Derapaje mediatice

miercuri, 16 iunie 2010, 18:38
3 MIN
 Derapaje mediatice

Inca de la primul anunt al Guvernului privind masurile de austeritate, principalele televiziuni de stiri – Realitatea si Antena 3 – au aruncat la cos deontologia profesionala. Nu doar ca au privat telespectatorul de o analiza pertinenta si echilibrata a subiectului – nici macar opozitia nu a fost lasata sa-si detalieze solutiile anti-criza -, dar asa-zisii jurnalisti au inceput sa instige implicit la comiterea de infractiuni. Frustrati ca la concertul AC/DC au participat de doua ori mai multi oameni decit la "marele miting" organizat de sindicate in fata Palatului Victoria, realizatorii de la Realitatea TV au prezentat o zi intreaga imagini cu protestele violente desfasurate in Argentina. Mesajul nu era nici macar subliminal, prezentatorii pledind aproape deschis pentru legitimitatea unor actiuni in forta. Aceeasi televiziune s-a facut de ris saptamina trecuta anuntind ca sute de pensionari il asteapta pe Traian Basescu in Piata Universitatii la raportul trimestrial promis in 2007. In ciuda entuziasmului care a cuprins redactia lui Vintu – realizatorii abia isi stapineau strigatele revolutionare -, imaginile din Piata aratau altceva. Nu erau sute de manifestanti, ci citeva zeci, aratau cam tineri pentru a fi pensionari, iar dupa burtile afisate, cu greu ai fi spus ca sufereau de foame. Consultarea publica organizata in weekend la Iasi de Daniel Oajdea le-a prilejuit celor doua televiziuni un nou exercitiu de manipulare. Tonul "moderatorilor" anunta ca la cinematograful Dacia s-ar fi aprins in sfirsit scinteia mult asteptatului razboi civil. Multi telespectatori trebuie sa se fi speriat. Din sala s-a vazut din nou altceva. Mai exact, trei barbati mirosind a bautura l-au scuipat si imbrincit pe un al patrulea. Curat razboi civil!

"Urmaresc media romaneasca si constat ca e absolut neproductiv ce se intimpla. E o isterie prea mare. Toata lumea e in criza, sa stiti, nu doar Romania. Dar nicaieri in lume nu exista o asemenea abordare catastrofala. Stiti care e sentimentul colegilor din alte state, cu care mai discut informal? Ca ne facem rau singuri. Si SUA sint in criza. Si Germania e in criza. Sistemul bancar european este si el in dificultate. Dar la ei n-o sa vedeti atitia politicieni iesind pe la diverse talk-show-uri si speriind lumea cu ceea ce ne asteapta". Afirmatiile nu apartin, cum s-ar putea crede, unui membru al Guvernului, ci reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Tinind cont de simpatiile politice ale finantistului, pina de curind vicepresedinte al PSD, varianta unui partizanat cu puterea iese din calcul. Mai degraba, fostul deputat atrage atentia asupra modului distorsionat si periculos in care o parte a presei a reflectat efectele crizei. Unele institutii media au depasit stadiul in care doar se "hraneau" cu instabilitate, incitind la instabilitate. Au sarit practic pragul, uneori destul de firav, dintre jurnalism si infractiune.

Exista insa si o parte plina a paharului. Observam ca "poporul oropsit", atit de des invocat de angajatii lui Vintu si Voiculescu, a lipsit la apel. In ciuda unei campanii mediatice costisitoare, oamenii au refuzat pina acum sa adere la mesajul revansard promovat de cele doua televiziuni. Cu mici exceptii, protestele impotriva Guvernului s-au desfasurat pasnic, iar manifestantii au inlocuit "bita" cu "dansul pinguinului". Un esec pentru Vintu si Voiculescu, un semn de normalitate pentru societatea romaneasca.

Comentarii