De Business

Punem punctul pe știi

Impozitul pe profit va fi calculat in functie de beneficiul inregistrat in 2009

Subtitlu

vineri, 15 ianuarie 2010, 21:42
3 MIN
 Impozitul pe profit va fi calculat in functie de beneficiul inregistrat in 2009

Firmele vor plati impozit pe profit anticipat, incepind din acest an. Potrivit noilor prevederi fiscale, impozitul luat in calcul la stabiliarea noii taxe este cel datorat de societati la finele anului 2009, actualizat cu indicele de inflatie.

Cu alte cuvinte, agentii economici care realizeaza cistiguri nete mai mici in acest an fata de anul trecut vor fi nevoite sa achite impozite mai mari decit cele rezultate din exercitiul financiar curent. Taxa ar urma sa fie achitata de patru ori pe an pina cel tirziu pe 25 aprilie, 25 iulie si 25 octombrie 2010, respectiv 25 ianuarie 2011.

"Contribuabilii au obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent (n.r. – formularul 101)", a explicat Maria Taran, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi.

Atentia la planificarea financiara

In conditiile date, o societate la care impozitul pe profit datorat la stat la 31 decembrie 2009 era in suma de 1.000 lei de exemplu, va achita in 2010 impozit pe profit anticipat de cite 250 lei dupa fiecare trimestru. Anterior modificarilor, impozitul pe profit era de 16% din rezultatul net obtinut la trei luni in anul respectiv. Adica, o firma care realiza cistiguri nete de 250 lei pe un singur trimestru platea o taxa aferenta in cuantum de 40 lei.

"Inainte se faceau plati trimestriale la efectivul iesit din calcul, iar acum in functie de impozitul datorat la finele anului trecut, impartit in patru transe egale si actualizat cu indicele de inflatie. Regularizarea impozitului din plati anticipate se face prin declaratia 101 din 25 aprilie a anului urmator", a specificat Taran.

Astfel, diferenta de bani achitata inainte ar urma sa fie recuperata de agentii economici in anul urmator. "Contribuabilii au de ales: ori vireaza impozitul anticipat, ori platesc majorari de intirziere pentru ca asa e legea. Numai ca, nu tot ce e legal e si logic, la fel cum nici tot ce el logic e legal. Va fi mai dificil in primul an pina se obisnuieste lumea. Totusi, fiecare ar trebui sa isi faca o planificare financiara serioasa", a opinat Pavel Badragan, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, filiala Iasi.

La ce firme nu se vor face plati anticipate

Firmele nou infiintate, precum si cele care au raportat pierderi in anul precedent vor achita trimestrial doar un sfert din impozitul minim anual, stabilit in functie de cifra de afaceri.

"Exceptie de la regula platilor anticipate pe profit fac doar organizatiile nonprofit si contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual pina la adta de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozit", a conchis purtatorul de cuvint al DGFPJ Iasi.

Ultimele date disponibile la Finantele iesene arata ca, la nivelul judetului nostru, la jumatatea anului trecut circa 82% din firmele care au depus bilanturile contabile, adica circa 11.600 din total, au inregistrat pierderi. Impozitul pe profit la finele anului 2009 se ridica la 107,1 milioane lei, in scadere cu 31 de procente fata de perioada comparabila din 2008.

Bilanturile se depun numai la Registrul Comertului

"Din acest an, situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2009 se depun de catre contribuabilii persoane juridice numai la ONRC (n.r. – Oficiul National al Registrului Comertului), cu exceptia ONG-urilor si a subunitatilor de firme cu sediul in strainatate care vor veni tot la noi", a mentionat Taran.

Anul trecut, bilanturile erau depuse de firme atit la Registrul Comertului cit si la Fisc. Tot in sarcina Registrului Comertului a trecut recent si inmatricularea agentilor economici din Iasi, anterior aceste operatiuni fiind realizate de judecatori delegati de Tribunal.

"Activitatea de verificare si inregistrare a cererilor, cit si activitatea de solutionare a acestora se va realiza de catre director si, in functie de volumul activitatii, de catre persoana desemnata prin decizia directorului general", a completat Gina Sindila, directorul Registrului Comertului Iasi.

Comentarii