De Business

Punem punctul pe știi

Tot mai multi ieseni se pling de abuzurile bancilor

joi, 30 iulie 2009, 18:12
3 MIN
 Tot mai multi ieseni se pling de abuzurile bancilor

Creditele bancare au ajuns in topul reclamatiilor la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Iasi. De la inceputul anului si pina in prezent, aproximativ 110 persoane si-au exprimat in scris, la sediul institutiei, nemultumirile pe care le au in legatura cu contractele de imprumut aflate deja in derulare. Fie ca este vorba de majorarea dobinzii sau a unor comisioane, fara sa fie anuntati in prealabil, clientii institutiilor financiare au inceput sa reclame tot mai des faptul ca ratele au crescut considerabil, fiind in medie cu 50% mai mari decit cele prezentate in scadentarele de imprumut la contractarea creditului. „M-a frapat avalansa de petitii depuse, parca in numar din ce in ce mai mare. 10% din totalul plingerilor sa vizeze numai bancile comerciale reprezinta destul de mult. Se pare ca avem intr-adevar o problema in sistemul bancar. Trebuie insa sa precizez ca, din aceste sesizari scrise, doar sapte au fost intemeiate, 60 neintemeiate, iar restul in curs de cercetare si solutionare", a declarat ieri Ioan Tonel Cazacu, directorul coordonator adjunct al CJPC Iasi, in cadrul unei conferinte de presa.

Amenzi de risul curcilor

Acesta a adaugat ca numarul persoanelor care intimpina probleme in ceea ce priveste relatia cu bancile este mult mai mare avind in vedere ca numai o parte ajung sa caute solutii la Protectia Consumatorului. Printre cele mai des contestate banci se numara Banca Comerciala Romana (BCR), BRD, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banc Post, Banca Romaneasca si Volksbank. Acestea sint si institutiile financiare care au fost amendate pe parcursul anului de catre CJPC. „Sanctiunile contraventionale au fost aplicate numai jucatorilor mari si sint in suma totala de 40.000 lei. Aceasta valoare a si fost incasata efectiv de noi intrucit institutiile financiare au recunoscut ca au gresit. Desi este cunoscut faptul ca bancile sint cei mai mari contestatari ai amenzilor, in cazurile de fata nu au avut incotro si chiar au platit pe loc", a mentionat Cazacu. Potrivit conducerii institutiei, cele mai frecvente aspecte semnalate la CJPC de iesenii care au contractat credite se refera la majorarea dobinzilor intr-un interval scurt de timp, ceea ce presupune costuri mai mari decit in perioada de debut a contractului.

"E un fel de camatarie"

In plus, conform reclamatiilor depuse, clientii nu sint anuntati decit la ghiseu  ca rata a fost ajustata in plus. „Potrivit legii, orice modificare survenita intr-un contract de credit trebuie adusa la cunostinta clientului cu 30 de zile inainte. Daca clientul nu este de acord cu modificarea, acesta poate cere intr-un interval de 15 zile rezilierea contractului. Problema este ca, atunci cind se cere rezilierea, clientul trebuie sa plateasca toata suma ramasa", a specificat inspectorul Liliana Stan de la CJPC. Potrivit reprezentantilor institutiei, iesenii s-au aratat nemultumiti si de faptul ca, in unele contracte de imprumut cu dobinda fixa in primul an si apoi variabila, nu se precizeaza indicele de referinta in functie de care se stabileste dobinda, aceasta fiind in anumite cazuri mai mari cu 60 de procente. „Noi luptam cu un monstru care are o armata de juristi in spate. Contractele sint facute in asa maniera incit numai banca are de cistigat. E un fel de camatarie", a concluzionat seful CJPC care a adaugat ca, ultima banca amendata este BCR pentru lipsa de informare a consumatorilor. Institutia a incasat o sanctiune de 10.000 lei pe care a contestat-o in instanta. „Am dat amenda agentiei BCR Iasi pentru lipsa notificarii prealabile privind majorarea dobinzii dar a contestat-o pe motiv ca agentia BCR Iasi nu are personalitate juridica si ni s-a recomandat sa ne indreptam impotriva BCR Romania la Bucuresti. Dar, totusi, agentia de aici are CUI (n.r. – cod unic de identificare). Nu poti sa inchei un contract intre doua parti si sa raspunda o terta persoana care nu e mentionata in contract. Oricum, procesul este inca in derulare, un nou termen fiind stabilit in septembrie", a punctat Irina Bulgariu, jurista CJPC.

Comentarii