De Business

Punem punctul pe știi

Cazanele de tuica sint cautate cu luminarea prin tot judetul

vineri, 16 februarie 2007, 14:16
2 MIN
 Cazanele de tuica sint cautate cu luminarea prin tot judetul

Fiscul a cerut sprijinul Politiei si primariilor de la comune pentru a depista persoanele care detin instalatii de fabricare a tuicii. „Am notificat toate primariile din comune, precum si posturile de Politie, adresindu-le rugamintea de a colabora cu noi pentru a depista persoanele ce detin instalatii de fabricat tuica", a anuntat Maria Taran, purtator de cuvint al Directiei Generale de Finante Publice Judetene (DGFPJ).

Dupa cum a precizat aceasta, se pare ca noua metoda de depistare a producatorilor de tuica din judet a dat si roade. „Recent, am fost informati ca s-a mai inregistrat inca un alambic al unei persoane de pe raza Administratiei Financiare Pascani. Pina in prezent, sint doar doua persoane inregistrate", a mentionat Taran.

Panurile Fiscului nu se opresc aici. „In perioada ce urmeaza vom recurge la controale inopinate impreuna cu Politia. Persoanele depistate ce detin cazan care nu este inregistrat vor suporta conditiile legii", a avertizat Taran. Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele depistate risca amenzi intre 80 si 200 de milioane de lei vechi. „Mai mult de atit, aceste persoane pot fi incadrate la evaziune fiscala si se pot alege cu dosar penal", a mai avertizat purtatorul de cuvint al DGFPJ.

Micii producatori se simt discriminati

Cu toate acestea, legislatia fiscala ce prevede accizarea producatorilor de tuica este contestata vehement de micii producatori. Acestia sustin ca prevederile Codului Fiscal ii discrimineaza in raport cu producatorii din alte state membre UE si cer eliminarea accizei pentru cantitatile de tuica destinate consumului propriu.

Consiliul pe produs „Alcool si distilate, bauturi spirtoase, tuica, rachiu si vinars" arata ca distileriile din sudul si sud-vestul Germaniei cu productie redusa sint subventionate chiar de la bugetul de stat. In sprijinul Consiliului a venit si Ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, care a propus Ministerului de Finante sa modifice sistemul de accizare a micilor producatori de tuica prin eliminarea accizei pentru productia de pina la 400 de litri si prin aplicarea unei cote de numai 50% din acciza pentru cantitatile cuprinse intre 400 si 1.000 de litri.

De asemenea, Motreanu a mai propus si simplificarea procedurilor de autorizare a alambicurilor. Insa toate aceste demersuri s-au dovedit a fi in zadar, deoarece Ministerul de Finante a anuntat ca va pastra prevederile din Codul Fiscal pentru accizele aplicate producatorilor de tuica.

Comentarii