De Business

Punem punctul pe știi

Guvernul pregateste restructurarea regiilor

marți, 20 ianuarie 1998, 00:00
4 MIN
 Guvernul pregateste restructurarea regiilor

Ministrul Industriei si Comertului, Mircea Ciumara, a decis, la inceputul anului, sa orienteze actiunea de restructurare catre "nucleul dur" generat de pierderi al economiei: regiile autonome de interes national.
Ciumara anunta ca prioritati ale ministerului pe care il conduce transformarea RENEL si Romgaz in societati nationale si restructurarea acestora. In acest sens, Ministerul Industriilor va inainta Parlamentului, pina la 1 februarie, proiectele de legi pentru transformarea celor doua regii si pronostica aplicarea lor pentru luna martie.
Saptamina trecuta, ministrul Ciumara si directorul pentru România al Bancii Mondiale, Kenneth Lay, au discutat despre sustinerea financiara a restructurarii. Discutiile au avut loc pe fondul instabilitatii politice determinate de disputele din coalitia guvernamentala si a incertitudinii asupra viitorului Cabinetului Ciorbea. Cu toate acestea, reprezentantul Bancii mondiale declara, la sfirsitul convorbirilor ca "exista baze solide" pentru continuarea programului de reforma.
Guvernul nu are inca o imagine clara asupra modalitatii de restructurare a Romgaz. La ora actuala, exista doua proiecte in jurul carora au aparut deja dispute in comisiile parlamentare sau in intilnirile dintre sindicate si administratia regiei. Unul dintre proiecte, sustinut de Banca Mondiala, prevede divizarea Romgaz in mai multe societati comerciale de extractie, transport, exploatare si distributie. Acest proiect este intimpinat cu refuz de catre administratie si sindicatele din regie. Divizarea in mai multe societati comerciale va avea ca rezultat o explozie a pretului gazului natural pentru populatie, avind in vedere ca fiecare societate va fi obligata sa lucreze in profit si, deci, pretul pentru populatie nu va mai putea fi subventionat.
Sindicatele si patronatul sustin reorganizarea regiei intr-o structura integrata pe verticala, in care statul sa ramina actionar majoritar. Ministrul Ciumara promitea ca in decizia finala privind restructurarea Romgaz "va prima interesul national", fara a specifica asupra carei variante va opta in cele din urma.
Ministerul Industriei si Comertului a avansat, la inceputul anului, un proiect de hotarire de Guvern privind infiintarea Companiei Nationale de Electricitate prin reorganizarea RENEL. Reorganizarea se va face pe centre de cost si profit, iar activitatile de baza (productie, transport, distributie) vor fi separate administrativ si financiar-contabil. Cele doua mari sindicate din cadrul RENEL privesc diferit problema restructurarii. Sindicatul afiliat la CNSRL-Fratia sustine proiectul ministerului si aparitia concurentei pe piata autohtona a energiei electrice. Sindicatul afiliat la BNS sustine reorganizarea RENEL intr-o structura integrata pe verticala in care productia sa fie partial privatizata, iar transportul si distributia sa ramina monopolul statului.
Regiile din sectorul extractiv se afla intr-o situatie speciala. Guvernul a aprobat in 1997 planurile de restructurare ale Regiei Autonome a Huilei, Regiei Autonome a Lignitului, Regiei Autonome a Cuprului, Regiei Metalelor Rare, dar unele dintre aceste hotariri nu au fost publicate inca in Monitorul Oficial. Restructurarea s-a oprit in aceste cazuri la disponibilizarile masive de personal, peste 60.000 de salariati renuntind la locul de munca pentru milioanele oferite de guvern drept compensatii. Concedierile au avut un efect vizibil doar in activitatea noii Companii Nationale a Lignitului, care a incheiat anul fara pierderi si fara sa recurga la subventii de la guvern.
Intre 1998 si 2000 urmeaza sa fie inchise 110 mine nerentabile, costurile pentru aceasta operatiune ridicindu-se la 1.200 de miliarde de lei. Concomitent, Guvernul va aplica programele de reabilitare sociala a zonelor miniere. Guvernul si Banca Mondiala lucreaza la un program de reabilitare a Vaii Jiului, cea mai importanta zona miniera a României. De altfel, in ultima sa sedinta, Executivul a aprobat infiintarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.
Societatea Nationala a Cailor Ferate pierde la ora actuala aproape 4 miliarde de lei pe zi si, in consecinta ministrul demisionar Traian Basescu afirma ca este nevoie de "o restructurare brutala". Basescu are in vederea transformarea diviziilor de transport calatori, transport marfa si infrastructura feroviara in societati comerciale pe actiuni. Noua societate de transport calatori ar urma sa se imparta in doua departamente: transport calatori pe lung parcurs si transport local, cel din urma urmind a fi sustinut si prin subventii de la autoritatile locale.
Sindicatele din SNCFR sint dispuse sa negocieze restructurarea societatii, mai putin reducerile de personal. Sindicalistii spun ca personalul s-a redus deja cu o treime in ultimii ani si ca noi concedieri ar pune in pericol siguranta traficului feroviar.
Potrivit unui amendament la Ordonanta de Urgenta 30/97 privind reorganizarea regiilor autonome, restructurarea regiilor de interes national se poate face doar prin lege. Acest amendament, initiat de PDSR, a impiedicat deja Guvernul sa emita hotarirea privind reorganizarea RENEL. Procesul de restructurare a regiilor de interes national este momentan blocat. Guvernul cauta in prezent solutii pentru iesirea din impas prin emiterea de ordonante de urgenta sau discutii cu Birourile Permanente ale Camerelor in vederea promovarii rapide a regiilor speciale privind restructurarea. Chiar si asa, rezultatele sint incerte, cit timp persista neclaritatea in privinta sustinerii parlamentare a actualului Guvern.

Comentarii