Vom trimite gaz până la Chişinău. Conducta Iaşi – Ungheni va fi prelungită

luni, 02 martie 2015, 02:57
3 MIN
 Vom trimite gaz până la Chişinău. Conducta Iaşi – Ungheni va fi prelungită

Au început procedurile pentru această extindere.

Autorităţile centrale au în­ceput procedurile pentru extinderea gazoductului Iaşi – Un­gheni până la Chişinău. Potrivit unei adrese oficiale a Minis­terului Energiei, interpelat pe această temă de deputatul ieşean Anton Doboş, studiile preli­mi­nare arată o investiţie de 110 sau 150 milioane euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Dezvol­tarea suplimentară a gazoductului implică şi lucrări pe teritoriul României. În prima variantă, poate fi asigurată o capacitate maximă de 1,5 miliarde mc/an (171.000 mc/h), iar în a doua de 2,2 miliarde mc/an (250.000 mc/h). Consumul anual al Repu­blicii Moldova se ridică, conform presei de peste Prut, la 1,2 mi­liarde mc, cantitate pe care o importă din Rusia.

În condiţiile actuale, conform actului citat, prin gazoductul Iaşi – Ungheni Transgaz ar putea asigura un debit maxim de 60.000 mc/h. Însă, starea actuală a sistemului de transport gaze din Republica Moldova permite preluarea a doar 10.000 mc/h.

Ministrul Andrei Gerea a precizat că, în ceea ce priveşte activităţile din ţara noastră, pentru a doua parte a proiectului Transgaz Mediaş a elaborat studiul de soluţie şi a demarat procedurile în vederea obţinerii avizelor şi acordurilor. De asemenea, au fost stabilite amplasamentele a două staţii de comprimare de la Oneşti şi Ghe­răieşti, au fost achiziţionate planurile acestora, s-au obţinut certificatele de urbanism şi au fost finalizate măsurătorile topogra­fice.

„Un obiectiv important al Transgaz constă în realizarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport, în scopul creşterii capacităţii de transport pentru Regiunea de Nord-Est (zona de consum Iaşi), urmărindu-se utilizarea la capa­citate maximă a gazoductului Iaşi – Ungheni. Pentru aceste proiecte, Transgaz a stabilit un pro­gram de atragere a fondu­rilor europene nerambursa­bile“, a arătat Gerea în documentul oficial, fără a intra în detalii privind obiectul proiectelor.

În schimb, acesta a adăugat că studiile de fezabilitate sunt în curs de elaborare şi au ca termen de finalizare prima jumătate a acestui an. Referindu-se la gazoductul Ungheni – Chişinău, Gerea a dezvăluit că studiul de fezabilitate în acest caz ar putea fi finanţat de Banca Europeană de Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD).

În ianuarie 2015, întreprinderea de stat Vestmold­trans­gaz (Republica Moldova) a primit o licenţă valabilă 25 de ani pentru transportul gazelor naturale. În România, gazoductul este gestionat de Transgaz. În decembrie 2014, companiile OMV Petrom Gas SRL şi Energocom (Repu­blica Moldova) au semnat un contract de furnizare gaze naturale privind livrarea unei cantităţi de gaze naturale de 1 milion mc în cursul anului 2015.

Gazo­ductul Iaşi – Ungheni are o lungime de aproape 44 km şi a fost finalizat în august 2014, după o investiţie de 26 milioane euro. Prelungirea gazoductului pâ­nă la Chişinău pe o lungime de aproa­pe 100 km este prevăzută a fi terminată în 2-3 ani de la începerea lucrărilor. La sfârşitul anului trecut, inclusiv Comisia Europeană şi-a arătat disponibilitatea de a participa financiar la realizarea inves­tiţiei.

Comentarii