Zmeura arctica este considerata cel mai gustos fruct din lume

joi, 21 februarie 2013, 16:41
1 MIN
 Zmeura arctica este considerata cel mai gustos fruct din lume

Arealul ei de crestere este reprezentat de nordul extrem al planetei, in Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia (mai exact in Siberia), Alaska si Canada, de unde i se si trage numele de zmeura arctica (numele stiintific fiind Rubus arcticus). Va intrebati probabil cum poate rezista o specie de zmeura temperaturilor extreme din apropierea Cercului Polar, ei bine, nimeni nu-si poate explica, cert este ca spre deosebire de soiurile ei surate de la latitudini mai mici, zmeura arctica prezinta o rezistenta deosebita la temperaturi scazute si inghet.

Altfel zmeura arctica se aseamana destul de mult cu cea pe care o cunoastem din padurile noastre. Doar florile sunt rosii sangerii fata de cele albe ale zmeurei romanesti. De asemenea procesul de crestere este foarte lent, explicabil tot prin temperaturile scazute din zonele sale de crestere.

Fructele sale mici si rosii sunt considerate o delicatesa, in limba rusa numele sau insemnand “boabele regilor”. Dincolo de consumul sau uzual, ca fructe proaspete, zmera arctica mai este folosita si pentru producerea de dulceata de zmeura, sirop de zmeura, tarta cu zmeura, gem de zmeura si chiar inghetata de zmeura. Zmeura arctica mai este folosita in prepararea vodcii Smirnoff Ice dar si pentru producerea de vin si ceai de zmeura.

Comentarii