Coabitare in gura mare

marți, 28 august 2012, 18:17
2 MIN
 Coabitare in gura mare

In sfarsit, lucrurile au revenit la normal, dupa exact opt saptamani de la declansarea Marii Agitatii Inutile. Nebunia a inceput – va mai amintiti? – intr-o zi de marti, 3 iulie, cu schimbarea sefilor celor doua camere parlamentare. Era primul pas dintr-un minutios plan menit sa duca la inlocuirea lui Traian Basescu la Presedintie. Dar intreaga constructie ridicata cu atata migala prin legi schimbate, regulamente fortate si jocuri de culise ciudate – care i-au si atras denumirea de lovitura de stat – s-a facut praf chiar atunci cand organizatorii "santierului" au asezat ultima caramida: Curtea Constitutionala, pe care "uitasera" sa o subjuge 100 la suta, le-a pus in vedere ca e nevoie ca peste jumatate din populatia cu drept de vot sa fie prezenta. Din acel moment, USL s-a zbatut cu disperare sa recupereze handicapul, dar a mai primit doua lovituri de gratie: una a fost apelul, si el contestabil, al presedintelui suspendat, de boicotare a referendumului, iar cealalta a venit de la propriul ministru de Interne, Ioan Rus, care a confirmat numarul alegatorilor la 18,3 milioane.

Asa au trecut 50 de zile in care toti cei care s-au uitat la televizor s-au enervat, iar cei care nu s-au uitat la televizor s-au relaxat. Ar fi fost bine ca "afacerea" sa se fi incheiat macar cu profit zero, asa cum e moda in economia romaneasca, dar ar fi fost impotriva firii. Si prima tentativa de demitere a fost un jaf din banii romanilor. Nefiind pedepsiti atunci pentru atata risipa, initiatorii "exercitiului democratic" s-au invatat cu narav, cheltuind iarasi banul public pentru un esec rasunator. Credeti ca va plati vreunul? Nu si-au donat banii incasati fraudulos in sesiunea de primavara, cand au tras chiulul de la indeletnicirea de parlamentar, daramite sa acopere aceasta noua paguba!

Destul de surprinzatoare a fost in ultimele zile tacerea presedintelui ales. Sa fie la mijloc urma vreunui sentiment de vinovatie ca a castigat "la masa verde", asa cum spunea ca nu-si doreste? Sau era doar un ultim concediu in calitate de "om simplu", inainte de a prelua din nou atributiile prezidentiale? E adevarat ca mare lucru n-ar fi fost de spus. In schimb, zarva pe care USL a continuat sa o faca de unul singur a ramas blocata pe "maxim". Asta a aratat foarte clar ce inseamna "coabitare". Destul de neobisnuit totusi ca, in absenta adversarului politic nr. 1, social-democratii si liberalii sa mentina ridicat nivelul de zgomot, dar ieri s-a dovedit ca atata praf ridicat pe scena politica n-a fost in zadar. La urma urmei, aproape toata existenta si activitatea lor politica se rezuma la a contrazice ce spune Basescu si la a contesta ce face acesta. Altfel, ce s-ar fi facut candidatii Puterii fara un asa tap ispasitor tocmai acum, in pragul alegerilor parlamentare?

Comentarii