De Business

Punem punctul pe știi

Romanii au redescoperit fondurile de investitii

miercuri, 21 aprilie 2010, 19:43
4 MIN
 Romanii au redescoperit fondurile de investitii

Activele nete la fondurile de investitii au explodat. La nivelul Romaniei, fondurile mutuale aferente primului trimestru al anului 2010 au fost de 7,94 de miliarde de lei, potrivit statisticilor oferite de catre Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea de active nete a fost de 62,6%. Raportat la intreaga populatie a Romaniei asta inseamna ca investitia pe cap de locuitor a fost de 370 de lei. Cu toate acestea iesenii trebuie sa fie foarte atenti pentru ca nimeni nu garanteaza un randament al fondurilor precum cel oferit de depozite.

Mai mult, chiar reprezentantii locali ai bancilor confunda fondurile de investitii cu depozitele bancare, inducind astfel in eroare clientii. Singura compensatie oferita este in limita a 11.000 de euro, dar aceasta doar in cazul in care fondul de investitii ajunge in incapacitate de plata.

1,3% din romani au investit in fonduri

Fondurile de monetare, de actiuni, obligatiuni sau titluri de stat prind din ce in ce mai multi clienti in hora. Potrivit AAF, la finele lunii martie, la nivel national erau 272.238 de participanti in industria fondurilor de investitii, din care 180.509 erau participanti in fonduri deschise de investitii.

Reporterii Ziarului de Iasi au solicitat mai multor banci informatii legate de investitiile in fondurile mutuale. In calitate de clienti, acestia au primit informatiile cerute, li s-au realizat calcule ale posibilelor cistiguri la investirea sumei de 10.000 de lei si au fost sfatuiti catre ce fonduri sa se indrepte si care este termenul optim pentru ca beneficiarul sa iasa in cistig.

In schimb, la intrebarea cine garanteaza investitiile in aceste fonduri, reprezentantii bancilor fie nu au raspuns, fie au ocolit subiectul. "Banii se preschimba in titluri si sint investiti in lucruri care nu prezinta risc, precum obligatiuni de stat, obligatiuni corporative sau depozite la alte banci", ne-a explicat reprezentanta unei banci.

"Va recomand sa investiti in fonduri deschise de investitii monetare. Lichiditatea este ridicata, instrumentele cu venit fix au scadente si emitenti diferiti, multe dintre ele avind un risc foarte mic. La fondurile de actiuni riscati sa pierdeti fie toti banii, fie sa scoateti mai putin, fie sa scoateti mult mai multi, dar riscurile sint foarte mari", ne-a explicat un alt reprezentant bancar.

"Veniturile atrase din investitie sint, de regula, proportionale cu riscul"

In unele situatii, reporterii au avut surpriza sa fie informati ca fondurile de investitii ar fi garantate de catre "Fondul de garantare a depozitelor bancare in limita a 50.000 de euro pe deponent", reprezentantii bancilor facind efectiv confuzie intre fondurile de investitii si depozitele bancare.

Aceasta, desi toate prospectele de emisiune ale fondurilor deschise de investitii precizeaza ca "investitia in fondul deschis de investitii, nu este un depozit bancar, iar bancile in calitatea lor de actionar al unei societati de administrare a investitiilor nu ofera nici o garantie a investitiilor cu privire la recuperarea sumelor investite. Investitia in fondul deschis de investitii comporta nu numai avantajele ce ii sint specifice, dar si riscul nerealizarii obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investitie fiind, de regula, proportionale cu riscul".

Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ii sfatuiesc pe clienti sa fie foarte atenti in alegerea facuta, pentru ca riscurile mari nu garanteaza si cistiguri mari. Potrivit site-ului www.conso.ro, o simulare a randamentului pe o perioada de un an arata cistiguri de 8-24% la fondurile monetare, pina la 16% la cele de obligatiuni, 66% la fondurile mixte, iar la fondurile de actiuni randamentul ar putea fi peste 100%.

Victor Stanila, purtator de cuvint al CNVM, a explicat ca investitiile sint garantate de catre Fondul de Compensare a Investitiilor (FCI) doar in cazul in care administratorul investitiilor intra in incapacitate de plata. "Daca aveti actiuni la o societate, intermediate de catre un fond, iar respectiva societate da faliment, nu va garanteaza nimeni banii. In schimb daca fondul care administreaza investitia intra in faliment, atunci clientul se poate adresa FCI si primeste o despagubire in limita a 11.000 de euro de deponent. De recomandat sint investitiile in obligatiuni si in titlurile de stat si mai putin in actiuni", a declarat Stanila.

Concret, daca un iesean a investit 20.000 de euro intr-un fond care a dat faliment in momentul in care valoarea investitiei a ajuns la 25.000 de euro, el va primi inapoi 11.000 de euro daca ne raportam la anul in curs.

Garantie maxima de 11.000 euro

Fondul de Compensare a Investitiilor (FCI) este o entitate independenta, infiintata conform reglemetarilor CNVM, cu scopul de a proteja investitorii de retail impotriva pierderilor financiare in cazul in care intermediarii autorizati sint in incapacitate de a compensa creantele investitorilor.

FCI este finantat prin contributiile platite de intermediarii autorizati. Pentru a putea plati compensatiile, Fondul incaseaza contributiile initiale, contributii anuale sau alte contributii specifice de la membrii sai.

Investitiile care sint compensate de catre FCI acopera toate instrumentele financiare de la investitii in actiuni, drepturi de alocare, contracte futures, pina la valori imobiliare.

In cazul in care un intermediar intra in faliment, FCI dispune de 5 luni de zile pentru a se primi cererile de compensare din partea clientilor, iar in maxim 3 luni de zile de primirea cererilor se vor achita achita banii.

Valoarea curenta a garantarii este de maxim 11.000 de euro, in 2011 va fi de 15.000 de euro iar in 2012 urmeaza sa ajunga la 20.000 de euro.

Comentarii