De Business

Punem punctul pe știi

De ce ar trebui ca Registrul Comertului sa ramina la Justitie?

miercuri, 29 martie 2006, 20:16
2 MIN
 De ce ar trebui ca Registrul Comertului sa ramina la Justitie?

Parlamentarii au aminat cu inca o saptamina trecerea Oficiului Registrului Comertului (ORC) din subordinea Ministerului de Justitie in cea a Camerelor de Comert. In Iasi, marele beneficiar al acestei mutari ar fi avocatul si membrul PNL Mihail Vlasov, care a fost ales, in mod controversat, presedinte al Camerei de Comert si Industrie (CCI) Iasi la sfirsitul anului trecut. Practic, daca Comisia Juridica a Camerei Deputatilor va da unda verde trecerii Registrului Comertului la Camera de Comert, avocatul Vlasov va controla o adevarata closca cu pui de aur. Miza imensa pusa in joc de Registrul Comertului se ridica la incasari anuale de citeva zeci de miliarde lei vechi numai la Iasi. Hotarirea de a scoate Registrul de sub tutela Ministerului Justitiei a stirnit reactii dure din partea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Printr-un comunicat remis redactiei institutia aduce 14 motive pentru ca mutarea sa nu aiba loc.
Unul dintre cele mai solide argumentele pe care ONRC le invoca pentru ca Registrul Comertului sa nu treaca in subordinea Camerelor de Comert este incompatibilitatea cu legislatia europeana. „Proiectul de lege contravine prevederilor Tratatului instituind Comunitatea Europeana. Incalcarea regulilor comunitare ar consta in atribuirea directa a unui monopol de stat unor entitati private, constituite intr-un sistem lipsit de unitate, fara o motivatie tehnica si economica, cu consecinta regresului semnificativ al serviciului public din toate punctele de vedere, respectiv al prestarii serviciului administrativ, metodologic si tehnic“, se precizeaza in comunicat. Pentru a-si sustine punctul de vedere, ONRC prezinta bilantul guvernarii dezastruoase a Camerelor de Comert dinainte de 2002 cind aceste institutii refuzau sa comunice la nivel central datele inregistrate in registrul teritorial. Mai mult, dupa cum sustin reprezentantii ONRC, la momentul cind Registrul Comertului era patronat de Camerele de Comert, taxele si tarifele practicate o luasera razna, in acest sens fiind depuse numeroase reclamatii din partea agentilor economici.
„Noi consideram ca daca se vrea sa se treaca inapoi Registrul Comertului in gestiunea oamenilor de afaceri, acesta trebuie sa mearga nu in gestiunea Camerei de Comert sau a unei confederatii patronale, ci in gestiunea tuturor organismelor care reprezinta agentii economici“, a afirmat si Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Motivele pentru care ONRC sustine pastrarea formei actuale de organizare a Registrului Comertului vizeaza imbunatatirea, din punct de vedere calitativ, a serviciilor prestate.
„Este vorba despre reducerea termenului de inregistrare a unei societati de la 20 de zile, respectiv la 3 zile pentru inmatriculari, asigurarea disponibilitatii informatiilor in termen de 48 de ore de la inregistrarea acestora, precum si aplicarea unitara a normelor metodologice si a taxelor si tarifelor percepute“, se exemplifica in comunicat. Organizarea si functionarea actuala a Registrului Comertului este conforma practicii si experientei statelor Uniunii Europene. In cele mai multe cazuri, acestea sint institutii autofinantate, aflate in subordinea unui minister. Astfel, in 18 tari europene Registrul Comertului este controlat de Ministerul Justitiei sau de tribunale, in 16 tari acesta se afla sub tutela altor ministere, de preferinta al economiei sau finantelor, iar in doua state este tinut de camerele de comert.

Comentarii