De Business

Punem punctul pe știi

600 milioane de euro se indreapta spre Iasi

duminică, 07 ianuarie 2007, 20:09
4 MIN
 600 milioane de euro se indreapta spre Iasi

600 milioane de euro. Adica contravaloarea a 10.000 de apartamente de trei camere ori a circa 70.000 de Loganuri nou-noute. Aproximativ atit va primi judetul de la Uniunea Europeana in urmatorii sase ani numai pentru agricultura. In medie 100 milioane euro anual, ceea ce reprezinta cu 20 milioane euro mai mult decit bugetul actual al Primariei muncipiului Iasi. Traseul acestor fonduri va depinde in primul rind de semnaturile a doua persoane: seful Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDR)  si cel al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA). Impreuna, Liviu Bulgaru, ce conduce prima institutie si Paul-Eduard Kmen, directorul celei de a doua au in subordine 150 angajati, care la rindul lor vor gravita in jurul fondurilor alocate de UE pentru agricultura. Startul pentru accesarea fondurilor UE postaderare se va da, dupa cum arata sefii agriculturii iesene, cel mai probabil la jumatatea acestui an. „Lumea a prins gustul proiectelor pentru agricultura. Iasul a absorbit 80 de milioane de euro in ultimii patru ani, mult mai mult decit ar fi reiesit dintr-un calcul initial, pe judete", a explicat Bulgaru.

Fondurile deja au stirnit interesul investitorilor

Banii ce vor fi alocati de Uniunea Europeana pentru agricultura vor fi repartizati pe doua destinatii. Cea mai mare parte a fondurilor vor merge in proiecte de investitii, iar cealalta in subventii. „Ziarul de Iasi" impreuna cu sefii OJPDR, institutie ce va gestiona fondurile pentru proiecte si APIA ce se ocupa de subventii, a avut initiativa sa calculeze sumele ce vor alimenta judetul pina in 2013. In primul rind, ne-am oprit la banii pentru proiecte. Daca luam in calcul ca in ultimii patru ani prin SAPARD in Romania s-au cheltuit 1,1 miliarde euro, iar Iasul a luat 80 milioane din aceasta suma, putem spune ca judetul nostru a absorbit 7,2% din total. „Ne asteptam ca in perioada urmatoare sa atragem un procent la fel de mare din fondurile de la Uniunea Europeana destinate agriculturii romanesti sau chiar mai mult. De curind, am avut intilniri cu diverse persoane care vor sa isi deschida pensiuni, sa cumpere utilaje sau sa investeasca in apicultura", a previzionat Bulgaru. In concluzie, in urmatorii sase ani, Iasul ar putea atrage o suma de circa 500 de milioane din cele 7,2 miliarde alocate la nivel national. Sprijinul din partea Uniunii Europene va fi in medie de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru fiecare proiect accesat. „In perioada 2007 si 2013 va fi pus in aplicare Planul National de Dezvoltare Rurala, care va functiona pe patru axe, de la imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol pina la masuri de diversificare a activitatilor non-agricole in zona rurala. Credem ca iesenii stiu sa faca proiecte si vor fi atrase sume importante in zona", ne-a spus Eugen Ticau, director al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (n.r.-institutia coordoneaza gestionarea fondurilor pentru agricultura la nivelul regiunii de Nord-Est).

Subventiile se aloca in functie de suprafata

Cel de-al doilea segment pentru care vom primi bani de la UE este cel al subventiilor. Potrivit calculelor efectuate de Paul- Eduard Kmen, directorul APIA, judetul Iasi, va primi anul acesta in contul subventiilor cel putin 12,5 milioane de euro. Cum este de asteptat ca si in perioada urmatoare sumele pentru acest segment sa fie tot la fel de mari, atunci rezulta ca in urmatorii sase ani sa mai intre in Iasi inca 75 milioane euro. Conform rezultatelor negocierilor cu UE, platile directe, atit cele din sectorul vegetal cit si cele din sectorul animal, se vor putea aloca independent de nivelul productiei, aplicind schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si vor putea fi acordate tuturor detinatorilor de terenuri de peste 0,3 ha. „Deocamdata avem informatii certe doar despre subventia de 50 de euro pe hectar care va ajunge la agricultori din acest an. In Iasi sint 249.000 de hectare de teren agricol, ceea ce inseamna 3% din suprafata agricola la nivel national", ne-a spus Kmen. Pe linga suma de mai sus judetul va mai primi inca 20 milioane euro pina in 2013 pentru zonele agricole neproductive, ceea ce inseamna ca in total fondurile vor urca la aproape 100 milioane euro. „APIA are un buget total in acest an, destinat celor 41 de judete, de 688 de milioane de euro, dintre care 440 de milioane sint pentru plati directe. Restul sint destinati  masurilor de piata, adica pentru interventie sau comert exterior. Sint unele judete la care ajung procente mai mari din aceasta suma, in functie de suprafata agricola si numarul de angajati", a sustinut Daniela Caratas, responsabil de relatii cu presa al APIA. 

Lefuri mari pentru functionarii care pe mina fonduri UE

Angajatii celor doua institutii care administreaza fonduri UE au, printr-o lege speciala, un salariu cu 75% mai mare decit functionarii publici obisnuiti. Astfel,  consilierii APIA si ai OJPDR, cu mai mult de 3 ani vechime, iau lefuri nete si de peste 18 milioane de lei, chiar daca nu au functii, unii nici studii superioare.

Comentarii