De Business

Punem punctul pe știi

De la privatizarea din urma cu un an, „Nectar” Pascani nu a produs un gram de zahar

miercuri, 23 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 De la privatizarea din urma cu un an, „Nectar” Pascani nu a produs un gram de zahar

De un an de zile de cind a fost privatizata, „Nectar” Pascani nu a produs nici un gram de zahar. Cu toate acestea, salariatii care au stat acasa au primit 75% din salariu, iar cei care au asigurat paza sau rezolvarea problemelor curente au primit salariul integral.
Directorul general al firmei din Pascani spune ca in perioada urmatoare se va incheia un contract pentru 50.000 de tone de zahar brut din import.
Deoarece datoriile si penalitatile care trebuiau sterse la privatizare au ramas inca in picioare, el spune ca zaharul nu va pleca din Brazilia pina cind nu vor fi respectate promisiunile din momentul privatizarii. „Am facut transferuri din conturile firmelor noastre si am platit salariatii”, a declarat Dan Andreescu, directorul societatii „Nectar” Pascani si actionar majoritar al societatii americane „United Sugar Asociates Inc” din America, ce a cumparat in iulie anul trecut fabrica de zahar.
„Avem doua variante”
Liderul de sindicat al societatii din Pascani, Neculai Strugaru, a explicat ca de la privatizare pina acum salariatii care au stat acasa au fost platiti cu 75%, iar cei care au asigurat paza fabricii sau au venit la serviciu pentru rezolvarea problemelor curente au primit 100% din leafa. El a adaugat ca s-a semnat un protocol cu patronatul prin care acesta din urma se angajeaza sa renegocieze salariile muncitorilor odata cu repornirea fabricii. Aceasta s-ar putea sa aiba loc pina in luna septembrie, deoarece la „Nectar” vor fi aduse 50.000 de tone de zahar brut din import.
„Avem doua variante. Sau luam zahar brut la o calitate mai proasta dar mai ieftin si atunci o sa avem nevoie de ceva modificari in fabrica, fie aducem un zahar mai scump dar de calitate mai buna. Pina la sfirsitul saptaminii vom opta pentru o solutie”, a precizat Dan Andreescu.
El a avertizat insa ca „zaharul nu va pleca din port din Brazilia decit in momentul in care am documentele de reesalonare a datoriilor semnate. Nu vreau ca dupa ce am adus zaharul sa vina cei de la „Electrica” si sa-mi puna sechestru din cauza datoriilor neachitate”.
Totul trebuia sa fie rezolvat in 30 de zile
Andreescu acuza incetineala cu care se misca Autoritatea pentru Privatizare in onorarea promisiunilor facute in momentul privatizarii fabricii de zahar in iulie anul trecut. „Cind am semnat contractul de privatizare, cu un an in urma, ni s-a promis ca in 30 de zile va apare Ordonanta de Guvern prin care se vor sterge o parte din datoriile societatii. Sintem dupa un an de zile si abia de curind au fost sterse 90% din dobinzile si penalitatile datorate Ministerului de Finante. Nu sint inca semnate hotaririle ce privesc asigurarile de sanatate si sociale si utilitatile. Cind am luat fabrica mi-am imaginat ca o sa fie greu, dar nici chiar asa”, a spus directorul fabricii.
Productia interna asigura doar 10% din consum
Intr-o conferinta de presa desfasurata ieri la Iasi, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a avertizat ca industria zaharului este aproape de faliment. „Din 33 de fabrici in tara mai avem 6 care lucreaza efectiv, iar dintr-un necesar de 550.000 de tone de zahar, din productia interna nu s-a facut anul trecut decit 65.000 de tone”, a explicat Frumosu. El a avertizat ca daca pina in octombrie Guvernul nu va respecta protocolul semnat cu sindicatele din domeniu, privind cresterea taxelor vamale si acordarea de subventii, sindicalistii din industria zaharului vor iesi in strada. (Ana PRODAN)

Comentarii