De Business

Punem punctul pe știi

Speculatorii din Iasi si-au aruncat navoadele dupa actiunile Fondului Proprietatea

duminică, 31 ianuarie 2010, 17:46
4 MIN
 Speculatorii din Iasi si-au aruncat navoadele dupa actiunile Fondului Proprietatea

Actiunile Fondului Proprietatea au stirnit un val urias de interes printre speculatorii care vor sa profite de viitoarea listare la Bursa. Site-urile de profil sint pline de oferte de cumparare.

Ziarul de Iasi a ales trei dintre ele si le-a facut celor care au postat anunturile de cumparare o oferta concreta. Toti au oferit un pret situat la cel mult un sfert din valoarea nominala, ceea ce inseamna ca o persoana care a primit actiuni in locul, sa presunem, a unui teren de un milion de euro poate acum obtine doar 250.000 de euro. Asta se datoreaza, in primul rind, faptului ca Fondul nu este listat si actiunile nu pot fi vindute pe o piata reglementata, ci intr-un cadru obscur, dominat de speculatori si nu persoane interesate sa investeasca pe termen lung.

Stadiul in care se afla Fondul Proprietatea nu este decit o reteta, numai buna de utilizat de speculatori pentru a mai da citeva lovituri fulgeratoare care sa le aduca sume importante de bani.

Raspunsuri trase la indigo

Pentru a vedea cum se duc negocierile pe aceasta piata, reporterii "Ziarului de Iasi" au pus la cale un scenariu cit se poate de simplu. Cu un milion de actiuni obtinute in contul unei mosteniri, am contactat mai multi cumparatori dupa ce am gasit datele de contact pe diferite site-uri. Am cerut pe o actiune 40 de bani, in conditii in care majoritatea ofereau maxim 27 de bani pe actiuni. Ca sa avem un atu in negocieri am invocat listarea la Bursa. "Pai atunci asteptati listarea la Bursa. Nu o sa obtineti acesti bani niciodata, mai ales ca aveti doar un milion de actiuni. Cel mult se ofera 27 de bani pe actiune si asta doar la pachetele de la 3 milioane de actiuni in sus", a sustinut Marius Ilie, care a mentionat ca este cumparator direct si nu intermediar.

Discutiile s-au purtat si legat de modul in care se va face plata banilor odata incheiata tranzactia. "Se lucreaza numai prin banci si se poate achita atit in lei cit si in euro la cursul zilei", a completat Ilie. "Eu zic sa reveniti tot astazi pentru ca pretul tinde sa coboare si trebuie facuta programare din timp la Depozitarul Central unde se inregistreaza tranzatia", ne-a oferit un imbold Ilie, cind i-am spus ca ne mai gindim la tranzactie.

Scenariul a fost repetat la un alt cumparator, raspunsurile oferite de acesta parca au fost trase la indigo.  "Pe un milion de actiuni va dau 265.000 de lei. Nu o sa obtineti 40 de bani pe actiune de la nimeni, doar daca asteptati listarea la Bursa. Tranzactia se face doar la Bucuresti si se poate achita cash sau prin banca, in euro sau lei. Cum doriti dumneavoastra", a fost zgircit in detalii Marian.

Un om ce a lucrat pentru Vintu a intrat pe fir

Cu al treilea cumparator am aplicat un scenariu diferit. Nu ne-am mai prezentat in calitate de vinzatori, ci de reporteri. La celalalt capat al firului am avut surpriza sa dam peste Dorin Compera, directorul filialei iesene al societatii G.M. Invest din Bucuresti si fost director al filialei locale Gelsor, companie ce a fost controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, proprietarul Realitatea TV.

Compera ne-a explicat ca nu cumpara in nume propriu, ci pentru diversi clienti. "Nu intermediez vinzarea de actiuni pentru ca nu sint remunerat pentru asa ceva. Daca aflu ca cineva vinde actiuni si am un cumparator care stiu ca vrea sa cumpere, ii pun in legatura. Nu face parte din domeniul meu de activitate, ci doar este un beneficiu adus clientilor mei", a sustinut Compera.

Cu privire la aceasta piata plina de speculatori, Compera sustine ca parerile sint impartite. "Unii considera ca este o investitie profitabila, altii nu. Pina nu va fi listata la Bursa nu se stie in ce directie se indreapta Fondul Proprietatea. Cert este ca toata lumea vrea ca acest lucru sa se intimple cit mai repede", a incheiat Compera.

Recent companie ceha Wood&Company a listat la Bursa din Viena un produs ce are drept suport actiuni ale Fondului Proprietatea. In prima zi de listare, actiunea fondului era cotata la Viena la 0,3 lei, cu pina la 20% mai mult decit se ofera acum.

Ce este Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis. A fost creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv pe vremea comunismului si acum sint imposibil de retrocedat in natura. Obiectivul Fondului este de a obtine profit pentru actionarii sai, prin administrarea judicioasa de active.

Fondul Proprietatea are in portofoliu 88 de societati comerciale iar actionarii sint Ministerul Finantelor cu 59,83% din capitalul social, 75 de persoane juridice cu 9,86 procente si alte 3.123 de persoane fizice ce detin 30,3%. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu. Fondul Proprietatea detine actiuni la companii importante cum ar fi: Petrom, Transgaz, Nuclearelectrica sau Romgaz.

Sef si actionar in acelasi timp

Societatea este condusa de Ionut Popescu, fostul ministrul de Finante. Acesta figureaza si ca actionar al societatii. El detine direct aproximativ 16 milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, iar sotia sa are un pachet de circa 4 milioane de actiuni. Impreuna, cei doi soti Popescu controleaza 20 de milioane de actiuni, adica aproximativ 0,14% din capitalul Fondul Proprietatea, care au o valoare de piata de aproximativ 6 milioane de lei si o valoare nominala de 20 milioane de lei (1 leu/actiunea).

Dupa cum titreaza ziarele centrale Ionut Popescu are 0,1168% din actiunile Fondului, detinere pe care si-a triplat-o in perioada martie 2009-decembrie 2009.

Conform site-ului www.zf.ro, Ionut Popescu, recent instalat in functie, are un salariu de aproximativ 10.000 de euro pe luna de la Fondul Proprietatea.

Comentarii