VOTAŢI AICI Măsuri fără precedent: Consiliu guvernamental de luptă împotriva alcoolismului

sâmbătă, 27 decembrie 2014, 02:59
2 MIN
 VOTAŢI AICI Măsuri fără precedent: Consiliu guvernamental de luptă împotriva alcoolismului

Scopul consiliului va fi acela de a elabora planuri de acţiuni în vederea reducerii consumului de alcool. Mortalitatea atribuită acestei cauze în România este de 3 ori mai mare faţă de Occident. O altă îngrijorare a medicilor: românii beau mai multă bere şi rachiu, şi mai puţin vin, care este mai puţin nociv.

Ministerul Sănătăţii are în vedere un proiect prin care să fie înfiinţat un Consiliu Naţional pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a con­sumul dăunător de alcool în Ro­mânia. Consiliul va fi un organism fără personalitate juridică, iar scopul lui va fi acela de a elabora planuri de acţiuni, pe termen mediu şi lung, în vederea reducerii consumului de alcool la nivelul populaţiei.

Acest proiect vine în contextul în care, spun oficialii ministerului, „în România mortalitatea atri­buită consumului dăunător de alcool în populaţia adultă (20 – 64 de ani) este de trei ori mai mare decât media sta­telor dezvoltate din Uniunea Euro­pea­nă, principalele cauze fiind accidentele, bolile cardiovasculare şi ciroza hepatică“, se arată în nota de fundamentare a proiectului, publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.


Get your own Poll!

De ase­menea, conform estimărilor Orga­nizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), consumul înregistrat de alcool la populaţia adultă a României este în jurul va­lorii de 10.4 litri alcool pur pe cap de locuitor pe an. Aceeaşi date spun că, în ultimele decenii, românii au fost mai atraşi de bere şi de băuturile spirtoase, în dauna vinului, o băutură mai puţin nocivă decât celelalte două. Datele emise de OMS arată astfel că, în ţara noastră, consumul total de alcool este cu 32% mai mare peste media europeană.

Totodată, nici regiunea Mol­dovei nu este ferită de acest fenomen îngrijorător. Aici, statisticile arată o creştere de la an la an a numărului de persoane dependente de alcool. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie „Socola“ spun că, de la începutul anului şi până acum, peste 890 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu alcoolism. Alcoolismul este însă o boală care afectează nu doar o persoană, ci întreaga familie. Conform specialiştilor, copiii ce provin din părinţi alcoolici prezintă un risc de 6 ori mai mare de a avea probleme legate de consumul de alcool în adolescenţă, dar şi la vârsta adultă.

Comentarii