Daniel Ciobotea

miercuri, 30 decembrie 2009, 12:39
1 MIN
 Daniel Ciobotea

La mijlocul anului 1990, cind Daniel Ciobotea a fost ales mitropolit, orasul care avea sa-i fie gazda pentru urmatorii 17 ani era deopotriva o cetate patriarhala, care dadea prin traditie capii Bisericii Ortodoxe, dar si o citadela universitara rebela, flaminda de cunoastere, de dialog si contestare.

Ambele ipostaze au fost provocari pentru tinarul si ambitiosul episcop, pe care le-a onorat stralucit. Iasului patriarhal i-a consolidat pozitia de capitala religioasa, largind orizontul sarbatorilor Cuvioasei Parascheva, la nivel national si international. Moastele sfintilor fondatori ai Ortodoxiei au fost aduse an de an din Grecia insotite de ierarhii  manastirilor de acolo, in timp ce din Apus au sosit, in mod complementar, profesori de teologie si filosofie.

Iasul avid de dialog si cunoastere s-a regasit in Facultatea de Teologie nou infiintata, in Seminarul Ortodox si Centrul Ecumenic, dar si in mediile trustului de presa "Lumina", care a abordat curajos subiecte altadata tabu. Deschiderea sociala a Bisericii, decenta spiritului antreprenorial incurajat in rindurile laicatului ortodox, au promovat comunitatea ecleziastica pe pozitia unui actor de prim rang in rezolvarea problemelor sociale acute ale iesenilor.

Intreaga sa activitate a ritmat si inca se armonizeaza cu nevoile orasului, caruia i-a fost, in chip socratic, atit pastor de suflete cit si cetatean credincios.

Comentarii