Greseala tactica? USL deschide inca un front

marți, 14 august 2012, 18:42
3 MIN
 Greseala tactica? USL deschide inca un front

Plictisitoarea confruntare politica continua in plin sezon de vacanta si concedii ca o telenovela din care nu conteaza pierderea a cinci episoade. Al saselea lamureste totul, inca din primele secvente. Pe fondul unei intrigi prea mult trasa de par, serialul si-a pierdut mare parte din audienta, desi actorii se dau peste cap sa-i aduca pe spectatori inapoi, o prezenta foarte importanta pentru „sezonul" din toamna. Insa nici macar momeala cu o noapte de cazare gratis nu mai tine, pentru ca la toamna pretul va fi si mai mare, chiar daca alegerile sunt in extrasezon. Atunci, ori va trebui ca spaga pentru alegatori sa fie mai mare (iar la locale si la referendum toata lumea a vazut cine are bani de risipit), ori sa se fure si mai multe voturi (desi implicarea Parchetului in aceste zile in numararea alegatorilor si voturilor de la referendum i-a ingrozit pe cinstitii politicieni).

De la inceputul lunii mai, de cand a luat puterea, Guvernul Ponta nu a facut inca nimic, dar promite incontinuu. Faptul ca referendumul inca nu are o finalitate ridica mari semne de intrebare privind abilitatea echipei guvernamentale de a-si duce la capat proiectele, fie ele bune sau rele. De altfel, in mai putin de patru luni, jumatate din ministrii lui Ponta au fost inlocuiti din diverse motive, de la demisii sub suspiciunea de plagiat (aici, premierul face in continuare exceptie) pana la remaniere. Poate fi acesta un bilant demn de lauda? Din pacate, altul nu exista.

Acum, neputinta politicului de a impune scorul vizat la referendum le-a pus procurorilor in carca povara numararii persoanelor suspectate de turism electoral. Anchetatorii DNA numara cetatenii cu drept de vot si voturile exprimate pe 29 iulie, atentia maxima fiind acordata celor de pe listele suplimentare. Asta pare sa-i fi speriat pe cei de la putere, care, dupa demisia ministrului Ioan Rus (aflat pe „o strada cu sens unic ce ducea la Parchet") si demiterea ministrului Victor Paul Dobre (sfatuit la telefon sa fuga „din acest grup infractional organizat"), se concentreaza cu disperare pe actualizarea listelor permanente, respectiv pe suspendarea dreptului la vot, prevazut in Constitutie, in cazul romanilor aflati in strainatate. Tinta evidenta este validarea referendumului prin reducerea drastica a efectivului electoratului, desi premierul – fata mare in politica romaneasca, vorba lui Ioan Rus – sustine contrariul.

In final, ar putea fi doua liste cu alegatori: cea numarata de procurori si cea periata de administratia Ponta. Ele vor diferi consistent, de buna seama, iar institutia care va inclina balanta este Curtea Constitutionala – ea insasi o miza importanta in conflictul politic care tine Romania in loc de atata timp. Principalul vinovat pentru aceasta uriasa pierdere de vreme cu numaratul alegatorilor si optiunilor este tot segmentul politic, care a mentinut sistemul primitiv de vot din 1990 pana azi. In tari precum Franta si Rusia, votul electronic permite nu doar aflarea rezultatelor finale in doar cateva ore de la incheierea unui scrutin, dar si verificari ulterioare mult mai simple si mai rapide ale scorurilor obtinute de candidati. De ce nu exista si in Romania un astfel de sistem? Pentru ca ar fi fost mai dificil de furat voturi?

Scandalul nu se va incheia totusi prea curand, desi Curtea Constitutionala a promis ca va lua o decizie martea viitoare. In caz de invalidare, Traian Basescu va trebui sa astepte informarea Parlamentului inainte sa revina la Cotroceni. Tarasenia risca sa prinda luna septembrie, cand deja scumpirile nu vor mai putea fi tinute in frau, iar guvernul PSD-PNL nu va mai prididi sa dea vina pe greaua mostenire. De remarcat ca, in trimestrul al doilea al anului, economia romaneasca a fost pe plus si a iesit din recesiune (la fel ca si marile puteri economice europene), insa prognoza de crestere pentru tot anul a fost intre timp redusa de la 1,5 la doar 0,9%, fiind practic atinsa deja. Macar pe zero de-ar ramane, numai sa nu treaca din nou pe minus.

Putina economie la buget va aduce si inchiderea, de azi incepand, a singurului canal tv cultural din Romania, decisa de noua conducere a televiziunii publice. Dupa matrasirea Institutului Cultural Roman, era de asteptat ca noua putere sa lichideze inca o oaza de cultura romaneasca. Au mai ramas programul de radio Romania Cultural si publicatiile sustinute de la bugetul de stat. Vor supravietui ele razboiului politic? Probabil doar in masura in care ar putea aduce voturi.

Comentarii