Zeci de copii sub un an din judeţ ucişi de băutură? Cifrele morţii legate de inima micuţilor

luni, 14 martie 2016, 02:58
2 MIN
 Zeci de copii sub un an din judeţ ucişi de băutură? Cifrele morţii legate de inima micuţilor

Nu mai puţin de 108 copii au murit anul trecut la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi. Cauza cea mai frecventă: malformaţiile cardiace congenitale. Una din cauzele principale ale acestor malformaţii este consumul de alcool în timpul sarcinii  

În 2015, malformaţiile cardiace congenitale complexe şi malformaţiile digestive au produs decesul celor mai mulţi copii din Iaşi. În ordinea frecvenţei, morţile au fost cauzate şi de sepsis, afecţiuni oncologice şi boli genetice, plurimalformative. Anul trecut, numărul total de decese înregistrate la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ a fost de 108. Acest număr reprezintă 0,36% din totalul pacienţilor internaţi în 2015, şi nu a crescut sau scăzut de la an la an, ci a rămas constant.

Moartea a survenit în mare parte la copiii cu vârsta de sub un an. La unitatea medicală au fost înregistrate 78 de decese la grupa de vârstă 0-1 an, urmate de 15 decese la grupa de vârstă 1-4 ani. Din totalul deceselor, 58%, adică 63 de cazuri, au fost de sex masculin. Dintre copiii care au murit, 67% provin din mediul rural. La nivelul României, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, 403 copii sub un an au murit în 2013 din cauza malformaţiilor congenitale şi a altor deformaţii şi anomalii.

Pot spune că numărul deceselor prin malformaţii cardiace congenitale a scăzut. Noi trimiteam aceşti copii la Târgu Mureş, pentru că acolo se operau astfel de malformaţii. Graţie proiectului POSDRU de anul trecut de cardiologie pediatrică, la Iaşi s-a reuşit operaţia a 112 copii până la momentul actual. Există factori favorizanţi ai acestor malformaţii, mai ales în primele trei luni de sarcină, mama nu trebuie să fie expusă unor afecţiuni precum rubeola şi diabetul zaharat. Nu trebuie să aibă infecţii respiratorii cu virus gripal, paragripal sau streptococ pneumonie. Toate aceste infecţii favorizează apariţia malformaţiilor cardiace congenitale la copil“, a menţionat doctorul Alina Luca, şeful Secţiei de Cardiologie a spitalului. Pentru a evita riscul apariţiei malformaţiilor, viitoarele mămici nu trebuie să consume alcool pe durata sarcinii. Acesta provoacă sindrom alcool-fetal care asociază, pe lângă retard mental, şi malformaţii cardiace congenitale. De asemnea, pentru sănătatea fătului, medicii recomandă evitarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Medicii de la Spitalul pentru Copii spun că printre malformaţiile digestive care determină decesul în rândul celor mici se pot aminti malformaţiile esofagului. Una dintre ele este atrezia esofagiană, care se prezintă prin lipsa unui segment de esofag, şi care necesită o operaţie dificilă. Gastro­schizisul este o malformaţie intestinală în care stomacul şi intestinele sunt în afara cavităţii abdominale, iar repoziţionarea organelor se face prin intervenţie chirurgicală. Cazurile de deces de la Spitalul de Copii au fost internate în serviciile de terapie intensivă, la secţiile de Terapie Acută sau Anestezie şi Terapie Intensivă. 
 

Comentarii