De Business

Punem punctul pe știi

Criza si impozitul forfetar ingroapa firmele iesene

vineri, 10 iulie 2009, 18:56
2 MIN
 Criza si impozitul forfetar ingroapa firmele iesene

Numarul firmelor puse la conservare a urcat alarmant la Iasi. Potrivit datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in primul semestru al acestui an aproximativ 2.950 de societati comerciale din judet si-au suspendat temporar activitatea, fata de numai 105 in aceeasi perioada a anului precedent, ceea ce inseamna o crestere de 2.730%.

Raportind numarul total al agentilor economici din Iasi la cei care si-au incetat activitatea, rezulta ca aproximativ 11% din firmele din judet si-au incheiat socotelile cu mediul de afaceri pentru o anumita perioada de timp.

In conditiile actuale, Iasul se afla pe locul cinci in tara dupa Bucuresti, Cluj, Brasov si Bihor in ceea ce priveste numarul suspendarilor de activitate. Dupa cum sustin reprezentantii mediului local de afaceri, situatia se datoreaza in cea mai mare parte modificarilor fiscale impuse de Ministerul de Finante.

"Faptul ca a fost suspendata activitatea a 2.950 de agenti economici poate fi explicat atit de procesul de recesiune pe care il traversam, cit si de implicatiile impozitului Pogea. Sint foarte multe firme care si-au facut un anumit calcul cu taxa forfetara si au ajuns la concluzia ca nu rezista pe piata", a remarcat Cornel Simighian, responsabil relatii publice in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOA) Iasi.

Conform ONRC, numarul firmelor dizolvate a ajuns la finele lunii iunie a anului in curs la 338, ceea ce inseamna mai mult cu 1.370% fata de perioada similara a anului trecut. Totodata, numarul societatilor comerciale radiate a urcat cu 25 de procente in intervalul mentionat, ajungind la 606. Potrivit evidentelor de la Registrul Comertului, si numarul persoanelor care au renuntat la statutul de angajat intr-o firma a crescut vertiginos.

La Iasi, cei care s-au transformat in persoane fizice autorizate (PFA) a ajuns in primele sase luni ale anului la circa 1.880, adica mai mult cu 70%. Prin comparatie, in intervalul similar din 2008, numarul PFA era de 1.100.

 "Procentul e destul de mare. Efectele introducerii OUG 43/2009 (n.r. – care include si impozitul forfetar) a determinat intreprinzatorii sa caute solutii de diminuare daca nu chiar de evitare a acestora. Cu certitudine procentul PFA va creste, insa este destul de greu de estimat cu cit. Potrivit dreptului comercial, s-ar putea transforma toti angajatii din SRL (n.r. – societati cu raspundere limitata) in PFA, procedeul fiind mai greu in cazul societatilor pe actiuni", a apreciat Simighian care a adaugat ca varianta PFA este mai putin costisitoare pentru o firma decit in cazul angajatilor obisnuiti, datorita contributiilor mai mici care trebuie platite la stat. Iasul se afla astfel pe locul doi in tara, dupa Bucuresti, in ceea ce priveste numarul mare de PFA nou infiintate.

Comentarii