De Business

Punem punctul pe știi

Ministrul Agriculturii si Alimentatiei a dat aviz favorabil pentru scoaterea a 20.000 tone de ulei brut din rezerva de stat

duminică, 07 iunie 1998, 23:00
4 MIN
 Ministrul Agriculturii si Alimentatiei a dat aviz favorabil pentru scoaterea a 20.000 tone de ulei brut din rezerva de stat

"Actiunea are ca scop asigurarea continuitatii activitatii intreprinderilor din industria alimentara si este, in aceeasi masura, un element social, impiedicind aparitia unor perturbatii", a declarat, Dinu Gavrilescu, Ministrul Agriculturii si Alimentatiei, cu ocazia intrunirii de la Mangalia, cu directorii Directiilor Agricole.
Potrivit datelor ministerului, o parte din fabricile de ulei sint pe cale de a epuiza stocurile, iar altele au oprit deja productia, de aici rezultind necesitatea celor 20.000 tone de ulei brut.
"La semintele de floarea soarelui, cu toate ca s-au facut inlesniri de a cumpara fara taxe vamale, nu s-a prea cumparat din cauza faptului ca preturile sint, totusi, ridicate", a adaugat Gavrilescu.
Ministrul considera ca suprafetele cultivate anul acesta vor putea asigura materia prima a fabricilor de ulei, pentru anul urmator.
Dinu Gavrilescu a atras atentia, in iarna, asupra unei posibile crize a uleiului pe piata. Recolta de floarea soarelui a anului trecut, estimata la peste 1 milion de tone a avut de suferit din cauza ploilor din luna august, cantitatea recoltata find de circa 800.000 tone. Ministerul Agriculturii propune stabilirea unor preturi minime in vama pentru produsele agroalimentare
Ministerul Agriculturii va propune un set de masuri legislative pentru stabilirea unor preturi minime, de referinta, in vama precum si pentru o calitate corespunzatoare a produselor, a declarat Dinu Gavrilescu, ministrul Agriculturii si Alimentatiei, la intrunirea de la Mangalia cu directorii Directiilor Agricole judetene.
Ministrul a afirmat ca exista deja la Directia de Cooperare Internationala masuri foarte exacte de stabilire a unor preturi minime de impunere in vama.
"Din punct de vedere sanitar veterinar si al protectiei plantelor, se pregateste un set de acte normative pentru impunerea la frontiera a unor standarde inalte de calitate, pentru a evita patrunderea pe piata romaneasca a unor produse de proasta calitate, care au preturi mai mici", a precizat Gavrilescu.
"Am stabilit sa incepem o adevarata ofensiva a protectiei pietelor romanesti. In urmatoarele zile vom avea o analiza mai relevanta asupra problemelor pietei. Pentru a urmari cererea si oferta pe piata a fost creat un compartiment de monitorizare a acesteia in cadrul Directiei Sinteze a Ministerului Agriculturii si Alimentatiei", a declarat ministrul.
Dinu Gavrilescu este convins ca aceste masuri isi vor arata roadele in citeva luni, bineinteles si in masura in care centrele vamale vor fi echipate cu instrumentele de control necesare. Compania Aero International Regional apreciaza ca relatiile cu Tarom sint de importanta strategica
Conducerea companiei Aero International Regional (AIR) considera ca relatiile cu compania Tarom sint de importanta strategica.
Tarom a achizitionat, joi, 4 iunie, de la compania AIR, doua aeronave ATR 42-500. Cele doua avioane fac parte dintr-un lot de sapte aparate de zbor, contractat cu producatorul franco-italian in 1997.
"Contractul are o valoare strategica pentru AIR. Este foarte important ca, prin aceste aeronave, sa fim prezenti in zona. Romania are o pozitie geografica strategica, iar statele din aceasta regiune ar putea deveni clienti ai companiei AIR", a declarat agentiei MEDIAFAX Patrick Gavin, director executiv al companiei AIR.
Gavin a aratat ca Tarom a dovedit, prin modul in care a utilizat cele doua aeronave ATR 42 seria 300, inchiriate de la AIR in urma cu circa doi ani, ca este un client important, si ca exploatarea aeronavelor ATR seria 500 va fi "un succes". "Pentru noi este foarte important ca produsele noastre sa fie utilizate cu eficienta de catre beneficiari", a adaugat directorul executiv al companiei AIR.
Valoarea totala a contractului de achizitionare a celor sapte aeronave ATR 42-500 este de 120 milioane dolari, a precizat Gavin. Urmatoarele doua avioane din lot vor fi livrate companiei Tarom in lunile octombrie-noiembrie 1998, programul urmind sa se incheie in 1999. Aeronavele vor circula pe rute regionale si interne.
Traian Basescu, ministrul Transporturilor, a declarat, vineri, 5 iunie, ca pentru achizitionarea urmatoarelor cinci aeronave ATR sint necesare garantii guvernamentale. "Aceste garantii vor fi obtinute in perioada imediat urmatoare", a spus Basescu.
Basescu a mai declarat ca la acest contract va contribui si Romaero SA, in baza unui acord industrial semnat in septembrie 1997. Acordul prevede livrarea catre compania franceza Sogerma a unor componente pentru fabricarea aeronavelor Galaxy 200, care vor fi realizate in baza unui contract incheiat cu Israel Aircraft Industries.
Compania AIR are sediul la Toulouse – Franta si a fost infiintata prin asocierea firmelor Aerospatiale din Franta si Alenia din Italia, fiind unul dintre liderii mondiali in domeniul producerii de avioane cu turbopropulsie. Cifra de afaceri a companiei a fost, in 1997, de 1,5 miliarde dolari.
Compania Tarom are in dotare, in prezent, un numar de 26 avioane, din care 14 sint utilizate pe rute internationale. Achizitionarea celor doua aeronave ATR 42-500 face parte din programul Tarom de reinoire a flotei.

Comentarii