De Business

Punem punctul pe știi

Crivatul crizei rusesti sufla in ceafa Romaniei

marți, 08 septembrie 1998, 23:00
2 MIN
 Crivatul crizei rusesti sufla in ceafa Romaniei

Responsabilul pentru relatiile cu Rusia in cadrul Ministerului Industriilor si Comertului, Stefan Ghita, a declarat ca Romania nu va fi ocolita de efectele crizei financiare de la Moscova. Potrivit lui Ghita, Rusia este al treilea partener comercial al Romaniei, in special ca urmare a importurilor masive de petrol si gaze naturale. Romania este dependenta pe timpul iernii de gazele naturale din Rusia, rezevele proprii nefiind suficiente. Din volumul total al schimburilor biletarale din 1997, reprezentind 1,8 miliarde dolari, exporturile Romaniei catre Rusia nu au reprezentat decit circa 350 de milioane de dolari (adica 20%). "Chiar daca exporturile romanesti catre Rusia nu vor fi afectate direct de evolutia rublei, Romania va fi confruntata cu o concurenta sporita pe celelalte piete europene, caci fostele state sovietice, care efectuau pina acum exporturi masive catre Rusia, vor fi constrinse sa caute alte piete de desfacere pentru marfurile lor", a subliniat oficialul roman.
Analistii se tem ca instabilitatea politica si economica din Rusia va influenta strategia investitorilor in intreaga zona estica a Europei. Romania, care avea deja dificultati in a atrage investitori straini, a fost nevoita sa se confrunte cu retragerea a doi dintre principalii candidati la privatizarea Romtelecom. Privatizarea Romtelecom ar fi trebuit sa fie "afacerea anului" pentru Romania. Compania olandeza KPN si cea americana Suthwestern Bell Communications au anuntat, saptamina trecuta, ca se retrag din cursa pentru cumpararea a 35% din actiunile Romtelecom, justificindu-si decizia prin "nesiguranta legata de perspectivele de dezvoltare economica din regiune, in contextul crizei financiare din Rusia".
Cabinetul premierului Radu Vasile a recunoscut, deja, ca sumele provenite din privatizare nu vor atinge nivelul preconizat la inceputul anului, si anume circa 1 miliard de dolari. Aceasta scadere a veniturilor, explicata prin "lipsa de interes" a companiilor straine, a constrins guvernul sa rectifice bugetul pe 1998, prin reduceri bugetare de 900 de milioane de dolari, pentru a putea mentine un deficit bugetar de 4%. O alta explicatie pentru situatia precara a bugetului este imposibilitatea de a realiza prevederile bugetare la capitolul intrari – adica un simptom al crizei care a aparut si in Rusia. Fondul Monetar International, ingrijorat de posibilele efecte ale crizei ruse asupra Romaniei, l-a trimis de urgenta, saptamina trecuta, la Bucuresti pe negociatorul sau pentru Romania, Poul Thomsen, care a cerut guvernului sa nu slabeasca actuala politica fiscala. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii