De Business

Punem punctul pe știi

Trocul cu apartamente a revenit in forta

luni, 04 ianuarie 2010, 18:16
3 MIN
 Trocul cu apartamente a revenit in forta

Trocul a inceput sa cistige teren pe piata imobiliara ieseana. Lipsa lichiditatilor si a creditelor bancare ii determina pe cei mai multi dintre vinzatori sa accepte ca modalitate de plata a unui bun imobil si schimbul cu alte proprietati, dupa cum sustin jucatorii de profil.

Desi fenomenul a fost practicat in Iasi, pe scara larga, in urma cu mai multi ani, aceasta metoda de tranzactionare incepe sa capete din nou amploare la nivel local, avind in vedere faptul ca aproximativ un sfert dintre tranzactiile realizate in ultimul an au fost realizate pe principiul imobil contra imobil, plus diferenta de bani, potrivit agentilor din domeniu.

"Este un fenomen care se dezvolta. Lipsa banilor si a posibilitatilor unui imprumut din cauza ca nu este relansata creditarea i-a facut pe oameni sa apeleze la alte variante. Se schimba un imobil cu un apartament sau teren si diferenta sau chiar cite doua masini si alti bani in plus. Astfel, fiecare isi rezolva propria problema", a declarat Radu Gorgan, asociat la agentia imobiliara Global Intermed.

Acesta a precizat totodata ca, de cele mai multe ori, trocul se realizeaza in sectorul locuintelor de tip apartament. Cu alte cuvinte, o persoana care doreste sa se mute la trei camere, vinde o locuinta de doua camere si mai achita in plus o diferenta de bani.

Oferte la tot pasul

Anunturile de mica publicitate din ziarele locale confirma acest lucru. "Schimb apartament 4 camere, strada Sf. Lazar, doua bai, termopan, imbunatatiri, cu apartament doua camere tot in Centrul Civic, acelasi confort plus diferenta" sau "Persoana fizica, teren intravilan 1800 metri patrati, Popas Pacurari, bun pentru constructii, intre vile, cu apartament 2-3 camere plus diferenta, depinde de zona si imbunatatiri" se specifica in multe dintre anunturile imobiliare.

Potrivit estimarilor agentilor imobiliari, trecerea la un nivel superior de camere inseamna, in medie, plata a inca 10-15.000 de euro, in functie de dotarile imobilului si zona unde acesta este amplasat.

Pe lista imobilelor scoase tot mai des la mezat se numara si casele si vilele din imprejurimile orasului, anunturile in acest sens fiind din ce in ce mai frecvente. "Vila la rosu, 150 metri patrati, demisol plus parter si etaj, 600 metri patrati teren, …, 55.000 euro negociabil (sau schimb cu apartament 2-3 camere)" sau "Vila cu parter, etaj si mansarda, la doi kilometri de CUG, 200 metri patrati, cinci dormitoare, doua bai, 60.000 euro, accept schimburi cu apartament plus diferenta".

Greu cu ratele la banca

Motivele pentru care constructiile de tip vila sint scoase la vinzare variaza de la proprietar la proprietar, cele mai des invocate fiind insa costurile ridicate de intretinere, dupa cum argumenteaza jucatorii din piata. "Unii spun ca au credite si nu mai pot plati ratele la banca, altii motiveaza ca se descurca foarte greu cu plata utilitatilor de exemplu si nu si-au dat seama de acest lucru atunci cind au construit. Din cazurile cu care m-am intilnit frecvent in activitatea de zi cu zi, am inteles ca o alta problema o constituie transportul copiilor la scoala sau la gradinita, precum si faptul ca trebuie intretinuta gradina si curtea unei astfel de proprietati, asa ca aleg din nou viata la bloc", a subliniat Gorgan.

O familie de ieseni, care a ales sa cedeze o vila cu etaj, in suprafata de 180 metri patrati locuibili, amplasata la iesirea din oras prin CUG, a mentionat ca facturile lunare incarca bugetul de cheltuieli peste previziunile facute in urma cu doi ani.

"Numai gazul este 3 milioane (n.r. – 300 lei) pe luna, in conditiile in care nu tinem caldura pornita tot timpul. Apoi si la curatenie este destul de greu. Eu am stat doi ani acasa si m-am putut ocupa singura dar acum nu ma mai descurc chiar asa. Casa este frumoasa si merita vazuta", a indemnat Mihaela optimista posibilii cumparatori care ar trebui sa scoata din buzunar suma de 80.000 euro, in pret fiind inclus si terenul de 500 de metri patrati.

Comentarii