De Business

Punem punctul pe știi

Programul „Prima Casa” se urneste greu

joi, 16 iulie 2009, 18:39
4 MIN
 Programul „Prima Casa” se urneste greu

Mai putin de jumatate din cele 20 de banci comerciale care au aplicat in cadrul programului "Prima Casa" si-au facut publice costurile de acordare a imprumuturilor.

Dupa o saptamina de la semnarea primului contract de credit in Bucuresti, noua din institutiile financiare incluse in program au anuntat care sint dobinzile si comisioanele ce urmeaza sa fie practicate. Celelalte banci au precizat se afla in curs de semnare a conventiei cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) sau in etapa de perfectare a noilor produse.

"Ziarul de Iasi" va prezinta, in rindurile de mai jos, coordonatele ce trebuie avute in vedere la calcularea sumelor ce vor fi cheltuite pentru a accesa un credit bancar prin "Prima Casa", pe baza datelor prezentate oficial de institutiile financiare.

Doar BRD ofera un calculator pe site

Unul dintre cele mai importante elemente in determinarea ratei lunare este dobinda anuala efectiva (DAE) perceputa de banca si care include toate costurile. De exemplu, Volksbank a anuntat ca percepe o DAE de 5,43% pentru creditele contractate in euro, respctiv de 13,84% pentru cele in lei. Valorile mentionate anterior se stabilesc pe baza indicelui EURIBOR la 3 luni plus 3,63% pentru imprumuturile in euro, respectiv in functie de ROBOR la 3 luni plus marja de 2,13% in cazul celor in moneda nationala, in ambele situatii adaugindu-se comisionul fix de 0,37% datorat FNGCIMM.

"Clientul nu va plati nici unul din costurile initiale de evaluare, de analiza dosar de credit si nici un comision lunar de gestiune. De asemenea, clientul nu va plati nici un comision de rambursare anticipata a creditului. Evaluarea pentru locuinta achizitionata va fi efectuata de banca pe costul sau", se specifica intr-un comunicat al Volksbank.

Conform sursei mentionate, creditul poate fi luat pe o perioada de 30 de ani, virsta solicitantului urmind sa nu depaseasca 65 de ani la finalul contractului de imprumut.

Oficialii BRD au anuntat, de asemenea, ca DAE a fost stabilit tot la valoarea de 5,43% la euro, dobinda fiind calculata dupa formula EURIBOR la 3 luni plus 2,5% pentru creditele pe o perioada cuprinsa intre 10-20 ani, respectiv EURIBOR la 3 luni plus 2,75% pentru cele intre 20-30 ani inclusiv. Persoanele interesate pot solicita sa achite rate lunare egale sau rate descrescatoare.

Potrivit simulatorului disponibil pe site-ul institutiei, la un imprumut de 50.000 euro, timp de 30 de ani, beneficiarul va achita o rata lunara egala cu 295 euro, suma totala de rambursat fiind de 97.100 euro la finalul contractului, in cazul ratelor egale. Banca solicita un comision de gestionare de 0,1% pe luna la sold si un comision unic de analiza pentru obtinerea promisiunii de garantare din partea FNGCIMM de 0,15% la valoarea promisiunii. Gradul maxim de indatorare variaza intre 63-67% in functie de venit.

Dobinzi pentru depozitul colateral

Banca Transilvania (BT) a specificat pe pagina proprie de internet ca dobinda se ridica la 5,099% pe an, fiind calculata in functie de EURIBOR la 3 luni plus 4% pentru euro, respectiv ROBOR la 3 luni plus 0%, la lei, adica 10,23% pe an la care se adauga un comision lunar de gestiune de 0,2% calculat la sold.

"Nu se solicita comision de analiza a dosarului si nici de rambursare anticipata. Exista un comision unic de analiza pentru emiterea unei promisiuni de garantare de 0,15% aplicat la valoarea promisiunii de creditare emisa de banca", au specificat reprezentantii BT, care au adaugat ca accepta un grad de indatorare de pina la 60 de procente din venit.

Chiar daca Piraeus Bank si-a asumat sa intre in efectiv in program abia la inceputul saptaminii viitoare, institutia a trasat citeva criterii de evaluare a costurilor. Banca a anuntat ca dobinda se va stabili dupa formula EURIBOR la 3 luni plus 4% in cazul imprumuturilor in euro si in functie de ROBOR la 3 luni plus 2,5% pentru cele in lei. "Datorita faptului ca acest proiect are un caracter social puternic si se adreseaza in mare masura persoanelor cu venituri medii, am dorit sa facem un pas inainte catre client. Astfel, am decis sa acordam o dobinda pentru depozitul colateral (n.r., depozitul echivalent cu trei rate de dobinda) prevazut de reglementarile in vigoare", a declarat Catalin Parvu, directorul general executiv al Piraeus Bank Romania. Dobinda bonificata la depozit este de 10% pe an la lei, respectiv 4% la euro.

BCR, una dintre cele mai mari banci din sistem dupa active nu a oferit deocamdata detalii suplimentare referitoare la costurile totale ale finantarii, precizind doar ca dobinda se stabileste in functie de EURIBOR la 3 luni plus marja de 3,8 procente. Institutia a precizat ca percepe, o singura data, un comision de acordare de 0,5% din valoarea creditului aprobat.
70 de ani, virsta limita pentru rambursare

Intesa Sanpaolo Bank s-a angajat sa acorde imprumuturi la o dobinda anuala efectiva de 5,62% la euro care include si comisioanele aferente gestiunii, respectiv de 14,01% la lei inclusiv comisionul de analiza si gestiune. „Oferta Intesa Sanpaolo Bank pentru «Prima Casa» este destinata tuturor persoanelor fizice cu virsta intre 18-70 ani, una dintre caracteristicile creditului fiind gradul de indatorare de pina la 62%", se mentioneaza in comunicatul bancii.

Alpha Bank a anuntat ca asteapta persoanele interesate cu o DAE de 5,24% pentru creditele luate in euro. La lei, banca a precizat ca dobinda se calculeaza in functie de ROBOR la 3 luni plus marja maxima de 2,5%. "Singurele cheltuieli in plus, acestea nefiind in beneficiul bancii, se refera la evaluarea si asigurarea imobilului, taxele notariale privind inregistrarea si publicitatea garantiilor, precum si comisioanele FNGCIMM calculate la soldul finantarii", a transmis Elena Nita, Senior PR Officer la Alpha Bank Romania.

Reprezentantii ATE Bank au specificat ca DAE este fixat la 5,03% pentru imprumuturile in euro (EURIBOR la 3 luni plus 3,8%, in marja fiind incluse toate comisioanele incasate de banca), respectiv 13,45% pentru creditele in moneda nationala. Institutia sustine ca nu solicita comision de acordare si nici taxa de evaluare a imobilului, costurile suplimentare vizind doar asigurarea locuintei.

CEC Bank este singura institutie care a anuntat ca va acorda finantari numai in lei, DAE fiind fixata la 12,97%. Banca a precizat ca persoanele interesate nu vor avea cheltuieli referitoare la analiza sau gestiunea imprumutului. (Cristina ORHEANU)

Comentarii