Caut societate civila

luni, 28 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Caut societate civila

In timp ce coalitia guvernamentala se zbate intr-o ciudata criza, PDSR a facut, in saptamina care a trecut, citiva pasi extrem de importanti pentru cistigarea alegerilor. A obtinut acces preferential la postul de televiziune Antena 1 si o relatie privilegiata cu Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania prin alierea cu PUR, partidul lui Dan Voiculescu – patronului Antenei 1 si presedinte al AOAR, a incheiat un protocol cu CNSRL-Fratia, cel mai mare bloc sindical din Romania, reunind majoritatea bugetarilor, a lansat un puternic mesaj pentru constituirea unui pol social-democrat inainte si dupa alegeri, a pornit campania pentru "atragerea societatii civile" si a pregatit o strategie electorala pentru atragerea nehotaritilor. Asadar, PDSR se pregateste temeinic pentru alegeri, prezentindu-se ca o formatiune stabila si eficienta, in timp ce coalitia guvernamentala se arata sfisiata de lupte intestine. PDSR isi articuleaza strategia si mesajul electoral, in vreme ce partidele din arcul guvernamental fac, parca, tot posibilul pentru a strica impresia de stabilitate lasata pina acum de guvernul Isarescu.
Campania PDSR este, in acelasi timp, masiva si foarte precisa. Partidul lui Ion Iliescu vizeaza zone in care a stat prost la alegerile din 1996, cind nu a reusit sa faca functionala o intelegere cu sindicatele, a avut o presa foarte proasta, a fost hulit de oamenii de afaceri autohtoni si s-a lovit de ostilitatea intelectualilor din societatea civila. Noua strategie, formulata in timpul Consiliului National al PDSR de la sfirsitul saptaminii trecute, sesizeaza foarte bine trendul inregistrat in ultima vreme in zonele vizate. Analizele sociologice arata ca profilul politic al majoritatii celor nehotariti tinde spre stinga, bugetarii din zonele subrede economic s-au orientat masiv spre PDSR, presa a devenit prietenoasa partidului lui Ion Iliescu asa cum nu a mai fost niciodata, iar putini oameni de afaceri autohtoni, afectati de cresterea fiscalitatii, de concurenta cu produsele superioare calitativ ale vecinilor si de razboiul din Kosovo, cauta ajutor politic ori la dreapta, ori la stinga, dovedindu-se astfel ca cei mai multi dintre ei sint dependenti de stat.
O singura tinta este nesigura pentru PDSR: societatea civila. Aspectul este foarte important pentru ca in strategia electorala recent anuntata punctul de greutate cade pe construirea unei "democratii participative" prin atragerea societatii civile. Ion Iliescu are un mare complex fata de intelectualii care vin sa reprezinte societatea civila si resimte ca o slabiciune faptul ca partidul sau este votat doar de electoratul cu un nivel scazut de instructie. Simtind eficienta unor organizatii precum Alianta Civica, a incercat sa produca o replica prin Forumul Democrat din Romania, o organizatie caricaturala, condusa de Razvan Theodorescu si Gelu Voican Voiculescu. Prin FDR si prin alte ONG-uri fantomatice (Fundatia pentru Republica si Democratie, Asociatia Romana pentru Educatie Democratica, Asociatia Armonia, fundatiile "Mihai Viteazul", "Avram Iancu" si "Alexandru Ioan Cuza"), precum si prin stringerea legaturilor cu sindicatele, PDSR vrea sa se arate ca reprezentant adevarat al societatii.
Dar in ce consta "democratia participativa" despre care vorbeste PDSR? Din mesajul prezentat la Consiliul National al PDSR vedem ca Ion Iliescu vizeaza nu societatea civila, ci o forma fantasmatica de conducere politica, in care cetatenii, organizati in forme asociative cu caracter "economic, edilitar-gospodaresc si cultural", sa decida asupra problemelor de interes public. "Democratia participativa" a PDSR este, de fapt, democratia de front popular, consensuala, la care viseaza Ion Iliescu de zece ani incoace. Pe de alta parte, trebuie sa observam ca mesajul lui Iliescu are mai degraba rost electoral: formuleaza un mesaj populist – "decizia mai aproape de oameni", si o strategie – cei 300.000 de membri ai PDSR trebuind, in viziunea lui Iliescu, sa devina cu totii militanti "care sa stabileasca contacte cu grupuri de cetateni la nivel de bloc, strazi, cartiere, in orase, comune, sate". Ion Iliescu mai are o problema: "Reducerea societatii civile doar la existenta citorva grupuri sau cercuri elitiste care sa-si aroge exclusivitatea unei reprezentari civice generale este un non-sens si desfide insasi ideea de societate civila". Liderul PDSR ignora cu buna-stiinta realitatea la care se refera. In tot estul Europei, relatia societate-stat a fost mediata de un al treilea actor: intelectualul. Iar intelectualitatea care exprima "societatea civila" in discursul public post-comunist este de formatie liberala. Aceasta este o problema insolubila pentru PDSR. Iliescu nu va putea vreodata sa atraga intelectualitatea care se revendica de la societatea civila pentru ca acesta s-a legitimat prin discursul anti-comunist si moralist, indreptat impotriva unor formatiuni ca PDSR.(Adrian CIOFLANCA)

Comentarii