De Business

Punem punctul pe știi

Piata imobiliara, un tort de 2,7 milioane de euro

duminică, 03 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Piata imobiliara, un tort de 2,7 milioane de euro

Piata imobiliara ieseana merge cu motoarele turate la maxim. An de an pretul apartamentelor, vilelor de lux, a terenurilor sau halelor industriale a crescut in ritmuri mai rar intilnite in alte domenii economice. De pe urma acestui fenomen au avut de profitat aproape toata lumea. Conturile agentiilor imobiliare s-au marit cu pasi repezi, iar proprietarii de case, terenuri sau apartamente au reusit sa vinda la preturi la care in urma cu trei-patru ani nici nu visau. Drept dovada ca ascensiunea acestei piete nu se opreste aici este si faptul ca numai anul acesta au fost infiintate 33 de noi agentii, iar anul trecut cifra de afaceri inregistrata de societatile din domeniu s-a ridicat la 2,7 milioane de lei, cu 40% mai mare decit cea obtinuta in 2002. De asemenea profiturile obtinute de firmele imobiliare in 2003 s-a dublat fata de cel realizat in urma cu doi ani, cind se ridica la 4 miliarde de lei.
Numarul angajatilor s-a dublat

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, in Iasi exista in prezent 114 agentii imobiliare. Numai in 2004 s-au infiintat 33 de agentii, iar 2003 si-au facut aparitia pe firmament 27 de noi agentii. Mai mult, numarul de angati, oficial, al societatilor din domeniu s-a dublat anul trecut, ajungind la 200 de persoane. Majoritatea agentiilor imobiliare au o cifra de afaceri situata intre 100-200 de milioane de lei. Insa pentru cele cu adevarat profitabile, cifrele de afaceri sint de ordinul miliardelor. Astfel, anul trecut Centrul de Afaceri International a inregistrat o cifra de afaceri de peste 80 de miliarde de lei. La aceasta cifra de afaceri, profitul net al agentiei este de peste jumatate de miliard.
Anul tranzactii cu hale industriale
Volumul mare de afaceri a acestei firme in comparatie cu al celorlalte se explica prin faptul ca este o agentie de portofoliu. „Noi nu lucram pe baza comisionului asemeni celorlalte agentii. Noi sintem operatori pe piata imobiliara, adica achizitionam imobilul, il amenajam si ulterior il vindem. In cifra noastra de afaceri este inclus si pretul la care noi vindem imobilul nu numai comisionul ca in cazul celor care tranzactioneaza imobilul”, a declarat Viorel Roman, directorului Centrului de Afaceri. In anul 2003, Centrul a inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 15 miliarde fata de 2002, insa in ceea ce priveste profitul net acesta a scazut cu 500 de milioane comparativ cu 2002. „Anul 2002 a fost anul tranzactiilor cu apartamente pe cind anul 2003 a fost anul in care noi ne-am indreptat spre tranzactii cu hale industriale si terenuri cu precadere”, a specificat Roman. Clientela sa este alcatuita in proportie de 30% din investitori straini, iar in cea mai mare parte din oameni de afaceri romani. Printre proiectele de viitor ale lui Viorel Roman se numara si construirea unui parc industrial precum si achizitonarea unui bloc de locuinte in Pacurari.
Au aparut investitorii straini
Cifre de afaceri mari au avut in 2003 si grupurile imobiliare. Astfel cele doua agentii „Terra Real Estate” precum si „Terra Real Estate Consulting” ce apartin aceluiasi patron, Eusebiu Siminiceanu, au inregistrat impreuna incasari de 3,9 miliarde de lei. Profitul cumulat al celor doua agentii este de aproximativ 2 miliarde de lei. „Anul 2003 a fost unul profitabil pentru noi. Am reusit sa incheiem tranzactii importante pentru hale industriale si terenuri. Spre exemplu, am vindut terenul pe care se afla fabrica „Zimbru” din Suceava precum si „IMA” din Iasi. In 2003, am avut primii clienti-investitori straini, iar anul acesta au inceput sa vina din ce in ce mai multi in Iasi”, a precizat Siminiceanu. Printre proiectele acestuia aflate in derulare se numara si construirea unui cartier de case la iesirea din Pacurari.
„Tranzactiile cu terenuri sint de viitor”
Grupul imobiliar alcatuit din agentiile „Terra Imobil” si „Compania Imobiliara Terra” aflate in proprietatea omului de afaceri Bogdan Cihodaru, a inregistrat o cifra de afaceri de 3,5 miliarde de lei. „Anul 2003 a fost anul in care au explodat preturile la apartamente si acestea au fost cu precadere tipul de imobile tranzactionate. Din acest motiv, 2003 a fost un an profitabil pentru noi, iar anul acesta va si mai rentabil. Tranzactiile cu terenuri sint de viitor intrucit clientii deja au inceput sa se orienteze spre acest segment din piata imobiliara”, a concluzionat Dan Gorbanescu, manager in cadrul grupului imobiliar. Cifre de afaceri importante au inregistrat si agentiile imobiliare „Limasor” respectiv „Pro Casa” cu cite 2 miliarde de lei fiecare urmate de „Global Intermed” ce a avut o cifra de 1,3 miliarde de lei si „Mapamond” cu un miliard de lei. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii