De Business

Punem punctul pe știi

Senzorii iau locul zavoarelor de la usile iesenilor

miercuri, 26 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Senzorii iau locul zavoarelor de la usile iesenilor

Clasicele zavoare care atirna greu de usi sint pe punctul de a fi scoase la pensie. Tot mai multi ieseni le inlocuiesc cu sisteme moderne de supraveghere. Acestea nu mai sint doar apanajul proprietarilor de vile ori a patronilor de magazine si firme. Mai nou, chiar si pensionarii apeleaza la astfel de servicii. Cu bani de la copiii plecati in strainatate, acestia sint dispusi sa isi achizitioneze sisteme de antiefractie de 150-200 de euro si, in plus, sa plateasca o taxa lunara de dispecerat de 30 euro. In schimbul acestei taxe, angajatii firmei care monteaza sistemele de supraveghere ajung la „fata locului” in cazul fortarii usii in doua minute. Cum firmele de protectie includ in pachetul oferit si o clauza de rascumparare a bunurilor furate, aceste sisteme scutesc proprietarii de plata unei polite de asigurare a respectivelor bunuri.
Asigurare de bunuri inclusa
In urma cu 7-8 ani, doar firmele mari si vilele somptuoase foloseau astfel de sisteme pentru a se apara de rau-facatori. Intre timp, situatia s-a schimbat. Senzorii de miscare, anti-fum sau „de geam spart” sint tot mai prezenti in casele iesenilor.
„Nivelul de educatie a crescut, astfel marindu-se si cererea pentru aceste sisteme. In 1996 veneau cel mult 2-3 ieseni sa isi ia sisteme de supraveghere, de cele mai multe ori pentru firme. Acum insa, numarul lor a crescut la 20-25 pe luna, iar in perioada de dinaintea concediului acesta cifra este depasita. Pentru o taxa de dispecerat noi le oferim, pe linga monitorizare si interventie in cel mult 2 minute, si o asigurare de bunuri. Intrucit senzorii nu declanseaza alarma, spargatorii nu stiu ca usa este securizata si oamenii nostri ii prind foarte usor”, a spus Alin Aivanoaie, director „Gip-Est”.
Si pensionarii isi pun „senzori”
Mai nou, sistemele de supraveghere sint „rivnite” chiar si de pensionari. Cu banii primiti de la copiii care lucreaza in strainatate, acestia isi pun la adapost bunurile din casa si propria viata.
„In ziua de astazi nu doar firmele de renume au sisteme de supreveghere, ci si cetatenii cu venit mediu si chiar si pensionari. Acestia din urma primesc bani de la copii si pentru ca locuiesc de cele mai multe ori singuri, isi monteaza tot felul de sisteme antiefractie”, ne-a explicat Alina Baisan, director „Molid Security Sistems”.
Acesta a fost si cazul lui Vasile Antim, pensionar in virsta de 73 de ani care locuieste intr-un partament cu 2 camere in CUG. Dupa ce a auzit de spargerile care s-au dat la citeva apartamente din vecinatatea blocului in care locuieste a decis sa isi instaleze un sistem anti-efractie. I-a scris fiului sau plecat la munca in Italia si cu 200 de euro si-a securizat locuinta. „Fiul meu mi-a dat banii pentru alarma. El dorea de mult timp sa imi instaleze in apartament un astfel de sistem, pentru ca dupa ce a plecat cu familia la munca in Italia am ramas singur aici. Acum ma simt mai in siguranta”, ne-a declarat acesta.
Cit costa montarea unui sistem anti-efractie
Pentru a echipa cu sistem de anti-efractie un apartament, trebuie sa scoateti din buzunar intre 150 si 300 de euro, suma in care sint incluse echipamentele si manopera. Preturile difera si in functie de etajul la care locuiti. Daca locuiti la parter sau la ultimul etaj, va trebui sa va securizati fiecare camera, nu doar usa de la intrare.
De asemenea, daca tineti foarte mult la siguranta apartamentului dumneavoastra, va puteti instala chiar si senzori „de geam spart”.
La cea mai mica zgirietura pe suprafata geamului, echipa de interventie a firmei va veni imediat la usa dumneavoastra.
In schimbul unei taxe de 20-30 de euro, firma se obliga sa va monitorizeze apartamentul 24 de ore din 24. Atunci cind securitatea dumneavoastra sau a bunurilor este amenintata, oamenii firmei se obliga sa intervina, in functie de firma, in doua-trei minute.
Mai mult, unele firme au incluse in obligatii si o asiguare de bunuri. Daca hotii va vor sustrage un bun din imobil, firma de supraveghere se obliga sa va restituie valoare bunurilor. (C. S.)

Comentarii