De Business

Punem punctul pe știi

Ce vraji mai face Fiscul

miercuri, 24 februarie 2010, 22:15
4 MIN
 Ce vraji mai face Fiscul

Un iesean acuza Fiscul ca i-a luat de patru ori mai multi bani din conturi decit era necesar. Mai mult, barbatul de 75 de ani sustine ca a reusit sa isi recupereze banii abia dupa trei luni. Si asta nu ca l-ar fi anuntat cineva de la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi sau de la banci, ci datorita faptului ca a observat ca dobinda calculata de el era mai mica decit cea oferita de institutia financiara.

In replica, reprezentantii Finantelor spun ca in momentul in care s-a observat ca in contul datoriei a fost primita de la banci o suma mai mare, diferenta a fost restituita in cel mai scurt timp. Totusi, documentele prezentate de iesean arata contrariul.

Si nimeni nu mai suna

Povestea incredibila a lui Ghiorghe Apetrei a inceput in anul 2004 cind era presedintele unei Asociatii de Proprietari. In urma unui proces in care a fost implicata Asociatia, taxele de judecata au fost stabilite pe numele ieseanului, el fiind reprezentantul legal. "Am primit o somatie de plata a unor sume in 2004. Dintr-o eroare au calculat debitul pe numele meu pentru ca eu eram presedintele asociatiei. Am ignorat problema si nu am recunoscut datoria pentru ca nu-mi apartinea. A fost singura notificare primita de la ei", incepe povestea ieseanul.

Anii au trecut, iar la inceputul acestei luni, Apetrei a constatat ca ii lipsesc bani din depozitele bancare. "Depozitele mele bancare sint facute la 3 si 6 luni de zile. Imi calculam de fiecare data dobinzile. Luna aceasta am avut scadenta la un depozit bancar si am vazut ca dobinda calculata de mine nu batea cu ce au oferit ei. Atunci mi-au spus ca s-a umblat in contul meu in baza unui titlu executoriu din partea Finantelor pentru o datorie de 222 de lei. Banii au fost scosi din cont in octombrie anul trecut. Nimeni nu m-a instiintat de lucrul acesta. Nici banca si nici Finantele", se plinge pensionarul.

Dobinda s-a dus pe apa simbetei

S-a interesat de situatie si a descoperit cu stupoare ca acelasi lucru s-a intimplat si cu alte doua banci. Mai mult decit atit una din institutiile bancare din cauza normelor interne a retras din contul ieseanului suma de 500 de lei, diferenta de bani fiind depozitata intr-un cont separat.

De parca nu era suficient banca in cauza i-a calculat si comision de transfer. "M-am dus la unul din ghisee de la Fisc sa cer explicatii si sa intreb unde sint banii mei. Mi-au dat un document care atesta ca nu mai am nici o datorie si o decizie de rambursare a banilor din 9 februarie. Banii mi-au fost virati pe 12 februarie in contul unei singure banci. Am pierdut dobinzile pentru ca mi-au stricat depozitele", sustine ieseanul care nu vrea sa ofere numele bancilor.

Varianta Fiscului scirtiie

Instiintati de problema, reprezentantii DGFPJ Iasi sustin ca debitul   fost achitat nu de trei banci cum a aflat ieseanul, ci de patru, dar sumele in plus au fost restituite in ziua in care au fost primite. "Titlurile executorii au fost emise in baza unei decizii a Judecatoriei Iasi si au reprezentat mai multe cheltuieli judiciare stabilite in mai multe litigii ale domnului in cauza. A fost somat sa achite datoria, somatia fiind primita sub semnatura de acesta. Nu a achitat-o si in consecinta s-a dispus pe data de 1 octombrie 2009 infiintarea de popriri atit la cele 10 conturile deschise de catre debitor, cit si la terti respectiv Casa Judeteana de Pensii si Asociatia de Poprietari Stefan cel Mare", sustine Maria Taran, purtator de cuvint DGFPJ Iasi.

Documentele prezentate de iesean arata ca una dintre banci a executat poprirea pe data de 23 octombrie. Cu toate acestea ridicarea masurilor de proprire a fost efectuata pe data de 27 octombrie dupa cum sustin reprezentantii DGFPJ Iasi. Neavind timp sa reactioneze alte trei banci au pus in aplicare poprirea instituita de Fisc. "Sumele retinute nejustificat au fost restituite in conturile celor trei banci chiar in aceeasi zi", a completat Taran.

Cind li s-a adus la cunostinta ca exista acte care dovedesc ca banii au fost restituti abia in 12 februarie si nicidecum imediat si nu in conturile din care au fost luate, ci in doar unul singur, reprezentantii Fiscului au cerut timp pentru analizarea cazului. "Cel mai bine este ca domnul Apetrei sa vina miine (n.r-astazi) la noi cu toate documentele si sa discute cu cei de la conducerea departamentului Administrare Fiscala Persoane Fizice pentru a vedea unde a fost greseala si ce este de facut pentru a o indrepta", a incheiat Taran.

Comentarii