Ce a vrut sa spuna presedintele?

marți, 20 iunie 2006, 19:22
3 MIN
 Ce a vrut sa spuna presedintele?

Ce aduce nou presedintele? Ar trebui sa remarcam, pentru prima data, aparitia in viata noastra politica a discursului despre starea natiunii. In fata Parlamentului, presedintele nu a mai iesit sa laude Guvernul, deoarece el l-a investit si in acest fel poarta meritele unei alegeri astrale pentru Romania. Basescu nu a venit in fata natiunii ca un tatuc responsabil de paternitatea politica a Executivului pina la urmatoarele alegeri ori sa se simta solidar cu clasa politica fiindca in trecut facea ghidusii la partid cu colegii. Nu a fost o enumerare a meritelor, o bravada pentru integrarea ce va avea loc peste sase luni, ci un discurs apasator al responsabilitatilor care decurc de aici. De aceasta data, Basescu a intentionat, atit cit ii sta in putinta cu firea sa impulsiva, sa faca radiografia societatii romanesti, asa cum a spus-o, dincolo de statistici, de date, de stegulete rosii, verzi sau galbene. Cu ochii cetateanului agasat. E un pas mare, pentru ca in acest fel discursul politic nu a mai incercat sa falsifice realitatea. Basescu a intentionat sa fie mai „obiectiv” decit in orice iesire publica de la inceputul mandatului.
Poate de aceea, perspectivele partizane ignora faptul ca Basescu a spus exact ceea ce vrea, exact ceea ce gindeste si stie toata lumea, lansind un nou concept – mediocritatea romaneasca. Mediocritatea institutiilor, oamenilor, pregatirii profesionale a magistratilor, lipsa seriozitatii si perspectivei. In fapt, e mai mult vorba de o responsabilitate colectiva, pe care nu o leaga in mod necesar de activitatea Executivului. Desi face Guvernul responsabil de harmalaia reformista din Sanatate, care atinge prea putin bolnavul si paseaza prea mult decizia, de subfinantarea cronica a sistemului de invatamint, de birocratia administratiei, pe mina careia vor intra fondurile europene peste numai sase luni, in afara de recomandarea restructurarii (cu semnalarea blocajului PNL si PC), Basescu nu a fortat nota. Mai degraba, presedintele a parut resemnat cu un Guvern pe care nu poate sa-l schimbe inainte de integrare si are infime sanse dupa 2007. De aceea, a criticat in egala masura si ministere conduse de liberali sau sustinute de democrati.
Un lucru surprinzator este absenta unei responsabilizari directe a PSD pentru starea actuala de lucruri. Cu alte cuvinte, seful statului nu a mai dat vina pe fosta guvernare. Basescu a incercat sa iasa din cercul deresponsabilizarilor semnalind momentul zero in care ne aflam. O fi de vina stramosescul PSD pentru multe, dar ce a impiedicat puterea actuala sa le repare intr-un an jumatate de guvernare? Si este capabila sa o faca de acum incolo in aceeasi formula? Diagnosticul sau e mai degraba rezervat.
Fara indoiala, cel mai semnificativ aspect din timpul discursului prezidential a fost absenta ostentativa si sfidatoare a premierului, dublata de dezertarea ministrilor liberali din sala. Daca pina acum Tariceanu cauta cel putin sa mentina aparenta unei relatii institutionale, acum a semnalat ca nu-l mai intereseaza. Iar ochii lumii inteleg ca nu mai este vorba doar de un anumit stil deficitar al premierului, ci pur si simplu de miopie politica. Tariceanu si-a semnat anticipat iesirea din cartile politichiei mari. Ar fi o mare prostie ca, din tot ce s-a intimplat pe 19 iunie in Parlament, Romania sa se aleaga cu un nou episod al deconturilor si replicilor intre presedinte si premier, intre partidele coalitiei, lasind marea problema, Romania, deoparte.

Comentarii