De Business

Punem punctul pe știi

Vinatorii straini aduc incasari de 54.000 de euro

marți, 10 august 2004, 23:00
2 MIN
 Vinatorii straini aduc incasari de 54.000 de euro

Strainii amatori de partide de vinatoare au ingrosat conturile Directiei Silvice Iasi cu 54.000 de euro. Aproape 100 de vinatori din Germania, Italia, Spania sau Portugalia si-au satisfacut hobby-ul in padurile judetului. Practic, conform declaratiilor lui Toader Bordeianu, responsabilul cu departamentul de vinatoare din cadrul Directiei, toate veniturile provenite din vinatoare au fost realizate pe seama strainilor.
Pretul pe care strainii trebuie sa il plateasca pentru a-si satisface hobby-ul variaza intre 75 si 4.400 de euro. Vinatorii sint adusi in Iasi prin intermediul a doua firme „Big Bear” Iasi, precum si „Abies”. Nu toti prefera acelasi vinat. „Italieni sint mari amatori de pasari, in general de vinat mic. De la 1 august s-a deschis sezonul la vinat de pasari. In aceasta categorie intra graurii, gugustiucii, porumbeii salbatici, prepelitele, turturele si sturzii”, a precizat Bordeianu. In rest, preferintele se indreapta catre vinatul mare, adica mistret, cerb si caprior. „Spaniolii, germanii, portughezii si englezii se orienteaza mai mult catre vinatul mare. Acestia vin in Iasi cam pe la sfirsitul lui septembrie. Avem clienti fideli care de patru- cinci ani revin ca urmarea a trofeelor realizate prin aceste parti”, a declarat Bordeianu. Baza de date cu privire la potentialii amatori de vinatoare din strainatate este transmisa Directiei, dupa care aceasta emite invitatii. Tarifele percepute pentru vinatorii straini variaza in functie de valoarea trofeului obtinut. Astfel, italienii vor plati pe linga taxa de organizare de 50 de euro, inca 25 de euro pentru fiecare exemplar de iepure vinat, 8 euro pentru fiecare fazan doborit sau 75 de euro pentru fiecare rata ochita.
Cind vine vorba despre vinatul mare, diferenta de pret este mare, dar si valoarea trofeului are un cuvint greu de spus. „Pentru un mistret mascul mare, al carui trofeu a depasit 25 de centimetri (n.r. – trofeul este reprezentat de latimea coltilor), se ajunge la un pret de 1.500 de euro. Un cerb cu o coroana de 10 kilograme valoreaza 4.400 de euro, iar un caprior peste 1.000 de euro”, a specificat Bordeianu. Directia Silvica administreaza in momentul de fata 28% din suprafata judetului, iar incasarile rezultate din activitatea de vinatoare sint folosite in vederea gospodaririi fondurilor de vinatoare, in hrana animalelor, in instalatii de vinatoare, dotari si personal. Iesenii colaboreaza mai intens cu Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi(AJVPS) in a carei baza de date sint inscrisi 1.100 de vinatori. Aici sistemul de plata este total diferit. ” Vinatorii din cadrul Asociatiei vineaza in baza unei cotizatii anuale in valoare de 4,6 milioane de lei. In cazul in care se opteaza si pentru vinat mare, mai trebuie platita o taxa suplimentara. Astfel pentru mistret se mai plateste inca 5 milioane de lei, iar pentru caprior – 3,5 milioane de lei. Pentru noi vinatul este o activitate sportiva, pe cind pentru cei de la Directie este una de valorificare”, a concluzionat Naie Mindru, directorul AJVPS. Asociatia detine 32 de fonduri de vinatoare, 15 sint in administrarea Directiei, iar alte opt revin in mod egal altor doua asociatii potrivit declaratiilor lui Mindru.(Ada GRAJDEANU)

Comentarii