Chipul lui Fenechiu

marți, 10 aprilie 2007, 18:53
4 MIN
 Chipul lui Fenechiu

Niciodata Iasul nu a fost atit de bine reprezentat in Guvernul Romaniei ca acum. Nu mai putin de patru ministri – Cristian Adomnitei, la Educatie, Tudor Chiuariu, la Justitie, Varujan Vosganian, la Economie, si Cristian David, la Interne, au o legatura directa cu Capitala Moldovei. Personal, nu cred ca meritul pentru aceasta "suprareprezentare" a iesenilor in Executiv apartine, in ansamblul ei, liderului PNL Iasi, Relu Fenechiu. Totusi, nu-i mai putin adevarat ca, in urmatoarele luni, Fenechiu va fi cel putin la fel de responsabil ca si cei de mai sus pentru soarta judetului Iasi. Oricum, fata de epoca PSD, cind iesenii il aveau, chipurile, in Guvern pe Razvan Theodorescu, vremurile par a se fi imbunatatit considerabil. Sau este doar o impresie?
Dar, de fapt, ce poate insemna aceasta inflatie de "filoieseni" in Guvernul Romaniei? In acest moment, este mai putin importanta lipsa experientei de profil a unora dintre sefii ministerelor. La urma urmei, preluind o butada franceza, daca esti in fruntea Ministerului Apararii, nu trebuie sa stii sa duci un razboi, ci sa fii capabil sa-i conduci pe generali. Destul de repede, ne vom da insa seama daca ministrii "de Iasi" au competentele necesare pentru a-si struni "generalii de divizie".
Toate cele patru ministere despre care vorbim reprezinta zone extrem de sensibile (si de influente) ale societatii romanesti. Orice decizie ministeriala – buna ori rea – va avea repercusiuni rapide in teritoriu. In ce masura poate fi valorizat Iasul in contextul unor atari decizii luate de Vosganian ori de Adomnitei, de Chiuariu sau de David, vom vedea in viitorul foarte apropiat.
In orice caz, este evident ca Iasul s-a transformat, peste noapte, intr-unul dintre polii de putere ai politicii romanesti. In mod normal, in urmatoarea perioada, iesenii ar trebui sa resimta in bine faptul ca au atitia reprezentanti in Executivul Romaniei. De data aceasta, marile promisiuni din campania electorala chiar au sanse sa fie duse la indeplinire. Gratie influentei de care ar trebui sa se bucure ministeriabilii ieseni in cele mai de sus zone de decizie ale Guvernului, "mizilicuri" de genul construirii unei sosele de centura a Iasului n-ar mai trebui sa ridice nici un fel de probleme. In caz contrar, la ce bun atita armata de ieseni in fruntea tarii? Daca nici acum nu este urnit Iasul din mediocritatea in care se zbate de prea multi ani, atunci cind, oare?
In acest context politic, favorabil Iasului, va fi foarte interesant modul in care va juca deputatul Relu Fenechiu. Analizind atent situatia, am putea spune ca deputatul iesean si-a cam pus capul la bataie. Alegatorii ieseni au toate motivele sa-l considere responsabil pe liderul liberal de cele ce se vor intimpla in judet in urmatoarele luni. Orice am spune, iesenii din Guvern sint, in mare masura, oamenii lui – unii chiar au fost pe statele lui de plata, altii sint in continuare subordonatii lui pe linie de partid. Or, cine se aseamana se aduna. Prin urmare, o prestatie slaba a celor patru ministri – caracterizata prin lipsa proiectelor si a rezultatelor – dar "asortata" cu eventuale scandaluri ori afaceri dubioase va lovi atit  in interesele PNL, cit si mai ales in Fenechiu si echipa lui. Precedentul Radu Prisacaru (ex-prefectul acuzat de coruptie) a stirbit mult din aura de "tinerete revolutionara" a filialei liberale iesene.
Pe de alta parte, nici o prea mare popularitate, la care sa de adauge o multime de rezultate, a vreunuia dintre ministrii "de Iasi" nu i-ar cadea foarte bine lui Fenechiu. Nici un lider de partid nu agreeaza in juru-i politicieni mai vizibili decit el. Cazul senatorului Ion Solcanu este relevant. Timp de 15 ani, cit a detinut sefia PSD Iasi, s-a inconjurat in partid in special de nulitati si de politicieni obedienti. Faptul ca, la retragere, l-a "uns" in locul sau pe un fost democrat (ce si-a tradat partidul pentru a-si mentine privilegiile de sef de regie) arata ce pepiniera de cadre "valoroasa" a creat Ion Solcanu in atita amar de vreme.
Prin urmare, cresterea in ochii electoratului a vreunuia dintre ministrii "de Iasi" ar putea insemna descresterea lui Fenechiu. Daca, in plus, pornind tocmai de la eventualele bune rezultate din activitatea de ministru, poate un Chiuariu, poate un Adomnitei se va considera suficient de puternic pentru ca in 2008 sa atace pozitia lui Gheorghe Nichita si, eventual, sa cistige, atunci viitorul politic al lui Relu Fenechiu va deveni cu atit mai problematic.
Creatie a tinerilor liberali (si nu invers), personaj controversat, dar capabil sa evolueze, inteligent, descurcaret si avid de putere, deputatul Relu Fenechiu a ajuns intr-un moment de cotitura al carierei sale politice. Ar putea urma o crestere uluitoare ori – dimpotriva – o prabusire spectaculoasa. Pret de citeva luni, mai multe sau mai putine, functie de evolutia situatiei politice, judetul Iasi va avea chipul sau. Asadar, stati cu ochii pe Fenechiu!

 

Comentarii