De Business

Punem punctul pe știi

Alianta pentru potul de la insolventa Fortus SA

miercuri, 31 martie 2010, 20:00
3 MIN
 Alianta pentru potul de la insolventa Fortus SA

"Ziarul de Iasi" a descoperit cine este persoana care a achizitionat Sigma IPURL, societatea care administreaza judiciar Fortus SA. Simona Silvana Georgeta Dalea este practicianul in insolventa din Timisoara care a intrat in hora combinatului iesean.

Pe linga Fortus SA, Sigma IPURL, ce a fost controlata de Adrian Ababei pina la sfirsitul saptaminii trecute, mai are in portofoliu nume precum Moldova Tricotaje si Lactis.

Interesant este ca Dalea are un contract de colaborare cu Casa de Insolventa Transilvania (CITR) Cluj Napoca, al doilea administrator judiciar al firmei iesene.

In joc sint 17 milioane de lei

"Da, intr-adevar, sint colaborator al Casei de Insolventa Transilvania de multi ani, iar Sigma IPURL este acum administrata de mine si ramine in continuare administrator judiciar la Fortus. Casa de Insolventa Transilvania este celalalt administrator, iar cele doua vor lucra ca un consortiu", a spus Dalea.

"Este o echipa de lucru de aceeasi parte a baricadei si am venit sa gasim finantare pentru reorganizarea curenta cu salvarea locurilor de munca si valorificarea afacerii din mers. Nu puteam sta linga altcineva si sa ne asumam greselile lui", ne-a declarat si Radu Lotrean, asociat coordonator la CITR Cluj Napoca.

Intrebata cum a ajuns tocmai din Timisoara sa achizitioneze o societate din Iasi, noul actionar al Sigma IPURL a spus ca a fost interesat sa preia un caz important. "Putea sa fie orice alt oras din tara. Negocierile au durat doua saptamini. Iar tranzactia s-a incheiat la valoarea de 40.000 de lei", a explicat noul actionar al Sigma.

Suma platita lui Ababei pare ridicola pe linga comisioanele care pot rezulta din vinzarea a o parte din activele firmei iesene. Cele doua societati de insolventa, Sigma impreuna cu CITR Cluj trebuie sa primeasca conform planului de reorganizare depus la Tribunalul Tirgu Mures, unde se judeca dosarul insolventa, un comision de succes de 5% din valorificarea bunurilor Fortus SA.

Potrivit documentului citat mai sus, suma s-ar fi ridicat la 12,3 milioane lei, la care se adauga 5 milioane lei, drept cheltuieli aferente procedurii. Cum banii urmau sa fie impartiti, aceasta inseamna ca suma care se cuvine Sigma ar fi de 6 milioane lei comision de succes si 2,5 milioane lei pentru cheltuielile de reorganizare, adica un total de 8,5 milioane lei (2,1 milioane euro).

"In rest, no comment"

Fostul actionar majoritar al Sigma nu a vrut sa faca nici o referire la suma primita pentru cedarea actiunilor. "Este o afacere privata care-mi apartine precum imi apartin scaunele din casa si pixul de pe masa. Am pus-o pe picioare in 2003, am adus-o la un anumit punct si am luat decizia sa o vind. In rest, no comment", a fost pozitia lui Ababei, fostul actionar Sigma IPURL.

La sfirsitul saptaminii trecute, cind reporterii Ziarului de Iasi au aflat de realizarea tranzactiei, Ababei si-a motivat miscarea mentionind ca a obosit si ca in jurul Fortusului este prea multa rea-vointa. A amintit si de presiunile venite din partea fostilor actionari majoritari ai combinatului de utilaj greu respectiv MetalExportImport, cit si din partea reprezentantilor Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) – principalul creditor.

Comentarii