De Business

Punem punctul pe știi

Sefii dubli va toaca banii

Subtitlu

duminică, 14 februarie 2010, 19:14
6 MIN
 Sefii dubli va toaca banii

Incapacitatea policienilor care timp de 20 de ani nu au fost in stare sa elaboreze o lege clara a functionarilor publici ne costa scump. In unele cazuri dublu fata de cit ar fi fost normal. Este cazul aici a directorilor de institutii publice ce au fost demisi si si-au cistigat in instanta posturile. Valurile de demiteri din institutiile publice nu sint o noutate, de la Revolutie incoace, in momentul in care partidul de la putere pierdea alegerile, directorii de deconcentrate erau obligati sa isi faca bagajele.

Numai ca, in ultimul timp, sesizind lacunele din lege cei demisi au inceput sa atace in instanta hotaririle si au reusit sa cistige. Asta deoarece politicienii nu au reusit pina acum sa se puna de acord asupra unui aspect foarte simplu: sefii de institutii publice sint promovati politic sau isi cistiga posturile prin intermediul unor concursuri foarte serioase.

Ambele variante au fost sustinute de o parte sau alta, dar odata cu pierderea alegerilor se renunta la sustinerea variantei impuse de predecesori si se impunea o alta care sa favorizeze proprii oameni.

"Ziarul de Iasi" a ales sa analizeze situatia a trei institutii: Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Iasi, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi si Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) Iasi. Fenomenul va fi comentat pe larg de policieni si economisti. Cum vor sa rezolve aceasta problema cititi in rindurile urmatoare.

30.000 aruncati in vint

Valerian Salavastru fostul director al Oficiului Regional pentru Protectia Consumatorilor (ORPC) Iasi si membrul al Partidului Liberal a fost schimbat din functie la inceputul lunii aprilie anul trecut. Pentru a-l putea scoate din joc, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a emis un ordin prin care a schimbat numele institutiei. Functia de inspector sef a fost eliminata si a fost inlocuita cu cea de comisar sef in locul sau fiind numit Radu Negrescu. La sfisitul lunii iunie anul trecut, Salavastru a obtinut in instanta suspendarea ordinului prin care era demis din functie.

"Pentru prima data cei de la ANPC mi-au raspuns serios si nu in batjocora cum faceau pina acum ca au inaintat dispozitia instantei de ma repune in functie si de a-mi achita salariile restante catre Minsiterul Economiei. Nu stiu cit le va lua celor din minister sa analizeze deciziile instantei, dar ar trebui sa fiu repus in functie", sustine Salavastru.

Intrebat de valoarea salariilor restante pe care ar trebui sa le primeasca odata repus in functie, fostul director a detaliat: "Am cerut plata reactiva a salariilor din iunie 2009 si pina in prezent, decontarea cheltuielilor de judecata si daune morale. In total cred ca suma ajunge la aproximativ 30.000 de lei", a mentionat Salavastru, bani care vor fi achitati din buzunarele iesenilor.

Doi pe o barca si la APIA

In aceeasi situatie se afla si Paul Kmen, fostul director APIA Iasi, actualmente sef departamentul economic in cadrul institutiei mentionate. Fiind repus in functie de catre instanta si APIA Iasi are acum, teoretic, doi directori coordonatori.

"Atit eu cit si domnul Dumitriu (n.r-Vasile Dumitriu, actual director coordonator APIA Iasi) avem trecuta pe fisa postului director coordonator. Am fost repus in functia de director din iunie anul trecut, dar ma ocup de departamentul economic. Salariul este acelasi ca si atunci cind eram director cu spor de vechime si spor de conducere. Banuiesc ca si domnul Dumitriu primeste acelasi salariu", a explicat Kmen.

Ce inseamna "acelasi salariu ca si atunci cind eram director"? Dupa spusele lui Kmen 4.000 de lei pe luna. Din iunie si pina in prezent asta inseamna 36.000 de lei. Dar lucrurile nu se opresc aici.

"Decizia de a ma repune in functie data de Curtea de Apel nu a fost aplicata in totalitate. APIA a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca voi cistiga si acolo APIA imi va achita 2.000 de lei cheltuilelile de judecata si 5.000 de lei daune morale", a incheiat Kmen.

5.000 de euro si "la revedere"

Si George Albulescu, fostul director de la ITM si-a recistigat postul in instanta. Contactat telefonic acesta a refuzat sa faca orice comentariu cu privire la situatia data. "Nu comentez si nu doresc sa dezvolt subiectul. La revedere", a incheiat discutia Albulescu.

In octombrie 2009 Curtea de Apel a anulat decizia de destituire a fostului director. Astfel, sentinta numarul 187/CA/26.10.2009 arata ca: "Admite in parte actiunea; anuleaza ordinul contestat; dispune reintegrarea in functie si obliga la plata daunelor morale in cuantum de 5000/cinci mii Euro".

"Judecatorii au dat o solutie corecta. In momentul in care voi primi decizia, voi notifica Ministerul Muncii, pentru a ma intoarce pe functia de conducere avuta anterior. La sefia unei institutii n-ar trebui sa fie un director coordonator numit politic, un politruc, ci un functionar. S-a dat o ordonanta neconstitutionala, care a fost apoi inlocuita, cu nesimtire, cu o alta ordonanta neconstitutionala. Prin actele legislative emise la noi, s-a desfiintat functia publica, aceasta fiind inlocuita cu una politica. Nicaieri in lume nu se mai intimpla asa ceva, numai in Romania", declara Albulescu in octombrie 2009 pentru "Ziarul de Iasi".

Pina la clarificarea situatiei la conducerea ITM se afla Iulian Taraboanta, in timp ce Albulescu este seful departamentului de Sanatate si Securitate in Munca (SSM).

Si Lucian Burlea fostul director al spitalului CFR si-a recistigat postul in instanta, dar a ales ulterior sa-si dea demisia. "A fost o decizie buna si pentru mine si pentru spital. Cit am fost suspendat, pe post a fost numit un interimar. Ar trebui sa recuperez salarii in jur de 10.000 de lei, dar nu cred ca le voi mai cere in instanta. Cred ca voi renunta la ele", a sustinut Burlea.

Cum se vede problema din curtea politicienilor

Actualii politicieni aflati la guvernare nu sint deloc incintati de masurile aplicate de catre fostii directori. "Ce fac ei este curvasareala politica. Au uitat ca si ei au ocupat posturile fiind numiti politic. Guvernul ar trebui sa adopte un act normativ prin care sa spuna clar ca atunci cind vine la putere un nou Guvern, vine cu oamenii lui. Pleaca Guvernul pleaca si oamenii. Pina atunci mesajul meu pentru cei care fac aceasta curvasareala politica este sa se lase de scandaluri si sa plece acasa", a punctat deputatul PDL Petru Movila.

In replica deputatul PNL Relu Fenechiu a sustinut ca cei care si-au cerut drepturile in instanta au fost indreptatiti. "Diferenta dintre noi si ei este ca noi sintem competenti, ei nu. Ei se oftica acuma, noi respectam legea. La o adunatura de prostanaci cum sint cei din PDL este foarte greu sa gasesti oameni competenti care sa cunoasca legea. Ca sa ajungi sa-ti recistigi postul in instanta trebuie sa cunosti foarte bine legea, ceea ce la ei nu se poate", a replicat Fenechiu.

Intrebat cit de corect este ca toate consecintele sa se abata asupra iesenilor, Fenechiu a dat vina pe PDL-isti. "Mi se pare obligatoriu ca cei care au incalcat legea sa plateasca din propriile buzunare salariile si daunele celor demisti. Nu avem obligatia nici eu si nici dumneavoastra sa platim pentru ca anumiti PDL-isti au vrut cu orice pret sa-si puna oamenii la conducere. Pentru ca adevarul este ca ei chiar si-au numit toti oamenii politic", a incheiat deputatul.

"Sa termine odata cu chestiile astea"

Cit priveste pozitia economistilor ieseni, acestia au fost radicali. "Ma depaseste aceasta idee. Nu inteleg cum s-a putut ajunge aici. Sa termine odata cu chestiile astea pentru ca avem nevoie de oameni competenti si profesionalisti pentru ca institutiile sa functioneze. Ar trebui ca acesti directori sa fie numiti pe posturi in urma unor concursuri serioase si sa fie schimbati in functie de performanta nu de Guvern", a sustinut Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) Iasi.

Comentarii