De Business

Punem punctul pe știi

Ponturi pentru familiile care se destrama si au datorii la banca

joi, 07 ianuarie 2010, 19:42
4 MIN
 Ponturi pentru familiile care se destrama si au datorii la banca

La inceputul acestui an, Bogdan – un tinar de 30 de ani din Iasi, s-a trezit intr-o dimineata singur in pat. Mihaela, cea cu care s-a casatorit in urma cu trei ani, nu a mai venit acasa. Femeia a dat doar un telefon prin care a anuntat ca se afla in Italia, alaturi de un milionar, si nu vrea sa se mai intoarca in oras.

Pe linga drama emotionala si problemele de la serviciu, Bogdan trebuie sa se confrunte acum si cu povara ratelor bancare. Creditul luat in 2007 pentru achizitia unui apartament cu doua camere ii atirna de git ca o piatra de moara deoarece sotia nu mai contribuie cu nici un ban. "A plecat si plecata a fost", a rezumat sec Bogdan pe care l-am cunoscut la o agentie a unei institutii financiare din centru.

Situatia cu care acesta da piept in prezent este doar un caz din miile de familii din Iasi, aflate la inceput de drum, si care s-au imprumutat la banca pe zeci de ani pentru a cumpara o locuinta.

"Ziarul de Iasi" a consultat atit avocati, cit si bancheri si va prezinta, in rindurile care urmeaza, solutiile la care pot apela cei ce se gasesc intr-o astfel de ipostaza.

Divortul-primul pas

"Nu stiu ce pot sa fac. Am fost la banca, dar m-au trimis la centrala. Eu nu mai pot plati singur ratele. Salariul meu abia ajunge pentru rata. Nu m-am gindit niciodata ca s-ar putea intimpla asa ceva. Si mai sint atitia ani de platit", a incercat Bogdan sa se consoleze. Tinarul a precizat ca prefera sa nu ofere alte detalii pentru ca situatia de fapt ii pune familia intr-o lumina care nu ii este favorabila.

Specialistii consultati de reporterii "Ziarului de Iasi" sint de parere ca prima masura pe care unul dintre soti o poate lua in cazul in care ajunge in aceeasi situatie ca si Bogdan este sa intenteze divort. Cu actele justificative, acesta se poate adresa bancii pentru a cere o perioada de gratie la plata ratelor. "Creditul il plateste cel care ramine in tara. Nu este ca la firme unde se imparte totul pe din doua. Apartamentul luat de cei doi este un bun in codevalmasie, in sensul ca amindoi soti sint obligati la plata ratelor solidar si separat, adica unul pentru altul si amindoi pentru datorie, dar nenorocirea cade pe capul celui care nu fuge", a comentat avocatul Lucian Pitigoi.

Greu de urmarit

Urmatorul pas este ca persoana care a deschis procesul sa astepte sentinta instantei de judecata, respectiv incheierea actelor de divort. In cazul in care "fugarul" nu se prezinta la nici un termen, imobilul poate ramine in proprietatea sotului, la fel si imprumutul aferent.

Ulterior, acesta din urma poate cere institutiei finantatoare o dispensa pentru vinzarea proprietatii. "Titularul creditului (n.r. – sotul) ar prelua atit activul cit si pasivul. Cea mai buna metoda este sa incerce sa vinda apartamentul la un pret cit mai bun, dupa ce s-a pronuntat instanta, pina la concurenta sumei restante. Daca nu se stinge tot creditul, diferenta ramine in sarcina contractantului, care ar avea mai putin de platit", a opinat Eugenia Dascalescu, director comercial persoane fizice in cadrul sucursalei iesene a BRD care a adaugat ca, de cele mai multe ori, sotii aflati in dificultate au ajuns la o intelegere comuna, facind partaj asupra bunurilor detinute impreuna.

"Daca titularul nu mai poate plati ratele, restantele acumulate figureaza si pe numele coplatitorului. Acestea se inregistreaza la Biroul de Credit si doamna nu ar mai fi eligibila pentru un alt imprumut. In plus, alte bunuri pe care le detine pot fi executate, inclusiv conturile bancare din tara. Daca ruleaza bani prin Mexic, de exemplu, nu avem cum sa o urmarim", a specificat Costel Dubit, directorul Volksbank Iasi.

Concesiunea, o posibila solutie

Potrivit bancherilor, cei care ajung sa achite singuri un imprumut costisitor ar mai putea sa il cesioneze unei alte persoane, cu acordul bancii. "Atunci intervine contractul de novatie, conditia fiind ca noul imprumutat sa fie si el eligibil", a mentionat Dascalescu.

O alta varianta ce poate fi utilizata pentru a nu se scoate la vinzare imobilul presupune ca beneficiarul creditului sa gaseasca un coplatitor, aspect ce este insa destul de greu de indeplinit in conditiile actuale, dupa cum opineaza reprezentantii institutiilor financiare.

"Din perspectiva mentinerii in 2010 a unor conditii dificile in sfera angajarilor si a cistigurilor salariale, noi vom continua sa ii ajutam pe clientii nostrii care au inceput sa inregistreze intirzieri la plata ratelor prin administrarea cit mai buna a bugetului familiei lor, cu atit mai bine cu cit intra mai repede in dialog cu banca. Executarea silita este intotdeauna solutia de ultima instanta pentru recuperarea datoriilor", a subliniat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvint de la Banca Comerciala Romana, Bucuresti.

La nivelul judetului nostru, s-au depus zilnic, pe parcursului anului trecut, aproximativ cinci cereri de divort, in scadere usoara fata de anul precedent. Potrivit datelor centralizate de Judecatoria Iasi, in primele 11 luni din 2009, la instanta au intrat pe rol circa 1.440 de dosare avind ca obiect desfacerea casatoriei.

Cele mai des invocate motive sint, dupa cum sustin autoritatile, saracia, consumul de alcool si violenta domestica, infidelitatea partenerului situindu-se pe ultimul loc in clasament.

Comentarii