De Business

Punem punctul pe știi

Influenta asupra regiilor autonome – prilej de conflicte permanente intre partenerii de guvernare

joi, 22 ianuarie 1998, 00:00
4 MIN
 Influenta asupra regiilor autonome – prilej de conflicte permanente intre partenerii de guvernare

Partidele din coalitia guvernamentala n-au reusit inca sa-si clarifice influentele asupra regiilor autonome si serviciilor din cadrul ministerelor, nici dupa mai bine de un an de coabitare. Iar momentul actual, cind soarta coalitiei atirna de un fir de par, nu e deloc favorabil clarificarilor. Dimpotriva, noi probleme se pot ivi, in cazul in care PD ar iesi de la guvernare.
Lideri ai PNTCD au atras deja atentia ca o plecare de la guvernare a PD ar duce la pierderea tuturor functiilor obtinute in timpul aprigelor negocieri care au urmat alegerilor din 1996, iar regiile autonome si serviciile din cadrul ministerelor au facut obiectul unor asemenea negocieri.
RENEL, o regie care la nivelul coalitiei este considerata de importanta unei banci comerciale "este controlata suta la suta de PD", spun liderii taranisti. Cei care vor ramine la guvernare vor dori sa umple cit mai repede golul lasat de PD. Dupa cum PNTCD va dori, cu siguranta, sa obtina cit mai repede controlul asupra Romsilva, aflata deocamdata in sfera PD. Liderii PNTCD, indeosebi
vicepresedintele Vasile Lupu, au criticat vehement, in citeva rinduri, "jaful organizat" asupra padurilor, produs cu complicitatea unor directori din Romsilva. In timpul negocierilor pentru impartirea regiilor, negociatorii PNTCD doreau initial sa obtina controlul asupra Romsilva. O interventie de ultim moment a presedintelui partidului i-a determinat insa sa renunte in favoarea Regiei Autonome a Administratiei Patrimoniului si Protocolului de Stat. Conducerea PNTCD hotarise ca RAAPPS nu trebuie, sub nici un motiv, sa ajunga sub controlul PD.
O plecare a PD de la guvernare sau macar o plecare a lui Traian Basescu din Cabinet ar putea deschide posibilitatea ca PNL sa preia controlul asupra Administratiei Nationale a Drumurilor. Acest lucru fusese de mult stabilit in cadrul negocierilor. Dar Traian Basescu refuza sa semneze orice numire a vreunui reprezentant al CDR la conducerile regiilor si serviciilor din cadrul Ministerului Transporturilor, pina ce PD nu va primi presedintia Bancorex.
AND va fi, in 1998, un centru de interes sporit, deoarece va beneficia de o puternica finantare externa, in vederea inceperii lucrarilor la marile coridoare de transport pan-european.
Surse din PNTCD afirma ca presedintia Bancorex ar fi revenit, oricum, cu foarte mare greutate Partidului Democrat, chiar si in vremuri "normale" pentru coalitie. Conducerea PNTCD regreta enorm ca, in cadrul negocierilor pentru impartirea influentei asupra bancilor, a pierdut Bancorex, raminindu-i in schimb Banca Agricola, o institutie care anul trecut a pus probleme. De altfel,
numeroase critici s-au ridicat din partid la adresa celor care au negociat chestiunea bancilor. Ca raspuns la atitudinea lui Basescu, fostul ministru taranist al Finantelor, Mircea Ciumara, a blocat numirea unui reprezentant al PD la Garda Financiara.
Chiar si partenerii din CDR au avut neintelegeri atunci cind a fost vorba despre sectoare strategice. Ministrul liberal al Industriei si Comertului, Calin Popescu. Tariceanu, a refuzat in permanenta sa semneze numirea taranistului Liviu Marcu in functia de presedinte al Societatii Nationale a Petrolului (SNP). Lideri ai PNTCD spun acum ca acest refuz a contribuit din plin la pierderea de catre Tariceanu a conducerii ministerului.
Recent, ministrul Comunicatiilor, liberalul Sorin Pantis, a demis directorul si Consiliul de Administratie al Romtelecom. Presedintele CA era taranistul Vlad Tepelea. De altfel, majoritatea CA era compusa din oameni ai PNTCD, potrivit vechilor intelegeri dintre aliati. Acestia stabilisera ca partidul care controleaza o regie va promova jumatate plus unu din membrii CA si pe director.
Decizia lui Pantis a fost insa sustinuta de o parte a conducerii PNTCD, afirma surse din cadrul acestui partid. Liderii taranisti din linia a doua au pareri contrare in privinta alegerii partenerului strategic pentru privatizarea a 30 la suta din capitalul Romtelecom, actiune prevazuta sa inceapa in acest an.
Premierul Victor Ciorbea aprecia, in noiembrie anul trecut, ca privatizarea Romtelecom va fi una dintre cele mai mari afaceri ale lui 1998. Fiecare dintre taberele din PNTCD doreste sa-si impuna punctul de vedere la privatizarea acestei importante regii, iar decizia finala va fi favorabila aceleia care va reusi sa-i convinga pe cei mai importanti lideri ai partidului.
Frictiunile dintre aliati, in domeniul regiilor autonome, sint amplificate in permanenta si de conflictele locale, de la nivelurile directiilor din teritoriu, prefecturilor ori Consiliilor Locale sau Judetene.
Dupa cum, la aceste neintelegeri contribuie din plin si nemultumirile unor secretari de stat care considera ca ministrii, de alte orientari, cauta sa le limiteze atributiunile. Cazul cel mai notoriu este al secretarului de stat in Ministerul de Interne, Emanuel Albu, sustinut de PD, caruia ministrul taranist Gavril Dejeu i-a luat din subordine Politia de Frontiera.
Timp de mai bine de un an, formatiunile din coalitie au negociat influentele asupra sectoarelor strategice, dar au si incercat, in acelasi timp, sa se blocheze reciproc. Totul a semanat cu un joc de "go" in care fiecare a incercat sa-si puna piesele pe tabla in pozitiile cele mai avantajoase si sa limiteze pe cit posibil miscarile adversarului.
Uneori, jucatorii reusesc sa se blocheze total unii pe altii. Atunci, jocul se strica. (Ovidiu Nahoi)

Comentarii