De Business

Punem punctul pe știi

Finantistii au ramas fara os de ros

duminică, 17 august 2003, 23:00
2 MIN
 Finantistii au ramas fara os de ros

Jale mare la Fisc. Functionarii au ramas fara os de ros. Dupa ce ani de-a rindul, profitind de pozitia detinuta, finantistii au driblat legea, tinind cenzorate la societatile comerciale sau facind parte din diverse Consilii de Administratie (CA), ei au fost pusi sa aleaga intre calitatea de functionar public si lucrul la privat. In afara de un singur angajat, toti cei 59 aflati in situatia de incompatibilitate au preferat sa isi pastreze posturile caldute de la fisc.
Singurul care si-a dat demisia de la Fisc, optind pentru mediul privat, a fost Gheorghe Lazar, sef de birou la departamentul de control. El a ales sa lucreze la firma „Expert Audit” SA, la care detine 28% din actiuni si sa isi pastreze cenzoratele pe care le avea la „Agrofruct” Plugari si „Dosoftei” SA. Lazar, care din 1992 pina in 2000 a fost director general adjunct la Directia Judeteana de Finante (DGFPJ) Iasi, si-a ridicat in Bucium o vila aflata inca in constructie. Conform propriei declaratii de avere, aceasta are o valoare de impozitare de 1,4 miliarde lei.
Grigoriu s-a strecurat printre paragrafele legii
Legea 161/2003, denumita si legea anticoruptie, a lasat si unele mici portite de scapare. Astfel, Ioan Grigoriu, director general adjunct la DGFPJ Iasi, a ramas atit la fisc cit si in CA de la CET Iasi. El a reusit sa-si pastreze ambele functii prevalindu-se de o adresa a Ministerului de Finante care specifica ca, in cazurile in care cenzoratul l-a dobindit prin numirea de catre un organ public (n.r.-Consiliul Local in cazul lui Grigoriu), se pot pastra ambele slujbe.
Cum astfel de numiri se fac pe criterii mai mult politice decit profesionale, de aceste privilegii vor putea profita numai functionarii cu functii de conducere.
„Renuntati la cenzorate sau plecati!”
Ceilalti functionari de la fisc care detineau cenzorate sau erau membri in CA si-au dat demisia in masa. „Din cei 597 angajati, 60 erau in situatie de incompatibilitate cu statutul functionarilor publici (n.r.-erau cenzori sau membri in CA-uri) modificat prin legea 161/2003. Dupa ce s-a efectuat verificarea acestora, in luna mai, s-a solicitat prezentarea unei declaratii pe proprie raspundere prin care sa se arate ca au demisionat din toate functiile care ii puneau in situatie de incompatibilitate. 59 si-au depus demisiile, iar unul a renuntat la calitatea de functionar public”, ne-a declarat Maria Taran, purtator de cuvint al Directiei Judetene de Finante Iasi.
Singura activitate cu care statul de functionar public al angajatilor fiscului nu este incompatibila este cea de profesor sau de cercetator stiitific. Finantistii se bateau pentru cenzorate si CA-uri deoarece indemnizatia pentru un astfel de post ajunge la 20% din salariul brut al directorului general. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii