VIDEO Avionul dispărut: Echipele vietnameze au gasit posibile ramasite ale aeronavei

duminică, 09 martie 2014, 16:06
12 MIN

UPDATE 16.06: Un avion al echipelor de cautare vietnameze a localizat duminica in largul coastei de sud a Vietnamului posibile ramasite ale avionului Malaysia Airlines disparut, transmite Wall Street Journal pe pagina online.

O investigatie preliminara indica inspre ipoteza potrivit careia aeronava s-a dezintegrat in aer – surse citate de Reuters.

Fragmentele gasite ar fi o usa din interior si o bucata din coada avionului, a precizat ministerul vietnamez al informatiilor si comunicarii, pe site-ul sau.

Vezi aici fotografia cu un fragment plutind in apa

Acestea au fost depistate la circa 80 de km sud-sud-vest de insula Tho Chu.

UPDATE 14.59: Un cetăţen chinez, al cărui paşaport figura în lista pasagerilor avionului Malaysia Airlines dispărut sâmbătă, nu se afla la bordul avionului, a anunţat duminică presa oficială, citată de AFP.

Deţinătorul paşaportului cu acest număr locuieşte în provincia Fujian (est) şi încă se află acolo, a anunţat agenţia oficială China Nouă, citând informaţii oferite de poliţie.

Autorităţile nu au înregistrat nicio plecare a sa în străinătate, iar proprietarul asigură că nu şi-a pierdut niciodată paşaportul şi nici nu i-a fost furat, a adăugat agenţia.

În plus, numele lui nu corespunde cu cel al pasagerului comunicat de Malaysian Airlines, asociat în lista companiei cu acest număr de paşaport, a insistat China Nouă. (Mediafax)

UPDATE 12.50: Avionul Boeing 777-200 al Malaysia Airlines despre care nu se ştie nimic de sâmbătă a suferit o avarie la o aripă în 2012 dar a fost reparat şi era apt de zbor, a asigurat compania duminică.

Extremitatea unei aripi a avionului a fost avariată în urma unei coliziuni la sol cu un alt avion pe aeroportul Pudong din Shanghai.

"Aeronava a avut extremitatea unei aripi ruptă. O parte, de aproape un metru, de la capătul aripii a fost distrusă", a explicat preşedintele Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aripa "a fost reparată de Boeing, certificată de Boeing şi de mai multe autorităţi" ale aviaţiei civile, a continuat el. Avionul "era apt de zbor", potrivit lui.

UPDATE 11.57: Biroul Federal de Investigații (FBI, poliția federală a SUA) va trimite agenți și experți pentru a sprijini echipele însărcinate cu ancheta privind dispariția aeronavei Boeing 777, aparținând liniilor aeriene malayeziene, a indicat media din SUA, relatează duminică AFP.

Responsabili americani au declarat pentru cotidianul Los Angeles Times că încearcă să stabilească existența unei posibile piste teroriste pentru a explica dispariția avionului cu 239 de persoane la bord, la puțin timp după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur.

Faptul că trei pasageri sunt cetățeni americani ‘ne permite să ne implicăm în această chestiune’, a declarat un înalt oficial al FBI.

Un înalt responsabil american a precizat pentru postul CNN că agenți FBI de la ambasada americană din Kuala Lumpur urmăresc îndeaproape situația.

Întrebat pe marginea acestor informații, un purtător de cuvânt al FBI a precizat că ‘suntem gata să oferim orice ajutor dacă este necesar’.

Un înalt responsabil american specializat în lupta antiteroristă a declarat pentru cotidianul Los Angeles Times că deocamdată ‘nu sunt indici care să ateste faptul că este vorba de un atentat terorist’.

Serviciile de securitate din statele ai căror cetățeni sunt îmbarcați la bordul avionului având pașapoarte europene valide fac demersuri pentru a se interesa de soarta cetățenilor lor, luând în calcul inclusiv pista unui atac terorist.

UPDATE 10.18: Analiza semnalului avionului Boeing 777 de pe aparatele radar indică faptul că aeronava malayeziană dispărută ar fi făcut cale întoarsă la scurt timp de la decolare, a declarat duminică un înalt oficial al forțelor aeriene ale țării, relatează AFP și Reuters.

Generalul Rodzali Daud, șeful forțelor aeriene malayeziene, a precizat că, după analiza graficelor de pe aparatele radar, ‘există posibilitatea ca avionul să fi făcut cale-ntoarsă’. El a adăugat că au fost extinse căutările în largul coastelor vestice ale Malayeziei, în apropiere de insula indoneziană Sumatra.

Operațiunile de căutare maritimă și aeriană a aeronavei nu au putut localiza până în prezent epava aparatului Boeing 777.

Directorul executiv al companiei aeriene malayeziene, Ahmad Jauhari Yahya, a menționat că avionul a pierdut contactul cu turnul de control într-o zonă dintre estul Malayeziei și sudul Vietnamului, fără a anunța apariția de probleme, și nu s-a mai restabilit comunicarea cu turul de control.

Au trecut mai bine de 36 de ore de la pierderea legăturii radio cu zborul MH370, la doar o oră de la decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur cu destinația Beijing, având 227 de pasageri la bord – din 14 țări, între care 153 de chinezi și patru francezi – și 12 membri ai echipajului.

Autoritățile malayeziene au mai indicat că se crede că la bordul avionului se aflau cel puțin doi pasageri care foloseau identități false.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a transmis sâmbătă condoleanțe familiilor pasagerilor și echipajului, într-un mesaj difuzat pe Twitter.
––
 
Operaţiunile de căutare a avionului dispărut în urmă cu mai bine de 24 de ore deasupra Vietnamului au fost reluate în această dimineaţă. Spre disperarea rudelor şi prietenilor celor 239 de oameni aflaţi la bordul Boeing-ului 777, nu se ştie ce s-a întâmplat cu aeronava. Există însă o ipoteză: avionul Malaysia Airlines, care plecase de la Kuala Lumpur spre Beijing s-ar fi prăbuşit în Marea Chinei.
Apar noi ipoteze în cazul avionul malaezian dispărut în urmă cu mai bine de 24 de ore. Autorităţile iau în calcul posibilitatea unui atac terorist. Potrivit Ministerului Malaezian al Apărării, din înregistrările radar rezultă că avionul s-a întors din drum înainte să dispară.

 

UPDATE 9.04: Un italian şi au austriac, ale căror nume figurau pe lista de pasageri a avionului Boeing al Malaysia Airlines, dispărut cu 239 de persoane la bord deasupra Mării Chinei, nu se aflau de fapt în avion, eroarea venind din faptul că paşapoartele lor au fost furate, au anunţat autorităţile şi presa.

Luigi Maraldi, în vârstă de 37 de ani, un italian al cărui nume şi număr de paşaport se aflau pe listă, l-a sunat pe tatăl său în Italia din Thailanda, sâmbătă dimineaţă, pentru a-i spune: "Să stai liniştit, nu am fost eu în avion, eu sunt bine", a povestit tatăl său pentru agenţia de presă italiană Ansa, relatează AFP.

Din fericire, acesta nu se uitase la televizor înainte de a vorbi cu fiul său: "Am deschis pe (postul de ştiri) RAI News24 şi am auzit ştirea. Din fericire, totul este bine. Luigi este în vacanţă şi se va întoarce în 20 de zile", a adăugat tatăl acestuia.

Ministerul de Externe italian, care a fost alertat, a confirmat că a discutat la telefon cu Luigi Maraldi.

Italianul, originar din Cesena (nord-est), a fost semnalat ca fiind unul dintre pasagerii zborului MH370, care a dispărut între estul Malysiei şi sudul Vietnamului.

Lui Maraldi i-a fost furat paşaportul în urmă cu câteva luni, la 1 august, în timp ce se afla în Malaysia. Revenit în Italia, el a obţinut un paşaport nou, cu o schimbare de domiciliu în Ravenne.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu un pasager austriac, al cărui nume nu a fost comunicat. "Am fost contactaţi de compania (Malaysia Airlines care ne-a spus că are un pasager înregistrat cu un paşaport austriac. Am verificat şi era un paşaport furat", a explicat Martin Weiss, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. Persoana a fost contactată de minister: "este în Austria şi este în stare de sănătate bună. Paşaportul a fost furat în 2012, în timpul unei călătorii către Thailanda", a precizat purtătorul de cuvânt.

În Italia, când poliţiştii din Cesena s-au prezentat, sâmbătă, la părinţii tânărului, aceştia din urmă au fost cei care i-au informat pe agenţi că fiul lor este în bună stare de sănătate.

"Am sperat un pic din cauza declaraţiei oficiale privind pierderea paşaportuluim dar ne îndoiam că în cele din urmă acesta a fost găsit şi utilizat", a povestit pentru Ansa inspectorul Apolo Campana.

"Eram pregătiţi pentru ce era mai rău, nu este plăcut niciodată să mergi la oameni să îi anunţi aşa ceva", a declarat el.

Dar "părinţii ne-au spus că Luigi i-a sunat cu o oră înainte, în jurul orei 08.00 (09.00 ora României) ca să îi asigure că a auzit în presa thailandeză informaţii despre moartea unui italian cu numele lui, în urma accidentului", a declarat el.

Luigi Maraldi a sunat din nou atunci când poliţiştii se aflau în casa părinţilor săi. "Mi-a explicat că se află în Thailanda dar că se mişcă dintr-un loc în altul", a declarat inspectorul Campana.

SÂMBĂTĂ

UPDATE 16.33: Lipsa de informații din timpul mult-așteptatei conferințe de presă de sâmbătă, de la Beijing, care ar fi trebuit să aducă lămuriri cu privire la soarta Boeing-ului 777 al companiei Malaysia Airlines, dispărut în spațiul aerian vietnamez, a iritat rudele și prietenii celor 227 de pasageri aflați la bordul avionului, informează Xinhua.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a companiei Malaysia Airlines, la bordul aeronavei se aflau 227 de pasageri, printre care și doi copii mici, plus 12 membri ai echipajului. Compania – a spus ea – încă face eforturi pentru a localiza avionul. Reprezentanta companiei, pe care Xinhua nu o identifică după nume, a oferit informații despre cei doi piloți, menționându-le numele, vârstele și numărul de ore de zbor, doar că toate aceste informații apăruseră deja de câteva ore bune pe site-ul companiei. În timpul conferinței de presă așteptată cu sufletul la gură de rudele și prietenii pasagerilor, purtătoarea de cuvânt a Malaysia Airlines nu a făcut altceva decât să citească de pe o foaie comunicatul de presă care fusese deja postat pe pagina web a companiei.

De altfel, conferința de presă, care a început în jurul orelor 14:30 (ora Beijingului) într-un hotel situat în apropierea aeroportului din Beijing, nu a durat mai mult de cinci minute. Rudele pasagerilor devin tot mai iritate din cauza lipsei de informații, notează Xinhua. ‘Tot ceea ce au oferit a fost o bucată de hârtie pe care se afla scris un comunicat’, spune o femeie de circa 30 de ani. ‘Niciun reprezentant al companiei aeriene nu a venit să ne liniștească sau să ne ofere informații suplimentare’, se plânge altcineva.

Între timp, compania Malaysia Airlines a publicat pe site-ul său lista cu cei 227 de pasageri aflați în avion. Astfel, la bordul aeronavei se aflau 154 de chinezi, 38 de malaezieni, șapte indonezieni, șase australieni, cinci indieni, patru francezi, trei americani, doi neo-zeelandezi, doi ucraineni, doi canadieni, un rus, un italian, un olandez și un austriac.

UPDATE 16.01: Echipele de salvare au suspendat până duminică operațiunile aeriene de căutare ale avionului aparținând companiei Malaysia Airlines, care a dispărut sâmbătă de pe radare în timp ce survola Golful Thailandei, la sud de Vietnam, a informat compania aeriană, potrivit EFE. Măsura a fost luată deoarece în regiune s-a lăsat deja întunericul.

‘O misiune internațională de căutare și salvare a fost mobilizată în această dimineață. Până acum, echipele noastre de salvare din Malayezia, Singapore și Vietnam nu au reușit să găsească nicio epavă’, a declarat Malaysia Airlines într-un comunicat de presă. ‘Misiunea pe mare va continua, în timp ce misiunea aeriană se va relua în zorii’ zilei de duminică, se mai adaugă în comunicatul citat.

Avioane vietnameze plecate în căutarea avionului companiei Malaysia Airlines, dispărut sâmbătă deasupra Vietnamului, au reperat două dâre paralele de carburant de-a lungul câtorva kilometri în Marea Chinei Meridionale, a declarat un înalt reprezentant militar vietnamez, citat de AFP.

‘Două dintre avioanele noastre au detectat două dâre de carburant pe o lungime de circa 15-20 de kilometri, aflate în paralel și la circa 500 de metri una de cealaltă’, a declarat în direct la televiziunea publică generalul Vo Van Tuan, care a adăugat că au fost trimise nave la fața locului.

Atât compania aeriană, cât și autoritățile malaeziene au evitat deocamdată să confirme accidentul care, potrivit Marinei vietnameze, s-ar fi produs la circa 300 de kilometri de insula Tho Chu, potrivit portalului ‘Tuoi Tre’.

Marina malaeziană păstrează contactul cu autoritățile din Vietnam pentru a confirma posibila localizare a accidentului, zonă în care Malayezia, Vietnam și Singapore au trimis ambarcațiuni și elicoptere. Între timp, China are opt nave în stare de alertă și în așteptarea ordinelor, dar și o flotilă aeriană pregătită oricând să decoleze.

UPDATE 12.30: Nimeni nu a reusit sa localizeze zborul MH370, care transporta 227 pasageri de 14 nationalitati si 12 membri ai echipajului. Aceasta disparitie a provocat lansarea unor misiuni de salvare in marea Chinei meridionale, in special de tarile care isi disputa suveranitate anumitor zone din aceasta regiune. Ministerul vietnamez al Apararii a anuntat o operatiuni de cautare, iar Malaezia a trimis un avion, doua elicoptere si patru nave pentru cautari in largul coastei sale de est, in marea Chinei meridionale. China a ordonat la randul sau nave de patrula maritima in regiune, iar Filipine a trimis trei nave si un avion de de supraveghere.

––

11.24: Un Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, care dispăruse sâmbătă în spațiul aerian vietnamez, cu 227 de pasageri și 12 membri ai echipajului la bord, s-ar fi prăbușit în mare, nu departe din insula vietnameză Tho Chu, informează Reuters, citând media de stat de la Hanoi, cu referire la un ofițer din marina vietnameză. Informaţii neoficiale spun că aparatul de zbor ar fi rămas fără combustibil.

Potrivit unor informații preliminare, avionul s-ar fi prăbușit la 153 de mile (300 km) distanță de insula Tho Chu, situată la nord nord-vest de capul Ca Mau, între Vietnam și Malaysia.

Aeronava, care zbura pe ruta Kuala Lumpur-Beijing a dispărut sâmbătă dimineață în spațiul aerian al Vietnamului, la două ore după decolare, a anunțat guvernul de la Hanoi, potrivit agențiilor internaționale de presă.

‘În momentul de față nu există vase ale marinei vietnameze în această zonă, de aceea trebuie să cerem celor din insula Phu Quoc să pregătească ambarcațiuni pentru operațiunea de salvare’, a declarat amiralul Ngo Van Phat publicației online Tuoi Tre.

Tho Chu și Phu Quoc sunt situate în sud-vestul, respectiv sudul Vietnamului.

Amiralul vietnamez nu a putut fi contactat telefonic de Reuters, care observă că nu este pentru moment clar de unde acesta știe locul în care s-a prăbușit avionul și dacă epava a fost reperată.

Informația nu a fost confirmată nici de compania Malaysian Airlines. La bordul avionului cu 227 de pasageri și 12 membri ai echipajului — număr confirmat de companie — se aflau rezidenți din 13 țări.

Ultimul contact radio a avut loc când aeronava se afla deasupra Mării Chinei de Sud, aproximativ 220 km de coastă, dar faptul prăbușirii aeronavei nu a fost încă oficial confirmat.

Potrivit mass-media chineze, avionul nu a intrat în spațiul aerian al Chinei, legătura cu el a fost pierdută pe teritoriul Vietnamului.

Agenția France Presse relatează că Vietnamul și Malaysia au lansat sâmbătă operațiuni de căutare după dispariția aeronavei Boeing 777, cu 239 de persoane la bord.

Malaysian Airlines a început să contacteze rudele pasagerilor și pe cele ale membrilor echipajului, un demers care arată că societatea se așteaptă la ce e mai rău.

Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 13 naționalități, a dispărut sâmbătă la 02h40 (ora locală/18h40 GMT vineri). Potrivit televiziunii de stat chineze, 158 dintre pasageri sunt chinezi. (Agerpres)

Comentarii