Zece motive pentru care Ponta nu trebuie să demisioneze

joi, 16 iulie 2015, 01:50
3 MIN
 Zece motive pentru care Ponta nu trebuie să demisioneze

* un exerciţiu de imaginaţie interesant

1. Pentru că imaginea României pe plan extern rămâne oricum compromisă. Răul a fost făcut din prima zi în care premierul a fost chemat la DNA şi a refuzat să părăsească Palatul Victoria. Imaginea lui Ponta, însă, mai are suficient spaţiu de rodaj. Când vorbeşte, din cârje, despre mersul sănătos al economiei sau despre statul de drept, aplecat pe scările Parchetului, Ponta demonstrează resurse inepuizabile de ridicol. Să-l lăsam să atingă pragul de jos. Partenerii externi l-au citit din vara lui 2012,  însă unii români mai au nevoie de lectură.

2. Pentru că şi-a construit cariera politică pe trădare (candidatura la şefia PSD împotriva lui Geoană, moţiunea de cenzură împotriva lui MRU) trebuie să-şi savureze apusul alături de trădători. Faptul că a ajuns să o numească pe Rovana Plumb ca interimar la PSD arată că nu mai are încredere în nimeni. Şi de ce ar avea, când principalul său partener de guvernare, Gabriel Oprea, admite că premierul este o ruşine pentru imaginea externă a României. Înainte să plece, Ponta trebuie ars la flacără măruntă cu o nouă moţiune de cenzură.

3. Pentru că Opoziţia nu pare pregătită să-şi asume guvernarea şi nici merită. Noul PNL perpetuează oamenii vechi şi discursurile prăfuite. Să-i mai lasăm timp de reformă. Şi dacă nu va fi în stare, măcar să-şi legitimeze prin vot putregaiul.

4. Pentru că plecarea lui Ponta din fruntea Guvernului ar grăbi procesul de reorganizare a PSD. Iluzia că guvernează, că se află la butoane, că împart ciolanul, îi împiedică pe social-democraţi să aibă o perspectivă realistă asupra anului electoral 2016. Dacă trebuie să-l suportăm pe Ponta premier pentru a ne bucura de spectacolul unui PSD în derivă, eu unul, mă bag.

5. Pentru că având ochii aţintiţi asupra lui, Ponta nu-şi permite gafe mari. Iar când "o comite", opinia publică îi atrage imediat atenţia. Cu Ponta la timonă, Guvernul funcţionează cu butonul de „damage control” pe verde. Ceea ce pentru o ţară obişnuită cu risipa şi arbitrariul, nu e neapărat rău.

6. Pentru că măsurile discutabile luate de Guvern şi de majoritatea parlamentară trebuie discutate în timpul mandatului lui Ponta. Scandalul pensiilor nesimţite, dezbaterea privind moscheea, imunitatea parlamentară, votul prin corespondenţă, (ne)acordul cu FMI, lipsa investiţiilor în infrastructură, sunt subiecte la care Ponta trebuie să răspundă ca şef al executivului. Scos din Palatul Victoria, cu tupeul caracteristic, Ponta ne-ar spune că, de fapt, cravata mov a lui Băsescu i-a hipnotizat pe aleşii PSD să-şi voteze pensii nesimţite. Şi vreo 5 milioane de români l-ar crede.

7. Pentru că după primul premier "suspect" şi primul premier "inculpat", România merită să se laude şi cu primul premier "trimis în judecată".

8. Pentru că în ciuda gogomăniilor pe care le debitează, Ponta rămâne un personaj previzibil. Ce poate fi mai insipid din partea unui politician, mai lipsit de originalitate, decât strategii "copy paste" din "House of cards"?

9. Pentru că un premier slab oferă o mai mare marjă de manevră preşedintelui. Aflăm şi noi dacă Iohannis merită încrederea învestită.

10. Pentru că e un exerciţiu de imaginaţie interesant să fii "avocatul diavolului". 

Comentarii