Atentie la Stoica

vineri, 18 august 2000, 23:00
3 MIN
 Atentie la Stoica

Pe marginea Congresului Extraordinar al PNL, care a inceput ieri si va continua astazi si miine, s-au facut speculatii inca de acum o luna de zile. Nu putini erau cei care, interesat sau nu, afirmau ca o scindare a partidului este iminenta. Cel mai probabil parea insa ca va urma un val de demisii ale celor care nu erau de acord cu sustinerea lui Theodor Stolojan pentru Presedintie.
Nu s-a intimplat insa nici una, nici alta. Mai mult, dupa validarea candidaturii lui Stolojan, Dan Amedeu Lazarescu, seniorul liberal care a criticat cel mai vehement demersurile lui Valeriu Stoica si calitatile fostului premier, l-a pupat si l-a felicitat sincer pe acesta din urma. Ultimul mohican al criticilor, Traian Remes, a fost singura voce la acest congres care a rezonat pe invers, criticind dur si cu un limbaj suburban pe Valeriu Stoica si ceea ce Congresul se pregatea sa supuna la vot.
Poate in afara validarii prin vot a candidatului la Presedintie, masurile pe care Congresul liberal le avea de dezbatut au fost prea putin importante pentru o manifestare de asemenea amploare. De ce a fost totusi convocat acest for de conducere, cel mai inalt de fapt?
Prima explicatie ar fi aceea ca, printr-o decizie a congresului privind sustinerea lui Stolojan, s-a inchis gura criticilor acestuia. Adversarii acestei idei, desi putini la numar, s-au dovedit extrem de guralivi si prolifici in presa. Acum, acestia nu mai pot sa critice demersurile lui Stoica pentru ca ar insemna sa critice deciziile partidului. Ori, aceasta i-ar situa fara discutie in afara PNL.
A doua explicatie pare insa mult mai interesanta, si cu bataie mai lunga pentru situatia viitoare a PNL. Artizanul noii strategii liberale, prim-vicepresedintele Valeriu Stoica, si-a consolidat nesperat de mult pozitia in partid. Cel putin faptul ca a stiut sa manevreze perfect nazuintele filialelor ii confera acestuia reale calitati de politician veritabil. Daca la virful PNL au fost persoane care se aratau preocuptate de posibila alterare a principiilor liberale, la baza partidului asemenea griji erau total inexistente. De altfel, ce pot dori mai mult liberalii din teritoriu decit voturi cit mai multe pentru partid? Caci nu principiile aduc beneficiile algoritmului, cu procentele in alegeri.
Prin faptul ca Valeriu Stoica s-a impus ca lider de facto si practic necontestat in PNL, pentru ca a oferit garantii certe de crestere a partidului, in acest moment PNL devine practic unul dintre cele mai unite partide, dintre cele importante, de pe scena politica romaneasca. Putem presupune, aproape fara nici un risc, ca abilul prim-vice liberal a urmarit foarte atent si acest aspect. In fond, este inca tinar, destul de rational sa stie ce inseamna sa ai rabdare in politica, si stie ca charisma in politica se poate si dobindi, daca nu o ai din nastere.
Alegerile din acest an il vor prinde pe Valeriu Stoica in postura de artizan din umbra al redesenarii scenei politice romanesti. Cele din 2004 insa, daca proiectele electorale ii vor reusi si daca reformele politice nu vor fi date uitarii, putem anticipa ca il vor prinde intr-o cu totul alta postura. Pina atunci insa se mai pot intimpla multe. Cert este deocamdata ca deciziile luate in prima zi a Congresului PNL, cea de ieri, il situeaza momentan pe Valeriu Stoica intre primii doi cei mai influenti oameni politici din Romania. Merita sa-l urmarim cu atentie. (Claudiu RAUS)

Comentarii