Codul penal anti-american

vineri, 16 noiembrie 2007, 20:16
3 MIN
 Codul penal anti-american

Un nou tip de politician se exprima de ceva timp. Are o franchete teribila. Spune pe fata, fara rezerve, tot ceea ce ii trece prin minte. (Sau, si mai grav, face tot ceea ce ii trece prin cap). E o imensa schimbare de discurs. De la politicianul alunecos, tipul politrucului de partid, cenusiu, pe care-l ascultai cu orele, incercind sa retii o singura idee, trebuie sa observam ca in mandatul PNL-PD s-a inmultit un nou tip de om politic. E scapat total de orice fel de inhibitii; parca isi injecteaza morfina si fumeaza canabis inaintea fiecarei declaratii. Ii tisnesc pe gura, cu o aroganta afabila, vorbele provenite din convingeri, idei create din impresii, frinturi de cultura, suse de partid si zero expertiza.

Lumea, pentru el, este un joc mai mare in care retinerile, calculele, anticiparile, evaluarile sau necesarul simt al ridicolului lipsesc. Crede ca ii este permis orice, in dispretul oricari idei despre responsabilitate. De obicei, in spatele vocii sta un tip straveziu, ajuns in vreo functie printr-o operatiune de partid menita sa-l impinga in fata pentru a acoperi interese mai mari.

Astfel, l-am vazut pe fostul ministru al Apararii anuntind SUA, la televizor, ca Guvernul vrea retragerea trupelor romanesti din Irak. L-am auzit pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, acuzind organizatia americana Freedom House ca a cistigat proiecte fara licitatie de la Ministerul Justitiei condus de Monica Macovei (in timp ce DNA arata ca el, ministrul, ar fi coresponsabil la o paguba de 100 de milioane de euro facute Postei Romane), am vazut fata convinsa a ministrului Cristian Adomnitei numarind stelele de pe steagul UE, in timp ce Romania era amenintata cu clauze de salvgardare, si gafa aroganta a ministrului Cioroianu cu deportarea tiganilor in desert, singura reactie in fata isteriei anti-romanesti din Italia. Si, intrecindu-le pe toate, "superbia" presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, cind declara razboi "coruptiei americane", la putin timp dupa ce un coleg de partid, ministru al Agriculturii, fusese filmat primind plicuri cu bani.

E o colectie neintimplatoare de fapte. Evident, Bogdan Olteanu pretinde ca vorbeste "din convingere". Greu de evaluat. El respinge o administratie politica americana in care "valorile morale sint cu totul altele" decit in statele europene, pomenind despre ambasadori numiti prin procedee care, aici, in Romania, ar putea fi numite coruptie.

Relatia sponsor-politician, in SUA, nu are nimic de-a face cu procedurile romanesti. Acolo, sponsorizarea nu se face intr-un plic, cu o damigeana de palinca si caltabosi trimisi acasa, in schimbul unei licitatii masluite. A ajunge in rindul finantatorilor este dovada unei consistente implicari civice, prin sprijinul fundatiilor, universitatilor, ONG-urilor, cum a fost si cazul ambasadorului Taubman.

Isteria anti-americana e un viraj  interesat din partea clasei politice. Bogdan Olteanu nu e numai sustinut de premierul Tariceanu, dar se afla pe aceeasi lungime de unda cu Ion Iliescu, Vadim Tudor, Gheorghe Funar. In fapt, retorica agresiva la adresa interventionismului extern in minunata si neprihanita politica romaneasca are o miza imensa –  legislatia anticoruptie eficienta.

Forma in care noul Cod de procedura penala si Codul penal au iesit din Parlament nu este nici o "formula europeana", nici ceva superior legislatiei americane, cit "un ghid al hotilor profesionisti". Ti se spune acolo cum sa faci, pas cu pas, pentru a nu fi prins sau condamnat. Ceea ce auzim in marele cor al nemultumitilor anti-americani este una din vociferarile primului instinct de a prelungi asemenea practici.

Comentarii