De Business

Punem punctul pe știi

Bacauanii ne-au luat si vinurile

sâmbătă, 13 decembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Bacauanii ne-au luat si vinurile

Dupa ce au pus mina pe firme precum „Nicolina” sau „Avicola”, oamenii de afaceri din Bacau isi vor face sarbatorile cu vinuri produse la „Podgoria Copou”. SC „Decebal” S.A. Bacau a cumparat ieri, de la Agentia Domeniilor Statului, societatea ieseana care administreaza 700 de hectare de vita de vie.
La inceputul toamnei, firma bacauana mai achizitionase 35% din capitalul social al „Podgoriei” de la SIF Moldova, cu 1,8 miliarde lei.
„Tess Conex”, eliminata de la licitatie
Pentru restul de 65% din actiunile firmei iesene, cumparate prin licitatie cu strigare, „Decebal” SA trebuie sa achite 15,7 miliarde de lei, din care 1,7 miliarde de lei reprezinta redeventa pentru concesionarea pamintului.
La licitatie au mai fost inscrise inca doua firme: „Tess Conex”, care apartine omului de afaceri iesean Ioan Prisecaru, si SC „Zorile Cucuteni”, unde actionar majoritar este primarul din localitate, Mihai Tun.
„Tess Conex” a fost descalificata deoarece nu a prezentat doua acte: un certificat fiscal de la Directia Judeteana din Cluj, unde are un punct de lucru si o declaratie pe propie raspundere.
Primarul din Cucuteni a ridicat pretul de 5 ori
Asa ca la licitatie „Decebal” SA a avut de infruntat firma „Zorile Cucuteni”. Primarul din aceasta comuna a fost un adversar extrem de puternic, ridicind pretul de pornire a licitatiei, respectiv 3,3 miliarde lei, la 15,7 miliarde, de aproape cinci ori mai mult. Din aceasta cauza, este posibil ca societatea bacauana sa nu achite pretul stabilit in urma licitatiei cu strigare.
La „Decebal” SA, care administreaza hotelul cu acelasi nume din Bacau, actionarul majoritar in acte este Bejenarescu Constantin, cu 51%, alaturi de SIF Transilvania cu 10%, restul fiind in posesia unor persoane fizice.
Societatea bacauana a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 8,5 miliarde de lei si a inregistrat pierderi de 3,4 miliarde de lei. „Decebal” are un numar de 29 de angajati si a inregistra la sfirsitul anului, conform datelor din bilantul contabil, 17,8 miliarde de lei.
100 miliarde datorii, ce vor fi esalonate sau scutite
Societatea ieseana a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri de aproape 24 de miliarde de lei. Pierderile erau de 71,5 miliarde de lei, in timp ce datoriile totale – de 88,3 miliarde de lei. In prezent, datoriile au urcat la peste 100 de miliarde de lei.
Deja Casa Judeteana de Pensii Iasi a inceput procesul de executare silita a unor active in valoare de 10 miliarde de lei. Cu toate ca la prima vedere situatia financiara a SC „Podgoria Copou“ pare dezastruoasa, in conformitate cu Legea accelerarii privatizarii fostelor IAS-uri, cumparatorul urmeaza sa preia doar o parte dintre obligatii, in special cele catre furnizori, restul facind obiectul unui proces de esalonare si scutire. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii