De Business

Punem punctul pe știi

Interviu cu un iesean prins fara licenta la programele informatice

duminică, 02 octombrie 2011, 19:35
4 MIN
 Interviu cu un iesean prins fara licenta la programele informatice

 “Ziarul de Iasi” a stat de vorba, in exclusivitate, cu un iesean ce a fost prins de autoritati cu programe de calculator ce nu aveau licenta. Este vorba despre Ionut Dumitrascu, directorul general al firmelor Mega Prest si Mega Prestige. El este totusi un caz fericit, fiindca si-a recunoscut vina, a platit despagubiri si a scapat cu fata curata.  „Mega Prest este din 2003, iar Mega Prestige este din 2007. De-a lungul anilor am cumparat 17 sisteme de calcul. Noi avem domeniul de activitate de repararea altor echipamente fabricate din metal, reparare masini. La sfirsitul lunii mai am avut un control si nu am putut sa prezentam licentele pentru cele 17 programe de calculator. Atunci am constientizat ca faptele sint de natura penala“, a precizat tinarul de 27 de ani. Ca sa scape de dosarul penal ce era in lucru tinarul a luat toate masurile pentru a indrepta situatia. „Am facut un audit, am vazut ce licente ne lipsesc si am facut toate demersurile de a intra in legalitate. Pe noi ne-a costat instalarea initiala a programelor 8.000 de euro. Pe linga faptul ca am intrat intr-un con de umbra, am platit si de doua ori valoarea pagubelor. Prima data am cumparat licentele, iar banii i-am achitat direct in contul Microsoft Corporation si am platit si despagubiri catre Business Software Alliance (BSA). Cind am cumparat calculatoarele am intrebat daca sint in regula. Mi s-a spus «le iei le instalezi ca restul au ele tot». A fost o neglijenta din partea mea“, a aratat Dumitrascu. Acesta a adaugat ca nu sfatuieste pe nimeni sa foloseasca calculatoare fara programe licentiate. „Acesta este un caz fericit. Au achitat imediat si dosarul a fost inchis. In schimb, sint cazuri in care unele companii au fost depistate cu cele mai complexe programe de calcul fiind unele dintre cele mai scumpe, iar ei daca aveau nevoie de Word, Excel, Power Point sau Acces“, a mentionat Flori Gainuta, reprezentant BSA. La nivel local cele mai cunoscute cazuri de piratare software au fost XL Word care a trebuit sa plateasca 350.000 de euro si Habitat proiect cu 100.000 de euro. „Cei de la Habitat aveau un software nelicentiat pentru arhitectura“, a adaugat Magda Popescu, reprezentant BSA.

16 cazuri la nivel local

La nivelul judetului Iasi, anul acesta au fost inregistrate 16 de cazuri in care utilizatorul nu avea licenta pentru software, in timp ce la nivel national s-au depistat 180 de cazuri. In total producatorii cer despagubiri de 380.000 euro. Pentru a preveni astfel de actiuni Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) in colaborare cu Business Software Alliance (BSA) au demarat campania „Software-ul fara licenta e un lux pe care nu ti-l poti permite“. 13.000 de companii vor primi cite o scrisoare in care vor fi informati despre riscurile tehnice, legale si de imagine a pirateriei software. „Companiile care utilizeaza software piratat trebuie sa constientizeze, ca in afara de raspundere juridica, utilizarea de programe piratate genereaza o serie de riscuri tehnice care constau in functionarea defectuoasa a programelor, pierderea de informatii, raspindirea de virusi, astfel incit costurile unor incidente de acest gen pot depasi de citeva ori suma achizitiei a software-ului cu licenta, producind daune imposibil de recuperat“, a precizat avocat  Magda Popescu, reprezentant al BSA.

Cum este pedepsita pirateria

Legislatia prevede ca in cazul utilizarii programelor de calculator fara licentele necesare amenda penala merge pina la 300.000 de lei sau inchisoare de la 1 la 4 ani pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice amenda porneste de la 5.000 de lei si ajunge pina la 600.000 de lei, iar pedepsele complementare pot incude dizolvarea firmei, suspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la 3 luni la un an de zile, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la un an, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice intr-un interval de 1-3 ani precum si afisarea sau difuzarea hotaririi de condamnare. „Majoritatea cazurilor se finalizeaza cu recuperarea prejudiciilor. In ultimii trei ani au fost depistate si solutionate de catre Parchet 5.500-5.800 de cazuri anual de piraterie intelectuala, software, muzica, filme, marci, s.a.m.d. Dintre acestea aproximativ 100 de dosare au fost solutionate prin rechizitorii, trimitere in judecata, condamnari din care 30 au fost cu utilizarea de software nelicentiat. Media este constanta“, a detaliat Monica Pop, procuror sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti. La nivelul judetului Iasi de la inceputul anului si pina luna trecuta au fost depistat 16 cazuri de utilizare a software-ului fara licenta. „Avem in cercetare 400 de cazuri. Au fost cazuri si cu condamnari, dar pentru ca prejudiciul a fost achitat, dosarele au fost inchise“, a precizat Petru Balteanu, comisar sef in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Iasi.

Comentarii