De Business

Punem punctul pe știi

Bebelusi in fasa, clienti ai bancilor de locuinte

joi, 12 iulie 2007, 21:19
3 MIN
 Bebelusi in fasa, clienti ai bancilor de locuinte

Cel mai tinar iesean care detine un contract de credit in domeniul locativ este un baietel in virsta de doar trei luni, dupa cum sustin oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Potrivit reprezentantilor institutiei de credit, suma contractata de parintii copilului pentru a-l ajuta in viitor pe acesta la achizitia unei locuinte de exemplu, se ridica la 20.000 RON. „Nu putem da date personale despre clientii nostri. Tot ce va putem spune este ca, in acest caz, parintii copilului economisesc lunar suma de 100 RON, iar mama lui este profesoara", a declarat Oana Nuta, PR Manager la RBL Bucuresti.

Responsabilul bancar a mai precizat ca actualul bebelus ar putea avea in cont in anul 2014 mai bine de jumatate din suma contractata de parintii sai. „Din calculele facute pe simulatorul de credite reiese ca, daca parintii ar economisi regulat suma de 100 RON in fiecare luna, atunci copilul ar putea avea in cont peste sapte ani si patru luni, adica in perioada in care ar putea beneficia de credit, o suma de 10.910 RON", a exemplificat Nuta.

Aceasta a adaugat ca, la nivel national exista peste 36.000 de contracte in domeniul locativ incheiate de parinti pe numele copiilor minori. „Din cele 120.000 de contracte inregistrate in total la sfirsitul anului trecut, 30% sint pentru copii. Nu avem insa centralizari la nivel judetean", a mentionat oficialul bancii.

La cea de-a doua banca din domeniul locativ, respectiv HVB Banca pentru Locuinte, cel mai tinar client are o virsta de aproximativ zece luni si este de gen feminin. „Ana-Maria este nascuta in octombrie 2006, iar suma contractata de parinti se ridica la 5.000 RON. Tot ei au decis sa economiseasca lunar cite 25 RON, echivalentul alocatiei de stat pentru copii", a precizat Adrian Resmerita, Head of Public relation la HVB Locuinte.

Conform estimarilor facute de reprezentantii bancari, fetita ar putea avea cont la virsta la care isi face buletin o suma echivalenta cu 5.100 RON. Aceasta in conditiile in care parintii economisesc in continuare aceeasi suma de bani in fiecare luna. „La 18 ani si doua luni suma creste la 7.500 RON daca parintii pun deoparte alocatia fetitei", a exemplificat Resmerita. El a mai precizat ca, institutia de credit pe care o conduce are in portofoliul national circa 1.500 de contracte de economisire-creditare pentru persoane sub 18 ani. Prin comparatie, cei mai virstnici clienti ai celor doua banci au intre 83 si aproximativ 88 de ani si sint ambii de sex masculin. Sumele contractate de ei variaza, dupa cum sustin bancherii, intre 10-20.000 RON.

Sistemul dupa care functioneaza cele doua banci presupune ca clientul sa incheie un contract pentru o suma de bani pe care vrea sa o foloseasca pentru a-si repara casa sau pentru a-si achizitiona una noua.

Potrivit contractului, el se obliga sa economiseasca timp de cel putin 18 luni o anumita suma lunar, pe care o depune in contul sau la banca. In momentul in care a acumulat jumatate din suma convenita, primeste de la banca, cu titlu de credit, cealalta jumatate din suma. Economiile sint remunerate de banca cu o dobinda de 3% pe an, randamentul fiind rotunjit de prima acordata de stat care poate ajunge la maxim echivalentul a 150 de euro pe an. In acelasi timp, banca percepe actualmente dobinzi de 6% pe an la creditele acordate de RBL, respectiv de 4,5% anual in situatia contractelor de la HVB.

La nivel national, cel mai tinar titular al unui contract de economisire-creditare incheiat cu RBL are doar 22 de zile. Contractul, cu o valoare de 24.000 RON, a fost semnat de parintii unei fetite cu domiciliul in Oradea. „Incercam sa acoperim, prin produsele noastre, toate  segmentele de virsta, de la nou-nascuti,  pina la pensionari, cel mai in virsta client al nostru depasind 90 de ani. Faptul ca exista oameni care se gindesc la viitor si prin prisma economisirii ne face sa credem ca aceste produse incep sa-si gaseasca un loc bine definit pe piata bancara romaneasca",  a conchis Ionut Costea, presedintele RBL.

Comentarii