Gimnaste de inchiriat

miercuri, 01 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Gimnaste de inchiriat

La sfirsitul anului trecut, aparitia gimnastei Corina Ungureanu in paginile revistei "Playboy" declansa un scandal neasteptat, amorsat mai mult de obtuzitatea conducatorilor federatiei si a antrenorilor echipei nationale. De citeva zile, un alt seism scutura din temelii gimnastica romaneasca. In primul caz era vorba doar de o diferenta intre punctele de vedere ale sportivei, care considera ca nu si-a "inchiriat" corpul federatiei si poate aparea oricit de dezbracata vrea in fata publicului si – pe de alta parte – cel al capilor federatiei, care considerau ca in acest fel este "murdarita" imaginea echipei noastre, campioana mondiala, totul fiind mai degraba o problema de puritanism si/sau emancipare. Acum, insa, acuzatiile lansate la adresa celor care lucreaza in federatia de gimnastica sint mult mai grave si risca sa arunce in aer imaginea sportului in care ne-a placut mereu sa ne consideram cei mai buni.
Fosta campioana mondiala si olimpica Lavinia Milosovici, sportiva care atinsese in anii trecuti o cota de popularitate asemanatoare celei de astazi a Gabrielei Szabo si care a contribuit decisiv la victoriile succesive ale echipei noastre feminine, isi cere cu insistenta drepturile banesti pe care ar fi trebuit sa le primeasca in cariera sa si care s-au "volatilizat" subit prin sertarele federatiei si ale onorabililor ei conducatori. Lucrurile scoase acum la iveala de fosta campioana par incredibile, la prima vedere: gimnastele romance nu au vazut nimic din primele "grase" de participare oferite de organizatorii diferitelor concursuri internationale care vroiau sa-si asigure participarea Laviniei Milosovici, Ginei Gogean si a celebrelor lor colege. Considerate niste copile naive care se pricep bine doar sa faca tumbe si sa isi tina echilibrul pe birne, ele au fost mereu "pacalite" cu sume infime, care nu reprezentau nici a zecea parte din ceea ce ar fi trebuit sa le revina, si cu premiile oferite de statul roman, cele care, fiind facute publice, nu puteau fi trecute sub tacere de conducatorii federatiei. Abia dupa ce a abandonat gimnastica, sport caruia i-a inchinat 15 ani din viata si care nu i-a dat inapoi decit un pumn de medalii stralucitoare si diplome fara valoare, Milosovici a aflat de la fostele sale adversare straine ca toate acele concursuri si demonstratii la care participa peste hotare erau platite cu bani grei, din care lor li se dadea intotdeauna cit sa le ajunga de o ciocolata sau un suc. Mai mult, in numele lor se incheiau contracte de sponsorizare cu firme de prestigiu ("Philips" in cazul Laviniei), dar din acestea gimnastele s-au ales tot cu praful de pe toba. Acuzatiile, trebuie sa recunoastem, sint dintre cele mai grave, lucru care a stirnit la federatia de gimnastica o adevarata campanie panicata de stringere de hirtii doveditoare, care sa arate ca nimeni nu s-a infruptat din banii sportivelor. Lucru greu de dovedit, atita timp cit ei nu au ajuns nici la gimnaste si nici in conturile federatiei. Iar principalul vizat de aceste acuze, fostul presedinte al federatiei, Nicolae Vieru, destituit in urma scandalului "Corina Ungureanu", ridica din umeri, spunind cu nonsalanta ca, din moment ce nu mai este in functie la federatie, nu mai raspunde pentru problemele acestea.
Dincolo de situatia scandaloasa in care se afla unele dintre cele mai bune sportive ale Romaniei din ultimii ani, ramase cu buzunarele goale si acuzate chiar ele de… "lacomie", e clar ca in gimnastica romaneasca domneste o stare de lucruri absolut inacceptabila. Citiva oameni, fie ei antrenori sau conducatori ai forului de specialitate, au profitat de naivitatea fetelor de 15-16 ani si s-au imbogatit pe spinarea lor fara sa miste un deget. Ca acest lucru s-a intimplat, nu mai e nici o indoiala, altfel Milosovici ar fi avut si ea acum contul doldora de dolari, asemeni altor gimnaste din SUA, Rusia sau Ucraina, mult mai putin valoroase decit ea. Sportivele nu sint vinovate ca au ajuns in aceasta situatie, atita timp cit nu se poate cere unor fete de clasa a zecea sa se priceapa la contracte si investitii financiare. Parintii, cei care ar fi trebuit sa se ocupe de managementul carierei acestora (in cazul in care nu au incredintat aceasta misiune unei agentii specializate), au cazut, la rindul lor, in plasa intinsa de persoane "binevoitoare" din federatie. Probabil ca cea mai buna solutie ar fi aparitia unor impresari sportivi, la fel ca in fotbal, tenis ori atletism, care sa intermedieze toate contractele gimnastelor, veghind la bunastarea lor materiala, in timp ce acestea zburda pe birna. (Ion TEODOR)

Comentarii