VIDEO: Cât de frumos este Târgu Frumos? Invitaţie la Festivalul Folclorista

miercuri, 02 septembrie 2015, 13:58
2 MIN
 VIDEO: Cât de frumos este Târgu Frumos? Invitaţie la Festivalul Folclorista

Pe pagina de Facebook a oraşului Târgu Frumos fost postat un material documentar despre localitate, realizat în 2013 și finanțat din banii personali ai primarului Vatamanu.

"E unul dintre puținele documentare, dacă nu singurul, care prezintă istoricul și oameni care iubesc Tîrgu Frumos. În materialul video de mai jos, puteți vedea doar câteva secvențe, dar vă invităm să vizionați întregul documentar la Festivalul ‪#‎Folcloristica‬, un eveniment care va avea loc în Tîrgu Frumos, în perioada 18-20 septembrie", este mesajul care însoţeşte filmuleţul.

 

Tîrgu Frumos – Trailer

 

Posted by Tîrgu Frumos on Tuesday, September 1, 2015

Aceeaşi sursă mai scrie că, din anul 1426, Tîrgu Frumos a fost capitala ținutului Cârligătura, unul dintre cele mai frumoase din Moldova. Scrierile medievale şi cronicile din vremea lui Ştefan cel Mare informează despre existenţa pe actualele teritorii ale judeţelor Iaşi, Neamţ şi Vaslui a unui ţinut legendar, numit Cârligătura, preţuit de-a lungul timpului, de toţi domnitorii care s-au perindat la conducerea Moldovei.

În anul 1834, ținutul Cârligăturii se desființează, iar fosta capitală și pentru scurtă durată reședință domnească, intră într-un moment de stagnare. Însă în 1871, Tîrgu Frumos este racordat la rețeaua feroviară, ceea ce conduce la o înviorare economică a târgului ce fusese odinioară important. Deoarece acum morarii puteau transporta cantități mari de cereale, pe lângă gara Tîrgu Frumos au apărut numeroase mori, ateliere de panificație, o fabrică de ulei, precum și ateliere meșteșugărești. Astăzi, după mai bine de 181 de ani, lângă Gara Tîrgu Frumos, încă se mai găsesc mori și ateliere de panificație, unul dintre ele fiind faimos în tot județul!

Comentarii