De Business

Punem punctul pe știi

In ce ar fi trebuit sa investitii banii in 2003?

marți, 30 decembrie 2003, 00:00
5 MIN
 In ce ar fi trebuit sa investitii banii in 2003?

Speculatiile la bursa si investitiile in piata imobiliara au fost cele mai profitabile plasamente din acest an. In schimb, marii perdanti au fost cei care au mizat pe dolari ori au tinut banii la saltea. Investitiile in euro s-au dovedit aproape la fel de rentabile ca si pastrarea banilor in banca. Cum insa foarte multi romani au rate de achitat in euro, cei mai multi au avut de pierdut de pe urma cresterii spectaculoase a monedei unice in acest an. Iesenii care ar fi depus la inceputul anului 100 de milioane de lei in banca, ar fi cistigat 117 milioane lei. Aceasta inseamna ca, daca tinem cont de rata inflatiei, situata in jurul a 14%, cistigul real este situat in jur de 3 milioane de lei.
Preturile apartamnetelor au explodat
Piata imobiliara a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii ani. Cine a avut bani disponibili si inspiratia de a-si cumpara un apartament, realiza investitia vietii. Preturile apartamentelor s-au majorat in euro cu aproximativ 35% si chiar 50%. Astfel, un apartament de doua camere in Nicolina avea un pret la inceputul anului de aproximativ 12.000 de euro. In decembrie acesta urcase la 18.000 de euro. Aceasta inseamna o majorare de 50%. Si anul viitor se preconizeaza ca preturile aparatementelor sa se incadreze pe o panta ascendenta, dar mult mai redusa decit cea din acest an.
Actiunile au adus cistiguri frumusele
Investirea economiilor la bursa a fost un alt domeniu foartre profitabil, insa plasarea economiilor in actiuni nu este la indemina oricui. Mai intii, persoanele care doresc sa speculeze pe cursul actiunilor trebuie sa se informeze despre starea economico-financiara a societatilor la care doresc sa cumpere actiuni cu cel putin o luna de zile inainte, dupa cum recomanda brokerii. Alegerea societatilor la care urmeaza sa se cumpere actiuni se face in functie de: profitul pe care l-a avut in anii precedenti, cifra de afaceri, potentialul ei, piata previzionata. De asemenea, trebuie sa tinem seama si de sfaturile brokerilor, dar nu trebuie sa ne bazam numai pe informatiile vindute de acestia. Foarte important este momentul ales pentru vinzarea actiunilor la o societate sau alta.
Consideram ca la inceputul anului am fi investit 100 de milioane lei in actiunile a trei societati, care au inregistrat cresteri semnificative in acest an: „Policolor“ Bucuresti, „Siretul Pascani“ si „SIF Transilvania“, cite 33,3 de milioane in fiecare.
La inceputul anului, la „Policolor“ o actiune se putea cumpara cu 4.900 lei. Cu 33,3 de milioane se puteau achizitiona 10.246 de actiuni. La inceputul lunii noiembrie o actiune „Policolor“ se putea vinde cu 5.700 de lei. Aceasta inseamna ca daca pachetul de actiuni era vindut la momentul oportun se cistigau 38,8 milioane de lei. La fel, investind la „SIF Transilvania” se puteau inmulti banii cu 26%. Daca se cumparau actiuni, de 33,3 de milioane, in ianuarie la pretul de 3.250 de lei si se vindeau in decembrie la 4.100 lei, se puteau obtine 42 milioane de lei.
Cu aceeasi suma, de 33,3 milioane lei, daca se cumparau actiuni la „Siretul“ Pascani in februarie la 1.230 de lei si se vindeau in octombrie la 2.800 de lei, se puteau cistiga 75,8 milioane de lei. In total, din cumpararea si vinzarea de actiuni la cele trei societati mentionate mai sus se puteau cistiga 156 milioane lei. Din acestea suma trebuie scazute comisioanele percepute de broker, in jur de 5 milioane de lei, ceea ce inseamna ca investitia initiala s-a majorat cu 50%. (La fiecare cumparare sau vinzare se percepe 2% din tranzactie).
Depozitele bancare abia au acoperit inflatia
Cu toate ca dobinda la depozitele bancare a fluctuat de-a lungul lui 2003, plasarea economiilor la banci mai ales pe termen lung a fost destul de rentabila, acoperind rata inflatiei, asigurind chiar si un cistig real. La banci, dobinda a scazut fata de inceputul anului cu 6-7%. De la 21% pe an, cit era in ianuarie 2003, la nivelul lunii decembrie a ajuns la valori de aproximativ 14,8% pe an, in functie de perioada depozitului.
Cine investea la inceputul anului 100 de milioane lei in depozite pe termen de o luna si luna urmatoare reinvestea ceea ce cistiga in precedenta, putea aduna la sfirsitul anului 113,039 milioane de lei. Cresterea procentuala fata de inceputul anului era astfel de 13%. Depozitele la banca, dar la termen de trei luni, au fost ceva mai profitabile. Investitia de 100 de milioane la inceputul anului se transforma la sfirsitul lui 2003 in 114,9 milioane de lei. Pastrarea in plasamente bancare a unei sume de 100 milioane de lei in depozite la sase luni, de la inceputul anului si pina la sfirsit, sporea suma respectiva cu 16,3 milioane lei. Cine opta pentru investirea banilor in depozite cu termen de un an cistiga 117,1 milioane de lei.
Euro pe val, dolarul la pamint
Fata de anii trecuti, in 2003, investitiile in valuta nu au mai avut acelasi grad de profitabilitate. Chiar mai mult, cine a mizat pe dolari a avut numai de pierdut. Cu 100 de milioane la inceputul lui ianuarie se putea cumpara 2.990 dolari. Pe tot parcursul lui 2003, cursul leu-dolar a fost in cadere libera. Astfel, daca la inceputul lunii iulie cei 2.990 de dolari puteau fi vinduti cu 97,9 milioane de lei, la inceputul lui octombrie aceeasi suma valora 98,5 milioane de lei, iar in decembrie 97,3 milioane lei. Practic, aceasta inseamna ca cine a pariat pe dolar a pierdut 2,7% din valoarea investita initial (n.r.-valoarea nominala) fata de inceputul anului. In schimb, cine a mizat pe euro a avut numai de cistigat. Cu 100 milioane de lei, la inceputul anului se puteau cumpara 2.856 de euro. La sfirsitul anului, investitia valora 116 milioane de lei. In cazul in care banii investiti in valuta erau depusi la banca, se mai putea cistiga in plus inca aproximativ 3%.
Cu aurul, nici nu s-a pierdut, nici nu s-a cistigat
Incepind de anul trecut piata aurului a fost liberalizata in sensul ca orice cetatean roman poate cumpara si vinde lingouri de aur si nu numai bijuterii. Investitia in aur nu s-a dovedit insa deosebit de avantajoasa, cursul metalului pretios avind un traseu sinuos de-a lungul anului. La inceputul lui 2003, gramul de aur se putea cumpara cu 382.884 lei, in aprilie era de 358.502 lei, in iulie de 367.221 lei, iar la sfirstul lui decembrie avea un pret de 431.286 lei. Iesenii care investeau la inceputul lui 2003, 100 de milioane de lei in lingouri de aur puteau achizitiona 261 grame de aur. Aceasi cantitate de aur care la inceputul anului a fost cumparata cu 100 de milioane de lei putea fi vinduta la sfirsitul lui anului cu suma de 112,5 milioane de lei. Cresterea procentuala fata de luna ianuarie a fost de 12,5%, deci sub rata estimata a inflatiei care este de 14%.
Chiar daca investitia in aur nu este la fel de profitabila ca cea in depozite bancare, in schimb gradul de risc pe care il comporta este mult mai mic, practic fiind aproape nul. Din aceasta suma ar trebui scazute si eventualele costuri de depozitare. In schimb, fata de investitiile in depozite bancare, cele in aur au un grad mai redus de lichiditate, transformarea in moneda fiind ceva mai dificila. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii