De Business

Punem punctul pe știi

„Daca vamesului nu-i place de fata ta, nu iesi din tara”

marți, 30 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 „Daca vamesului nu-i place de fata ta, nu iesi din tara”

Din cauza peripetiilor conlocuitorilor nostri de prin marile orase ale Europei,
iesirea din tara a devenit o loterie. Daca vamesului roman nu-i place de fata ta, incasezi o interdictie de 24 de ore de a parasi tara, dupa care nu-ti ramine altceva decit sa te intorci acasa cu coada intre picioare. Lucrurile s-au inrautatit dupa ce Austria a anuntat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea fi compromisa din cauza problemelor cauzate de imigrantii romani.
Saptamina trecuta, in numai 2 zile, au fost intorsi de la granita 12.000 de romani din cei 40.000 care au vrut sa paraseasca tara. Multi ieseni, desi aveau toate actele in regula, au fost nevoiti sa se intoarca acasa.
Motivele sint multiple: de la interdictia pe pasaport de a intra in spatiul Schengen sau lipsa celor 500 de euro necesari pina la acela ca vamesului nu-i place de figura turistului. Chiar daca ai toate actele in regula risti sa-ti fie refuzata iesirea din tara pe motiv ca faci parte dintr-un grup de persoane cu probleme. Patronii agentiilor de turism iesene, insa, nu sufla o vorba despre acest lucru. Nici unul nu recunoaste ca a avut un autocar sau microbuz intors de la vama. Cu toate acestea, zilnic, aproape 200 de ieseni isi incearca norocul la trecerea frontierei. Anul trecut, ?n primele opt luni, li s-a refuzat iesirea din tara unui numar de 500.000 de rom?ni.
Vamesii se poarta ca niste zei
Vama Bors sau Nadlac a devenit adevarata piatra de incercare pentru romanii care vor sa plece din tara. Atit vamesii, cit si politistii de frontiera au inceput sa ia la puricat fiecare autovehicul care iese prin aceste puncte. Multe microbuze, dar si autocare cu turisti au fost intoarse pe motiv ca o parte dintre pasageri au probleme. „10 din cei 15 pasageri aveau interdictie de a intra in spatiul Schengen. Din aceasta cauza a fost intors intreg microbuzul, fara sa tina cont de cei cu actele in regula”, a declarat un sofer care vineri a batut degeaba drumul Iasi-Arad. „Daca nu-i place de mutra ta, te intoarce si nu poti sa-i spui nimic. Se poarta ca niste zei in vama”, s-a plins un alt sofer, coleg de suferinta.
„Trebuia sa ajung in Italia, la un patron care mi-a asigurat un loc de munca. Aveam contract de munca, toate actele in regula, mai fusesem plecata. Am avut nesansa de a nimeri intr-un microbuz in care vreo 6 pasageri nu aveau cei 500 de euro de prezentat la vama. Politistii nici nu au stat de vorba cu noi. Au intors microbuzul, dar dupa ce ne-au pus interdictie de a parasi Romania timp de 24 de ore”, a spus Ana M., victima a excesului de zel al vamesilor. Saptamina trecuta, aproape 250 de ieseni s-au intors cu coada intre picioare de la vama de vest a tarii. Nimeni nu vorbeste despre acest lucru, ori de rusine, ori de frica unor controale ulterioare ale vamesilor si mai riguroase.
10 sau 20 euro bagati in pasaport rezolva problema
Exista, insa, diferite metode prin care poti sa atragi norocul de partea ta. Cea mai des uzitata este cea de „ungere” a vamesilor. „Cu 10 sau 20 euro bagati in pasaport, poti trece lejer de controlul vamesilor”, a declarat un sofer cu experienta in domeniu. Vamesii de la granita cu fostele state iugoslave sint mai indulgenti, dar la limita spatiului Schengen italienii iti cer sa prezinti un „voucher”. Poti de asemena pleca la drum cu un sofer cu autoturismul propriu al acestuia. Ziarele sint pline de astfel de anunturi. In acest caz, formalitatile decurg mai repede. Una din cele mai elegante solutii este cea a deplasarii cu firmele care au curse regulate, (cu program de plecare sau „in linie”) pe diferite directii. Foarte rar sint oprite in vama autocarele acestora.
Septembrie a fost cea mai neagra luna
Nici transportul de marfa nu a scapat de „atentia” politistilor de frontiera. „Din acest an, cea mai neagra luna a fost septembrie. Politistii au inventat tot felul de motive pentru a interzice iesirea sau intrarea in tara. In timpul intoarcerii din Belgia, unui autocamion cu marfa i-a expirat licenta de executie. Nu i-a dat voie sa intre, desi prelungirea actului putea fi facuta doar la Bacau. Daca ai masina luata in leasing, politistii cer soferului sa aiba contractul legalizat la el. Dar cea mai mare gaselnita este cea a celor 500 de euro. Soferii mei au carduri, nu umbla cu cash. In ultima luna, masinile au stat in vama la intrare sau la iesire intre 24 si 48 de ore. Pina acum , stateau sub 12 ore. Ca sa se incadreze totusi in acest interval, fiecare sofer «unge» vamesul de serviciu”, a declarat Liviu Horobet, patronul firmei „Hoffer Impex”, care se ocupa cu transportul international de marfuri. (V.M.)

Comentarii