De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul iesean si-a sapat o gaura de peste 4 milioane de euro

duminică, 27 iulie 2008, 17:38
7 MIN
 Fiscul iesean si-a sapat o gaura de peste 4 milioane de euro

Cu doua ore inainte de declansarea procedurii de insolventa a fostei fabrici de confectii, conducerea de atunci a Moldova Tricotaje a semnat un antecontract de vinzare-cumparare a 1,5 hectare de teren si 4.500 metri patrati de constructii cu reprezentantii Siraj Impex pentru 1,1 milioane euro. La semnarea antecontractului s-a platit un avans de doar 3.000 de euro. Sigma a cerut anularea antecontractului, dar Curtea de Apel a dat cistig de cauza Siraj Impex. Ciudat este insa ca antecontractul s-a semnat in conditiile in care activele se aflau sub sechestrul Fiscului. Avocata Siraj Impex sustine ca atit firma pe care o reprezinta cit si fosta conducere a fabricii de confectii au instiintat Directia de Finante despre intentia de a incheia aceasta tranzactie si mai mult au solicitat si o evaluare a acestora de catre Fisc, care culmea a fost de 1,1 milioane euro. Directorul Fiscului nu vede nici o problema in faptul ca antecontractul s-a incheiat in conditiile in care activele erau sub sechestru: "din moment ce e pus sechestru banii vin toti la Fisc", sustine Anton Dobos, seful Directiei de Finante Iasi. Numai ca ar primi 1,1 milioane lei in loc de 5,5 milioane de euro. 

 

In scandalul datoriilor de la Moldova Tricotaje SA, Fiscul iesean s-a comportat asemenea unui spectator. Poate ca unul mai recalcitrant, dar atit. A preferat sa priveasca din tribuna. A tipat, a batut toba, a aruncat confeti si brichete, a facut valuri si a injurat de mama focului cind nu i-au convenit deciziile arbitrilor. Metaforic cam asa pot fi descrise in citeva fraze actiunile intreprinse de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi pentru recuperarea datoriilor inregistrate de fosta societate de confectii aflata acum in faliment.

Itele afacerii sint cu atit mai incurcate acum: ceva active care sa fie vindute in contul datoriilor sint, dar nenorocirea face ca ele sa fie revendicate de patronul firmei Siraj Impex, Ahmed Al Deiri. Si nu oricum, ci pe baza unui antecontract de vinzare-cumparare.

Chiar daca respectivul act nu miroase deloc bine el a fost validat de catre Curtea de Apel Iasi, iar avocatii consultati de catre "Ziarul de Iasi" sustin sus si tare ca nu se mai poate face aproape nimic pentru ca el sa fie anulat. Practic, acum Fiscul este pe cale de a pierde cel putin de patru milioane de euro, suma care va fi acoperita desigur din buzunarele noastre.

Partea Fiscului

Moldova Tricotaje SA are datorii totale catre creditori de 10 milioane de euro. Dintre acestea 8,5 milioane de euro sint numai catre bugetul statului. Odata ce s-a declansat procedura de reorganizare si faliment la firma mai sus amintita, in anul 2006, Fiscul nu a mai putut face aproape nimic pentru recuperarea restantelor.

In acest context, reporterii "Ziarului de Iasi" au adresat reprezentantilor o adresa prin care erau intrebati ce actiuni au intreprins pentru recuperarea datoriilor inainte de declansarea procedurii de reorganizare. "Anterior datei deschiderii procedurii de reorganizare judiciara si faliment, DGFPJ Iasi avea instituite sechestre asupra unor bunuri mobile precum o autoutilitara, tractoare, remorci si imobile precum o hala compartimentala, magazii de materii prime si de produse finite, cladiri administrative si industriale, hala industriala si un corp administrativ", se precizeaza in raspuns oferit de DGFPJ Iasi.

Practic, erau sechestrate atit activele din Pacurari cit si cele situate in Calea Chisinaului. Cele din Pacurari, mai multe hale si cladiri au fost vindute de catre Fisc pentru circa 4 milioane de lei catre SC Alimentara SA, firma controlata de omul de afaceri Danut Prisecariu. Despre incercarea de vinzare a activelor din Calea Chisinaului nu se pomeneste nimic. Interesant de mentionat este faptul ca terenurile si halele din Calea Chisinaului sint cele care fac obiectul litigiului cu patronul firmei Siraj Impex.

Evaluare dubioasa

Un alt aspect controversat este evaluarea activelor pe care Fiscul a pus sechestru. Potrivit aceleeasi adrese mentionante mai inainte, in 2006, reprezentantii institutiei spun ca acestea au fost evaluate la un pret de pornire de 1,1 milioane de euro fara TVA. Daca luam in calcul ca in joc se afla un teren de 15.000 metri patrati plus o hala de 4.500 metri patrati atunci rezulta o valoare de 73 euro fara TVA fara a mai lua in considerare si cladirile.

Cu un an inainte, omul de afaceri Ioan Prisecaru vindea terenurile si halele Adimet SA situate in baza III, intr-o zona nu la fel de bine plasata cu 5,5 milioane de euro. In total Prisecaru a instrainat o suprafata de teren de 70.000 de metri patrati, ceea ce inseamna 78 euro metrul patrat. Trebuie spus ca fata de 2005, anul urmator pretul imobilelor crescuse ametitor.

Acum, chiar si reprezentantii Fiscului recunosc ca pretul stabilit de evaluator nu a fost unul tocmai corect. "Am vorbit cu reprezentantii de la Administratia Financiara care s-au ocupat inainte de lichidare si au spus ca intr-adevar suma este destul de mica (n.r.-pretul stabilit pentru active). Se va porni o ancheta si daca se vor gasi nereguli atunci direct raspunzator va fi evaluatorul", a precizat Carmen Aur, inspector in cadrul departamentul relatii publice DGFPJ Iasi.

Cusut cu ata alba

Dar marea problema care sta in calea recuperarii datoriilor de catre Fisc este un antecontract de vinzare cumparare incheiat intre fosta conducere a Moldova Tricotaje SA si Siraj Impex. Actul incheiat cu doua ore inainte de declansarea procedurii de reorganizare la firma ieseana (n.r.-14 iunie 2006) prevedea ca activele fostei fabrici de confectii, deci cele 15.000 metri patrati de teren plus o cladire de 4.500 de metri patrati sa fie vindute catre Siraj Impex. Pentru toate acestea s-a platit un avans de numai 3.000 de euro, restul de bani pina la 1,1 milioane de euro urma sa fie platit in momentul semnarii actului de vinzare-cumparare la notar.

La termenul cuvenit Siraj Impex a instiintat societatea de involventa Sigma sa vina sa semneze documentul, dar reprezentantii acesteia au refuzat din cauza ca au considerat ca pretul oferit era derizoriu si nu acoperea valoarea datoriilor plus ca era incheiat in conditii destul de dubioase. Mai mult societatea Sigma desemnata sa se ocupe de falimentul Moldova Tricotaje in toamna anului 2006 a cerut in instanta anularea documentului. Intr-o prima faza chiar a reusit sa cistige la Tribunal.

Totusi dupa mai multe termene Curtea de Apel a dat o decizie favorabila Siraj Impex, considerind actul ca fiind valid printr-o sentinta definitiva si irevocabila. Chiar si in aceste conditii Sigma refuza sa semneze actul de vinzare cumparare, administratorul societatii Adrian Ababei spunind ca instanta nu a facut decit sa ateste ca actul exista si atit.

Mai mult, Ababei a incercat in doua rinduri sa vinda activele, dar nu a gasit cumparator. Pretul de pornire la cele doua licitatii pentru activele respective a fost de 5,5 milioane de euro, deci de cinci ori mai mult fata decit ofera Siraj Impex si de evaluarea Fiscului. Rezulta ca Fiscul poate pierde peste patru milioane de euro daca patronul societatii Siraj va reusi sa il oblige pe Ababei sa semneze actele de vinzare cumparare.

Doi avocati consultati de "Ziarul de Iasi", Dragomir Tomaseschi si Natalia Mosnegutu afirma ca in conditiile in care Curtea de Apel a recunoscut actul, lichidatorul ar trebui sa se supuna deciziei. Chiar si reprezentantii unui alt lichidator au aceeasi parere, dar pun la indoiala decizia Curtii de Apel.

"Chiar daca valoarea la care s-au promis activele este destul de mica, daca antecontractul sta in picioare nici cel mai mare creditor nu mai are ce face. Trebuia de la bun inceput ca masa credala si presedintele acesteia impreuna cu lichidatorul sa ia masuri drastice. Una dintre cele mai mari  greseli a fost faptul ca acest antecontract s-a judecat la Curtea de Apel Iasi. Aici toti se cunosc, sint neamuri si prieteni. Trebuia judecat in alta parte", ne-a precizat Marioara Apetrei, reprezentat al Casei de insolventa Moldova, lichidatorul Terom.

Vinzare de sub sechestru

Interesant este faptul cum s-a putut incheia precontractul de vinzare-cumparare, in conditiile in care, dupa cum sustin reprezentantii Sigma, activele erau sub sechestru. "Era pus sechestru pe active inca dinainte de 2006 si pentru nici un moment acest sechstru nu a fost ridicat. Nu am nici o explicatie cum s-a putut realiza acel antecontract", ne-a precizat Ababei.

De partea cealalta, avocata lui Ahmed Al Deiri implicit a firmei Siraj Impex, sustine ca nu a fost instiintata de acel sechestru neintilnind nici un obstacol in incheierea antecontarctului. "Atit noi cit si fosta conducerea a Moldova Tricotaje, am facut adrese prin care am instiintat Directia de Finante de intentia noastra de a cumpara si intentia domnului Ladislau (n.r.-directorul Moldova Tricotaje) de  a vinde prin negociere directa. Am solicitat sa ni se evalueze activele si ni s-a comunicat suma de 1,1 milioane de euro. Nu s-a pus niciodata problema unui sechestru si daca chiar era trebuiau sa actioneze, dar nu ni s-a facut nici o opozitie. Acesta este si unul dintre motivele pentru care am cistigat in instanta", ne-a argumentat Stupariu.

Misterul a fost dezlegat insa de directorul Directiei de Finante Iasi, Anton Dobos. "Vinzarea se poate realiza dar doar cu preluarea sarcinilor. Cine cumpara trebuie sa  accepte si sarcinile ce greveaza acel activ. Din moment ce e pus sechestru banii vin toti la Fisc. Iar evaluarea bunurilor a fost facuta in 2006 la solicitarea noastra de catre una dintre 10 firmele de insolventa cu care lucram", a spus Dobos. Ce nu spune Dobos este faptul ca in joc nu era preluarea unei firme care avea atit active cit si datorii, ci preluarea unui teren si a unor cladiri pentru care nu trebuiau sa se plateasca nici o restanta.

Fiscul se face ca ploua

Fiscul mai are totusi o mica sansa sa recupereze datoriile de la Moldova Tricotaje SA. Cum lichidatorul refuza sa semneze contractul de vinzare cumparare a activelor cu Siraj Impex, societatea din urma a actionat Sigma in judecata, cerind instantei sa ii oblige pe reprezentantii societatii de lichidare sa parafeze documentul. Termenul pentru acest proces este in septembrie.

Intrebati daca vor ajuta cumva lichidatorul ori se vor implica in acest proces reprezentantii DGFPJ Iasi au preferat sa se ascunda in spatele legii si sa spuna ca din momentul intrarii in faliment a firmei Moldova Tricotaje SA ei nu mai au nici o treaba in aceasta cauza.

"Din data de 15 aprilie DGFPJ Iasi cind firma a intrat in faliment institutia noastra s-a inscris la masa credala, Moldova Tricotaje nemaifiind in jurisdictia noastra. De aceste active se ocupa acum doar lichidatorul", a incheiat Aur.

Comentarii