De Business

Punem punctul pe știi

Paradoxul restantelor la creditele in valuta

vineri, 18 mai 2012, 19:49
3 MIN
 Paradoxul restantelor la creditele in valuta

 Creditele in valuta, care sunt mai riscante decat cele in lei, nu-i sperie pe ieseni. Acest aspect este confirmat de evolutia imprumuturilor in monede straine. Pe de alta parte ultimele datele BNR arata ca persoanele sau firmele care acceseaza credite in valuta sunt mult mai atent alese decat cele care prefera sa se imprumute in lei. Raportate la creditele totate, restantele in moneda nationala sunt mult mai mari decat cele in monde straine. Specialistii in domeniu au pareri diferite cu prvire la statistica BNR.

Cateva date statistice

Conform sursei citate mai sus, la finele lunii martie 2012, iesenii figurau cu credite in lei in valoare de 2,219 milioane lei si restante de 341 milioane lei. Creditele in valuta se ridicau la 5,149 milioane lei in timp ce restantele erau de 282,8 milioane lei. In martie anul trecut, creditele in lei erau de 2,192 miliarde lei, iar restantele de 306,2 milioane lei. Imprumuturile in valuta inregistrau anul trecut 4,411 milioane lei, iar datoriile catre banci 267,6 milioane lei. Un simplu calcul matematic arata faptul ca imprumuturile in lei au crescut intr-un an de zile cu 1,19% in timp ce creditele in valuta s-au majorat cu 16 procente. Restantele in lei au insumat 15,3% din toatalul creditelor in 2012 in timp ce anul trecut acestea erau de 13,9%. La capitolul restante in valuta, datele BNR, la nivelul lunii martie 2012, arata ca datoriile iesenilor in valuta, catre banci, erau de 5,4% din totalul creditelor in valuta in 2012, in timp ce anul trecut acestea erau cu 0,6 puncte mai mici.

Ce spun economistii

Economistii au explicatii diferite. „Iesenii care s-au imprumutat in valuta pentru ca au vazut ca o buna bucata de timp cursul a fost stabil. Au spus ca BNR are grija sa nu creasca euro si atunci au optat pentru creditele in valuta care au o dobanda mai mica decat creditele in lei. Desi nu este asa pentru ca am vazut cu totii ce au generat creditele in franci“, a precizat prof. univ. dr. Vasile Cocris, prodecan al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) Iasi. Cat despre credite in lei, acesta a mentionat ca au fost mai accesibile pentru iesenii cu venituri medii. „Creditele in lei sunt de obicei credite pentru consum si acestea sunt accesate de catre persoane cu venituri modeste. Cele in valuta in schimb sunt credite ipotecare sau pentru o masina si sunt acordate oamenilor cu venituri de la mediu in sus. Bancile sunt mult mai selective si mult mai atente cand acorda creditele in valuta“, a adaugat Cocris. Economistul Dan Chirlesan profesor al FEAA Iasi sustine ca dobanda la creditele in euro este mai mica deoarece costul de atragerea si plasare pe piata este la euro mai mic decat cel al monedei nationale. „Au crescut creditele in euro pentru ca au crescut refinantarile. Oamenii nu au mai putut duce creditele in valuta si le-au mutat de la o banca la alta. Vorbim de aceeasi Marie sub alta palarie. Nu este altceva decat un troc al bancilor ca sa nu ai aiba bilanturi negative ca sa nu fie introduse ca si unitati de creditare cu risc. Intr-un final tot clientul are de pierdut. Costul redus nu te protejeaza de riscul valutar. Cei care isi asuma riscul unui credit in valuta trebuie sa fie constient ca leul poate merge nu numai in sus ci se poate si deprecia“, a punctat prof. univ. dr. Chirlesan.

Comentarii