De Business

Punem punctul pe știi

Moneda nationala se devalorizeaza pe fondul instabilitatii politice

luni, 12 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 Moneda nationala se devalorizeaza pe fondul instabilitatii politice

Leul a suferit, vineri, o puternica devalorizare in raport cu dolarul american, iar evolutiile viitoare sint greu de anticipat, pe fondul unei situatii politice imprevizibile.
Vineri, cursul a crescut pe piata interbancara pina la 8650–8800 lei/dolar, cu 250-350 lei mai mult decit la deschiderea tranzactiilor, iar la BNR moneda nationala a pierdut intr-o singura zi 91 de lei, cursul anjungind la 8360 lei/dolar.
Dealerii se asteapta ca de luni sa inceapa o noua "saptamina de foc" pe piata valutara, in timp ce purtatorul de cuvint al BNR a promis ca, incepind de luni, banca centrala va interveni pentru calmarea situatiei.
Importatorii privesc cu ingrijorare evolutiile, in perspectiva inceputului lunii viitoare, cind va intra in vigoare liberalizarea schimbului valutar. Ei se asteapta la o crestere importanta a cererii de valuta, in primele zile ale aplicarii noii reglementari.
"Speram ca Banca Nationala va interveni atunci cu fermitate, pentru a evita o cadere a cursului, introducind pe piata cantitati de valuta care sa acopere cererea sporita", spune reprezentantul uneia dintre firmele care se ocupa de plasarea produselor de import. In acest timp, dealerii si oamenii de afaceri citesc cu tot mai multa ingrijorare paginile politice ale ziarelor. Neintelegerile dintre PD si aliatii de guvernare s-au amplificat in ultima saptamina. Presedintele PD, Petre Roman, a afirmat ca incepe sa se contureze un guvern minoritar CDR-UDMR. Miercuri, Consiliul National al PD va hotari daca partidul va mai ramine sau nu la guvernare. O serie de lideri locali ai PD, care vor participa la reuniunea de miercuri, au declarat ca doar demisia premierului Victor Ciorbea ar putea pastra unitatea coalitiei.
Senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci, afirma ca tensiunile politice vor avea consecinte extrem de negative asupra stabilitatii monedei nationale.
Varujan Vosganian spune ca riscul de tara al României crescuse deja in timpul prelungitelor negocieri pentru remanierea guvernamentala. Actualele tensiuni pot da, in exteriorul tarii, senzatia de instabilitate politica. Aceasta senzatie se va amplifica in cazul in care vor incepe negocieri pentru fornarea unui nou guvern.
"Acesta este motivul pentru care eu consider ca PD a impins lucrurile prea departe. Daca PD dorea un nou prim-ministru, trebuia sa o spuna in timpul remanierii", este de parere presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Senat.
Vicepresedintele PD, Radu Berceanu, crede insa ca motivatiile acestor evolutii ingrijoratoare pentru moneda nationala trebuie cautate mai degraba in greselile si indeciziile premierului Ciorbea. Un document emis, miercuri, de conducerea PD, critica intirzierile reformelor, justificate de Guvern prin nevoia de liniste sociala, pentru a da o imagine pozitiva in vederea campaniei pro-NATO. De asemenea, conducerea PD critica "bogatia monetara", data de o politica exclusiv monetarista, care nu poate fi nici singurul, nici cel mai important reper al actiunii guvernamentale.
"Noi am dorit o implicare mai mare in domeniul reformei economice, cu ocazia remanierii guvernamentale", spune vicepresedintele PD, Radu Berceanu. El sustine ca responsabil pentru actuala criza este chiar premierul Ciorbea, care nu a luat in considerare criticile ministrului Traian Basescu, privind intirzierea reformelor. Dimpotriva, Ciorbea i-a cerut lui Basescu sa-si retracteze criticile ceea ce, potrivit aprecierii lui Berceanu, era imposibil de acceptat.
"Cineva care nu acccepta sa-si analizeze greselile nu le poate indrepta. Atunci, domnul Ciorbea n-are decit sa ramina sa guverneze singur", spune vicepresedintele PD.
Rezultatele anului economic 1997 asa cum sint ele prezentate de economisti, le dau dreptate criticilor guvernului Ciorbea atunci cind ei vorbesc despre intirzierile reformelor. Rata inflatiei s-a dovedit a fi aproape dubla fata de prognoza de 90-98%.
Declinul Produsului Intern Brut, estimat initial la 2%, este posibil sa se situeze, in realitate, la aproximativ 6%. Deficitul balantei de plati a depasit 2 miliarde de dolari, fata de 1,4 miliarde, cit se preconiza. La toate acestea se adauga declinul investitional, indeosebi din cea de-a doua parte a anului trecut.
Presedintele Comisiei pentru buget, finante, banci din Senat, Varujan Vosganian, spune ca situatia de acum este aceeasi cu cea din februarie 1997, adica de dupa socul pietei valutare, din primele saptamini ale anului trecut. Cu diferenta ca acum populatia este mai obosita, iar mediul economic mai nefavorabil. "Reluarea strategiei FMI, de macrostabilizare, nu mai e indicata acum", spune Varujan Vosganian.
Dar aceasta este o decizie care poate fi asumata doar de catre guvern. Un guvern care nu se stie cum va arata si de cine va fi sustinut, dupa reuniunea de miercuri a Consiliului National al PD. (Ovidiu Nahoi – Mediafax)

Comentarii