Alegeri, campanii, alegatori

luni, 17 martie 2008, 20:35
5 MIN
 Alegeri, campanii, alegatori

Lansarea spectaculoasa de simbata a candidatilor propusi de PD-L pentru viitoarele alegerile locale marcheaza intrarea formala a Iasului in anul electoral 2008. Si asta chiar daca, de citeva saptamini bune, Irina Schrotter, care candideaza independent la Primarie, face eforturi importante pentru a se pozitiona pe harta electorala a orasului. Ceea ce, in parte, a si reusit. Din doua motive: 1. a beneficiat de culoarul lasat o vreme liber de ceilalti potentiali contracandidati ai primarului Gheorghe Nichita, in principal de profesorul Dumitru Oprea ; 2. are la dispozitie resurse finaciare importante si pare dispusa sa se implice masiv in acest proiect. In plus, Irina Schrotter a beneficiat si de un fel de perioada de gratie, in care a atacat, dar a fost relativ putin atacata de adversarii sai. E foarte probabil, insa, ca lucrurile sa se schimbe radical de acum incolo, pentru ca pare destul de limpede ca atentia generala va fi focalizata pe duelul dintre profesorul Dumitru Oprea si Gheorghe Nichita, primarul in functie. Intrarea in cursa a Irinei Schrotter poate fi totusi deranjanta mai ales pentru candidatul PNL, care, daca pierde locul 3, risca sa plateasca un cost politic major. Atit el, cit si partidul sau in ansamblu.

Pentru principalii doi competitori, PSD si PD-L, Primaria Iasului are o importanta simbolica speciala. Perceptia publica asupra cistigatorilor si perdantilor, dupa consumarea viitoarelor alegeri locale, se va construi in functie de rezultatele consemnate in citeva mari centre urbane, in primul rind in Bucuresti, capitala tarii, in Cluj si Iasi, capitalele simbolice ale Transilvaniei si Moldovei, precum si in alte orase mari, precum Timisoara, Craiova, Brasov sau Constanta. De aceea, rezultatele de aici vor avea un impact semnificativ asupra manierei in care se vor pozitiona actorii politici pentru batalia electorala de la alegerile parlamentare. In plus, in Cluj si Iasi sint la mijloc si mize politice personale ale principalilor competitori. La Cluj, primarul in functie e chiar presedintele PD-L, Emil Boc, iar, la Iasi, Gheorghe Nichita e si vicepresedinte al PSD.

Oarecum paradoxala e situatia liberalilor ieseni. La nivelul partidului, grupul de aici se numara printre cele la influente din afara Bucurestiului. La un moment dat, existau in guvern patru ministri provenind din Iasi – Mihai Razvan Ungureanu la Externe, Cristian Adomnintei la Invatamint si Educatie, Tudor Chiuariu la Justitie si Varujan Vosganian, care este senator de Iasi, la Economie si Finante. Cu toate acestea, nu e deloc imposibil ca, asa cum arata lucrurile in acest moment, PNL sa piarda chiar si locul 3 in cursa pentru Primaria Iasului. Ceea ce a si dus la situatia paradoxala in care tinta bataliei interne din filiala locala a fost nu aceea de a obtine nominalizarea in pozitia de candidat la Primarie, ci de a scapa de ea. Si nu e un secret pentru nimeni, din acest punct de vedere, lipsa de entuziasm a lui Cristian Adomnitei, care a acceptat sa candideze doar in urma presiunilor venite dinspre partid.

Simbata, PD-L a etalat la Iasi o impresionanta desfasurare de forte, in care au fost implicati aproape toti liderii importanti ai partidului, in frunte cu Emil Boc si Theodor Stolojan. Au participat candidatii democrat-liberali din tot judetul, dar, fara indoiala, miza cea mare a fost lansarea candidaturii profesorului Dumitru Oprea, fostul rector al Universitatii "Al.I. Cuza", la Primaria Iasului, in tandem cu liderul fialialei locale a PD-L, Dan Carlan, care vizeaza sefia Consiliului Judetean. Manifestarea a ridicat stacheta destul de sus si pentru PSD, si pentru PNL, desi pentru ultima formatiune in joc e mai degraba o chestiune de orgoliu, decit de impact real, pentru ca liberalii nu au, de fapt, vectori electorali redutabili.

Nici pentru PSD lucrurile nu sint foarte simplu de gestiona, din cel putin doua motive. Unul este de natura interna. Pierderea galopanta a influentei lui Mircea Geoana in partid in favoarea "vechii garzi", dirijata de bagheta lui Ion Iliescu, consfintita prin victoria categorica a lui Adrian Nastase, care a preluat sefia Consiliului National in ciuda opozitiei presedintelui partidului, a reactivat aripa Solcanu din filiala locala, ceea ce, evident, nu e deloc un motiv de bucurie pentru Gheorghe Nichita si apropiatii sai. In al doilea rind, in astfel de cazuri, exista toate sansele ca problemele create de inversiunea de autoritate din PSD sa inceapa sa aiba efecte in exterior.

Un PSD sub conducerea tandemului Ion Iliescu – Adrian Nastase, cu Miron Mitrea la timona campaniei electorale, va fi, fara indoiala, o masinarie electorala mai performanta decit in formula alternativa cu Mircea Geoana, Titus Corlatean si celalti apropiati la pupitrul de comanda. Numai ca, in exterior, efectele vor fi de alta natura. Ideea revenirii la putere a unui PSD condus de Ion Iliescu va mobiliza in mult mai mare masura decit s-ar fi intimplat in alte conditii electoratul potrivnic acestuia, cel care, de pilda, a votat pentru Alianta D.A. in 2004. Or, capacitatea de mobilizare va conta enorm intr-o situatie in care interesul general pentru alegeri e in scadere dramatica. Acest element va conta, cu siguranta, si la locale, mai ales in marile orase. Un potential efect negativ se va rasfringe si asupra PNL. E greu de crezut ca electoratul sau traditional va accepta sa voteze pentru un partid care, e clar pentru toata lumea, se afla in siajul unui PSD condus de cuplul Iliescu – Nastase. E de asteptat ca si multi dintre alegatorii liberali care il antipatizeaza pe Traian Basescu sa prefere sa nu voteze, decit sa sprijine indirect partidul d-lui Iliescu.

Liderii PD-L par, de altfel, sa fi adoptat deja o strategie de comunicare care sa exploateze noua situatie creata in PSD. Gheorghe Flutur a vorbit despre voturile date PNL ca despre unele care se duc in final in contul lui Ion Iliescu. Atragerea sau, in cel mai rau caz, pasivizarea electoratului PNL pare sa fie una dintre directiile strategice ale campaniei PD-L, cu destul de bune sanse de reusita. A doua directie de atac si la locale, si, foarte probabil, si la generale va viza maniera de exercitare a guvernarii de catre PNL. In foarte multe cazuri, si la nivel central, si in terioriu, liberalii au facut numiri dupa ureche, singurele criterii fiind cele care rezulta din logica jocurile interne din filiale. O suita intreaga de tineri total lipsiti nu doar de experienta,ci si de valoare au aterizat in functii de raspundere in care, adesea, daca nu s-au facut de-a dreptul de ris, au produs iritare in rindul aparatului administrativ aflat in subordine.

Vom avea parte de o campanie lunga (Irina Schrotter a inceput-o deja de ceva vreme), scumpa (la Iasi se vehiculeaza sume de peste 1 milon de euro pentru campaniile partidelor importante) si, probabil, destul de agresiva. Exista doua mari mize pentru aceasta enorma agitatie si desfasurare de forte. Una e valoarea simbolica a rezultatelor de la alegerile locale pentru cele generale, din toamna. A doua miza este una locala si coaguleaza in spatele unor candidati mari interese de afaceri, de obicei din zona imobiliara, de natura transpartinica. O combinatie care va complica si mai mult viata alegatorului, care oricum se va confrunta cu o noua procedura de vot, botezata, de dragul retoricii publice, drept vot uninominal.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii