De Business

Punem punctul pe știi

Iasul imbraca jumatate de tara

marți, 06 aprilie 2004, 23:00
2 MIN
 Iasul imbraca jumatate de tara

„In jur de 60% din confectiile care se produc in tara si sint vindute pe piata autohtona sint facute in judetul Iasi”, spune Ionel Agrigoroaei, directorul general al firmei „Aya Sports” si presedintele comisiei pentru confectii si textile din cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi. S-a ajuns la acest procent deoarece marea majoritate a firmelor de confectii din Romania lucreaza in lohn. Daca in Iasi sint 60 de societati care vind pe piata intrena, din judetul Cluj, spre exemplu, doar doua fac acest lucru, restul lucrind in lohn. La ora actuala, in tot judetul exista circa 27.000 de locuri de munca in acest domeniu, insa Agrigoroaei crede ca piata ar mai putea inghiti cu usurinta inca 10.000 de lucratori.
Fondurile se cheltuie aiurea
Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta firmele din domeniu, mai ales cele care nu lucreaza in lohn, este tocmai lipsa absolventilor calificati.
„Absolventii de facultate si de scoli profesionale atunci cind ies de pe bancile scolii nu stiu absolut nimic”, a spus foarte transant Ionel Agrigoroaei. El a explicat ca tinerii care termina o scoala in domeniul textil, fie ca e vorba despre absolventi de facultate sau de scoala profesionala, fac in anii de studii multa teorie, insa practica mai deloc.
„Cei care termina de scoala profesionala invata o luna de zile din ce este alcatuita masina de cusut, dar cind intra in productie nu stiu prin care parte trebuie sa bage ata in ac sau cum sa scoata suveica. Cei care temina o facultate nu stiu cum sa organizeze un flux de productie. Fonduri sint, insa se cheltuiesc aiurea. Ar trebui schimbate programele de invatamint”, a precizat Agrigoroaei. Nici macar tinerii nu sint multumiti de cunostintele pe care le acumuleaza in scoala.
Scoala nu te ajuta deloc
Gabriela Motriuc, inginer in cadrul „Aya Sports”, care a absolvit Facultatea de Textile acum patru ani a declarat ca „dupa ce termini facultatea la primul loc de munca vii ca si cum ai incepe clasa intii. Daca ar fi dupa mine, ar trebui sa se elimine anul intii si doi in care inveti materii de care nu ai nevoie si sa se faca practica”.
Agrigoroaei crede ca ar trebui mult mai multa grija in pregatire tinerilor in domeniul confectiilor, mai ales intr-un judet care acopera 60% din productia autohtona ce se vinde in Rominia. Judetul Iasi are in jur de 260 de firme de confectii, dintre care 50 – 60 nu lucreaza in lohn. Spre deosebire, in judetul Cluj doar doua firme de confectii nu lucreaza in lohn.
In acestean isi cistiga existenta in jur de 27.000 de salariati. „Piata ar mai putea inghiti inca 10.000 de oameni. In confectii este foarte mare nevoie de forta de munca pregatita”, a declarat Agrigoroaei. (Ana PRODAN)

Comentarii